Τη θλίψη του για τον θάνατο του δημοφιλούς τραγουδιστή Δημήτρη Μητροπάνου εξέφρασε την Τρίτη ο πολιτικός κόσμος της χώρας.
«Μία δυνατή εθνική λαϊκή ψυχή σήμερα, σίγησε. Ο Δημήτρης Μητροπάνος έδωσε πολλά στην πατρίδα και τον λαό μας» δήλωσε ο πρόεδρος ...... της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. «Τραγούδησε για τη Μακεδονία, όταν κανένας δεν τολμούσε να μιλήσει γι' αυτή. Τραγούδησε, για τον ήρωα της Κύπρου «Σολωμό Σολωμού» και για όλους τους Έλληνες των αλησμόνητων πατρίδων.
Τραγούδησε για τις χαρές και τις πίκρες του κόσμου. Θα είναι δυνατή η μνήμη που αφήνει πίσω του… Είναι κομμάτι της ψυχής του κάθε Έλληνα» πρόσθεσε.
«Ο Δημήτρης Μητροπάνος υπήρξε γνήσιος και ξεχωριστός λαϊκός τραγουδιστής» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
«Παιδί αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που διώχθηκαν σκληρά από το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, ο Δημήτρης Μητροπάνος αναγκάστηκε να βγει πολύ νωρίς στη βιοπάλη αναζητώντας μεροκάματο. Έχοντας αυτά τα βιώματα τραγούδησε τις αγωνίες, τους αγώνες και τα βάσανα του λαού και κέρδισε ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Με τη δωρική του φωνή και την ξεχωριστή του ερμηνεία πλούτυνε το λαϊκό τραγούδι. Ο Δημήτρης Μητροπάνος στάθηκε δίπλα στο ΚΚΕ παρά τις όποιες διαφωνίες ή επιφυλάξεις είχε» αναφέρει το ΚΚΕ, εκφράζοντας τη λύπη του και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης, δήλωσε: «Έφυγε από τη ζωή, πολύ νωρίς, σε ηλικία μόλις 64 ετών ένας γνήσιος Έλληνας καλλιτέχνης. Με τα τραγούδια του μεγαλώσαμε. Με τα τραγούδια του μάθαμε να αγαπάμε. Με τα τραγούδια του αγαπήσαμε περισσότερο την Ελλάδα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».
Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει: «Η Δημοκρατική Αριστερά αποχαιρετά σήμερα ένα σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή, ένα συνεπή δημοκράτη, έναν άνθρωπο της αριστεράς. Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγούδησε με γνησιότητα τους λαϊκούς καημούς και μένει στην ιστορία της ελληνικής μουσικής ως ένας από τους μεγάλους. Η Δημοκρατική Αριστερά στέλνει την αγάπη της στους οικείους του».
Συγκλονισμένοι οι συνάδελφοί του
Γεννημένος στην Αγία μονή Τρικάλων, ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους και κομμουνιστής μέχρι τον θάνατό του. Έτσι τον χαρακτήριζαν όσοι βρίσκονταν στο πλευρό του. Ο θάνατός του είναι αδιαμφησβήτητα ένα μεγάλο πλήγμα στη μουσική και ο ίδιος αναντικατάστατος.
Έχει συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, ενώ ακόμη και όταν η υγεία του ήταν κλονισμένη, εκείνος βρισκόταν στις νυχτερινές πίστες και διασκέδαζε τον κόσμο με τις επιτυχίες του. Συχνά τραγουδούσε για τον θάνατο, φλέρταρε μαζί του μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο ένδοξος βλάχος έφυγε μαχητής!
Ο Πασχάλης Τερζής, ο Μάριος Τόκας και ο Μανώλης Μητσιάς ήταν μόνο λίγοι από τους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές και συνθέτες με τους οποίους είχε συνεργαστεί. Ο Τερζής μάλιστα ήταν αδελφικός του φίλος. Τραγουδιστές και καλλιτέχνες τον αποχαιρετούν με τα δικά τους μηνύματα μέσω facebook και twitter, ενώ η σημερινή μέρα είναι αδιαμφησβήτητα μέρα πένθους για το ελληνικό τραγούδι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επί χρόνια συνεργάτης και φίλη του Πέγκυ Ζήνα. Η τραγουδίστρια βρίσκεται στην Κύπρο για μία σειρά εμφανίσεων και πληροφορήθηκε πριν λίγο για τον χαμό του καλού της φίλου. Ξέσπασε σε λιγμούς ενώ ακύρωσε τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της στην Κύπρο και επιστρέφει αυτή την ώρα μαζί με τον σύζυγό της στην Αθήνα, για να πει το δικό της «αντίο» στον άνθρωπο που την πίστεψε όσο κανείς. Και ο Νίκος Αλιάγας έστειλε μέσω Twitter το δικό του μήνυμα για τον φίλο που έχασε. «Μέσα στο αυτοκίνητο περνώντας στις όχθες του Σηκουάνα. Να σ'ακούω τέρμα με δάκρυα στα μάτια... Αιωνία η μνήμη σου φίλε, Δημήτρη Μητροπάνο. Ρόζα» έγραψε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού.
Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Μητροπάνος θεωρούνταν η τελευταία μεγάλη λαϊκή φωνή. Μαζί του χάθηκε και ένα μεγάλο κομμάτι του λαϊκού μας τραγουδιού. Γεννήθηκε το 1948 και στα 16 του χρόνια αρχίζει τη μουσική του πορεία δίπλα στονΓιώργο Ζαμπέτα. «Ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα» είχε αναφέρει ο ίδιος για τη γνωριμία του με τον Ζαμπέτα. Ενώ η επιτυχία και η αναγνώριση του μουσικού του ταλέντου ήρθαν νωρίς, η απώλεια του πατέρα του ήταν ένα θέμα που πάντα πονούσε τον Δημήτρη Μητροπάνο. Μεγάλωσε χωρίς την πατρική στοργή μέχρι τα 29 του χρόνια, όπου τον γνώρισε για πρώτη φορά! Άνθρωπος με αισθήματα αλλά και αδυναμίες, μία ψυχή πονεμένη που έβρισκε καταφύγιο στο τραγούδι.
Σημαδιακή χρονιά στην καριέρα του είναι το 1966, μιας και συναντιέται για πρώτη φορά με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος τον καλεί να ερμηνεύσει μέρη από τη Ρωμιοσύνη και το 'Αξιον Εστί, σε μία σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το 1967 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών με δύο τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα και ακολουθεί μια σειρά από μικρούς δίσκους που γίνονται πολύ σύντομα επιτυχίες.
Ο δεύτερος σημαντικός σταθμός στην πορεία του Δημήτρη Μητροπάνου είναι το 1972, η χρονιά δηλαδή που κυκλοφορεί «Ο γιος Φεβρουάριος» σε μουσική του Δήμου Μούτση και στίχους του Μάνου Ελευθερίου, ένα έργο που θεωρείται πια από τα κλασσικά της ελληνικής δισκογραφίας. Αμέσως μετά έρχονται «Ο δρόμος για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού, «Τα συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου και στη συνέχεια, οι συνεργασίες του με τον Σπύρο Παπαβασιλείου και τον Τάκη Μουσαφίρη που δίνουν μεγάλες λαϊκές επιτυχίες.
Στη διάρκεια της πολύχρονης πορείας του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος αναδεικνύεται ιδανικός εκφραστής του, ερμηνεύοντας με τρόπο μοναδικό τα τραγούδια που γεννήθηκαν από τη συνεργασία με πολλούς από τους σημαντικούς έλληνες συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Δήμος Μούτσης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γιάννης Σπανός. Η συνεργασία του με τον Μάριο Τόκα και τον Φίλιππο Γράψα έδωσε δύο δίσκους με τεράστια επιτυχία και πολλά αγαπημένα τραγούδια («Η εθνική μας μοναξιά» και «Παρέα με έναν ήλιο»), ενώ η εκπληκτικής αποδοχής, πρόσφατη συνεργασία του με τον Θάνο Μικρούτσικο «Στου αιώνα την Παράγκα», σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, δίνει το σημερινό στίγμα του νέου ελληνικού τραγουδιού αλλά και καταγράφει την ποιότητα της ερμηνείας ενός μεγάλου τραγουδιστή. Τον Δεκέμβριο του 1998, κυκλοφόρησε ο τελευταίος δίσκος του με τίτλο «Του έρωτα και της φυγής».
Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό... Kαλό ταξίδι Δημήτρη Μητροπάνο!