9 Ιουλ 2013

Το ρεπερτόριο 2013-2014 του Σωτήρη Χατζάκη για το Εθνικό Θέατρο

Είκοσι μία παραγωγές δίνουν το στίγμα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή της πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας.

Ένα ιδιαίτερα πληθωρικό πρόγραμμα 21 παραγωγών (μαζί με... τέσσερις επαναλήψεις από την περασμένη σεζόν) ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 9 Ιουλίου από τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ο νέος καλλιτεχνικός του διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης, ο οποίος είχε στη διάθεσή του μόλις ένα μήνα για να το καταρτίσει και προϋπολογισμό ψαλιδισμένο κατά 7% σε σχέση με τον περσινό, ήτοι 6.550.000 ευρώ.

Από την αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στον Νίκο Κούρκουλο του οποίου υπήρξε βοηθός, «Η παρουσία μου εδώ αντανακλά κατά κάποιον τρόπο τις δικές του σκέψεις φερμένες στο σήμερα» εκτίμησε ο ίδιος κι αντί άλλης εισαγωγής αρκέστηκε να διαβάσει ένα άρθρο του Άγγελου Τερζάκη δημοσιευμένο στην εφημερίδα «Το Βήμα» στις 17/6/1964 στο οποίο υποστηρίζεται η μεγάλη αξία του θεσμού του Εθνικού Θεάτρου. «Η διαδοχή καλλιτεχνικού διευθυντή δεν μπορεί να είναι υπερκείμενη, αλλά υποκείμενη της ιστορικής ροής του θεσμού» υποστήριξε και ανακοίνωσε πως όλοι οι συνεργάτες του προκατόχου του Γιάννη Χουβαρδά και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Εθνικού πρόκειται να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Μπορεί το ρεπερτόριο της χειμερινής θεατρικής περιόδου 2013-2014 να μην δίνει μεγάλη έμφαση στο σύγχρονο διεθνές ρεπερτόριο, ωστόσο ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ζήτησε πίστωση χρόνου και δεσμεύτηκε πως το άνοιγμα στο εξωτερικό θα βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ατζέντας του. Ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την πρόθεσή του να δημιουργηθεί μια «Διεθνής Σκηνή» «ευέλικτη, ολιγομελής αλλά όχι μίζερη που θα μπορεί να βρίσκεται πολύ καιρό στο εξωτερικό και θα περιλαμβάνει όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού πολιτισμού από τον Αρχαίο στον Βυζαντινό και τη σύγχρονη ελληνική εμπειρία». Ενώ, ήδη δήλωσε πως βρίσκεται σε αλληλογραφία με τους διεθνείς σκηνοθέτες: Στανιέφσκι, Βαρλικόφσκι, Νεκρόσιους και Μορφόφ για να έρθουν να σκηνοθετήσουν.
Αλλαγές δομών θα εισηγηθεί και για τη Δραματική Σχολή εισάγοντας δύο νέες ειδικότητες «ακόμη κι αν χρειαστεί να προστεθεί ένας τέταρτος χρόνος σπουδών», το τμήμα Σκηνοθεσίας, αλλά και το τμήμα Αρχαίου Δράματος.
Τέλος, ανακοίνωσε πως συνεχίζει τις κοινωνικές δράσεις που είχε αναπτύξει ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ πηγαίνοντας το θέατρο σε Νοσοκομεία, Φυλακές, Κέντρα Απεξάρτησης, αλλά και μετακομίζοντας το «Θέατρο Κατ’ Οίκων» και στην Αθήνα.

* Ακολουθεί το πρόγραμμα αναλυτικά:
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Επαναλήψεις
«Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου
«Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Γιουτζήν  Ο’ Νηλ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά

Νέες παραγωγές
«Φιλάργυρος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία – ερμηνεία Γιάννη Μπέζου
«Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλλο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά με την Ξένια Καλογεροπούλου
«Η τρελή του Σαγιώ» του Ζαν Ζιρωντού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με την Άννα Παναγιωτοπούλου
«Θεία Κωμωδία - Κόλαση» μια παράσταση του Δημήτρη Μαυρίκιου ελεύθερα βασισμένη στο έργο του Δάντη 

ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ - ΡΕΞ
«Η γειτονιά των αγγέλων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου
«Πρόβα νυφικού» σε θεατρική διασκευή Ντόρας Γιαννακοπούλου – Θανάση Νιάρχου σε σκηνοθεσία Βασίλη Βαφέα
«Ρόλος Μεφίστο» μια παράσταση βασισμένη στο ΜΕΦΙΣΤΟ/ Αριάν Μνουσκίν – Κλάους Μαν σε διασκευή - σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη

ΣΚΗΝΗ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ
Επανάληψη
«Ζ» του Βασίλη Βασιλικού σε δραματουργική προσαρμογή - σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου

Νέες παραγωγές
«Ο περιποιητής φυτών» του Παύλου Μάτεσι σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου 
«Φλαντρώ» του Παντελή Χόρν σε σκηνοθεσία – ερμηνεία Λυδίας Κονιόρδου
«Οι απόψεις ενός κλόουν» του Χαϊνριχ Μπελ  σε διασκευή - σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη
«Ο Μέγας Ιεροξεταστής – κεφάλαιο από τους αδελφούς Καραμαζώφ» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι σε θεατρική διασκευή - σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τη Μάγια Μόργκενστερν
«Κεϊκ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη
«Το δεκαήμερο» του Βοκάκιου σε διασκευή - σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου
«Τω αγνώστω τραγωδώ» του Λάκη Λαζόπουλου σε σκηνοθεσία του ιδίου. Μία σατυρική τραγωδία που θα κάνει πρεμιέρα τον Μάιο του 2014.
«Η δυτική αποβάθρα» του Μπερνάρ Μαρία Κολτές σε σκηνοθεσία Λουντοβίκ Λαγκάρντ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία 2014»

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – ΣΚΗΝΗ ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ
«Ο Μόγλης κι οι περιπέτειές του στη ζούγκλα» ελεύθερη θεατρική διασκευή πάνω στο «βιβλίο της ζούγκλας» του Ράντγιαρντ  Κίπλινγκ σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
«Ένα καπέλο γεμάτο βροχή» του Μάικλ Γκάτσο σε σκηνοθεσία Γιώργου Κορδέλλα

ΕΠΙ (ΠΛΑΓΙΑΣ) ΣΚΗΝΗΣ
Επανάληψη
«Θεατές» του Μάριου Ποντίκα σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου


Έλενα Γαλανοπούλου

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο