13 Οκτ 2012

ΦΩΤΟ: Πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα για το Corpus Christi

Οι νέες συγκεντρώσεις συμπαράστασης, διαμαρτυρίας και… αστυνόμευσης έξω από το θέατρο Χυτήριο δεν εμπόδισαν θεατές και συντελεστές, με την παράσταση να δίνεται κανονικά το βράδυ της Παρασκευής.

Από νωρίς το απόγευμα και στον...
απόηχο των εκτρόπων της Πέμπτης, για τα οποία σχηματίστηκε και δικογραφία κατά βουλευτή της Χρυσής Αυγής, στην περιοχή της Ιεράς Οδού στο χώρο μπροστά από το θέατρο υπήρχαν συγκεντρωμένοι πολίτες και ισχυρή αστυνομική δύναμη με αρκετές διμοιρίες των ΜΑΤ.

Βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής και παραθρησκευτικών οργανώσεων, πολλοί με εικόνες και σταυρούς στα χέρια, ζητούσαν να μην πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα, χαρακτηρίζοντας «βλάσφημο» το έργο Corpus Christi του Τέρενς ΜακΝάλι, που ανέβασε ο σκηνοθέτης Λαέρτης Βασιλείου και η ομάδα ARTISAN.

Σε άλλο σημείο, καλλιτέχνες, στελέχη της Αριστεράς και αντιεξουσιαστές συμπαρίσταντο στο δικαίωμα των παραγόντων της παράστασης στην καλλιτεχνική δημιουργία, την ελευθερία του λόγου και διαμαρτύρονταν για τις «φασιστικές επιθέσεις» της Πέμπτης.
Ανάχωμα μεταξύ τους στάθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με τουλάχιστον επτά διμοιρίες ΜΑΤ, που αρχικά απομάκρυναν τους διαμαρτυρόμενους από την είσοδο του θεάτρου, ενώ αργότερα έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα η παράσταση να ανέβει κανονικά.




Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής παρουσίας στο χώρο έγιναν τουλάχιστον 35 προσαγωγές, από τις οποίες ωστόσο καμία δεν μετατράπηκε σε σύλληψη και οι προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι.

«Καπηλεύονται εθνικό ύμνο και πίστη»


«Είμαστε η χώρα που γέννησε το θέατρο, γέννησε τον πολιτισμό και πραγματικά δεν μπορεί να είναι προνόμιο μιας ολιγομελούς ομάδας ανθρώπων να καπηλεύονται τον εθνικό ύμνο και την χριστιανορθόδοξη πίστη» είπε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο σκηνοθέτης της θεατρικής παράστασης Corpus Christi Λαέρτης Βασιλείου.

Στην περιοχή μετέβη ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής μαζί με τον βουλευτή του κόμματος Ηλία Παναγιώταρο, ο οποίος μετείχε νωρίτερα σε εκδήλωση ακροδεξιών.



«Όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται δεν έχουν δει την παράσταση. Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που είδε την παράσταση το καλοκαίρι μου είπε: αν σε αυτή την παράσταση έρχεσαι 50% χριστιανός φεύγεις 200% χριστιανός.

Δεν ήθελα να κάνω μια παράσταση για την πίστη, αυτό με ξεπερνά, έκανα μία παράσταση για την ανάγκη ενός συνόλου να εναποθέσει όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες στη μορφή ενός ηγέτη, που θα βγάλει τη χώρα από το γκρεμό. Το μήνυμα της παράστασης είναι, άκου με την καρδιά σου» συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης.


«Η ελεύθερη έκφραση, η ευαίσθητη ματιά πάνω σε κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν είναι σκοπός της τέχνης του ηθοποιού και κατά συνέπεια όλων των τεχνών.

Γι’ αυτό τον λόγο είμαστε ενάντια σε ό,τι περιορίζει, ελέγχει και υπονομεύει τη δουλειά μας και την εξέλιξη μας. Η βαρβαρότητα, η βία, η καταστολή, η λογοκρισία και η επιβολή περιορισμών στην τέχνη και στη ζωή εντείνονται όλο και περισσότερο.

Κι όταν η τέχνη λογοκρίνεται, λογοκρίνεται και η ζωή» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, που καταδικάζει τα χθεσινά επεισόδια.

Tο θεατρικό έργο «Corpus Christi» του Τέρενς ΜακΝάλι, που όπως αναφέρει το ethnos.gr, παρουσιάζεται από τον σκηνοθέτη Λαέρτη Βασιλείου και την ομάδα ARTISAN στο Θέατρο Χυτήριο, επανεξετάζει και αναδημιουργεί την ιστορία του Ιησού και των δώδεκα μαθητών του.

Τα πρόσωπα προσγειώνονται στο σήμερα και οι σχέσεις τους δοκιμάζονται από τον έρωτα, την αγάπη, την καριέρα και την προδοσία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο