17 Μαρ 2012

Διαδραστική Κύπρος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης



Με σύγχρονη μουσειολογική ματιά όσον αφορά τον σχεδιασμό, τους χρωματισμούς, το φωτισμό και την προβολή των εκθεμάτων επάνω σε γραφίστικες επιφάνειες εγκαινιάσθηκε το βράδυ της Πέμπτης η επανέκθεση της συλλογής Κυπριακών Αρχαιοτήτων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

 Πρόκειται για μία συλλογή, που θεωρείται από τις σημαντικότερες στον κόσμο στο είδος της, δημιούργημα του ...... Θάνου Ν. Ζιντίλη, ο οποίος την παραχώρησε με καθεστώς μακροχρόνιου δανεισμού στο Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης το 2002. Η συλλογή παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2004 με γενική εποπτεία και συντονισμό του διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη.



Η επανέκθεσή της σήμερα στον διευρυμένο και πλήρως ανακαινισμένο τρίτο όροφο του μουσείου, υλοποιημένη χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη ακολουθεί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές για ένα ταξίδι στην Κύπρο των Προϊστορικών και των Ιστορικών χρόνων ως τη Ρωμαιοκρατία και το Βυζάντιο με περισσότερα από 550 αντικείμενα. Προς τιμήν του χορηγού μάλιστα, τον οποίο ευχαρίστησε ιδιαίτερα κατά την ομιλία της η πρόεδρος του μουσείου κυρία Σάντρα Μαρινοπούλου οι αίθουσες θα ονομάζονται πλέον «Α. Γ. Λεβέντη». Ετσι ολοκληρώνεται η ανανέωση του μουσείου και η επανέκθεση των συλλογών του, που άρχισαν από το 2008, όπως είπε ο κ. Νίκος Σταμπολίδης, ο οποίος προσέφερε στο κοινό με την ομιλία του μία ξεχωριστή ξενάγηση στον αρχαίο κυπριακό πολιτισμό.
Στην έκθεση παρουσιάζεται η πλούσια σε ρυθμούς, διακόσμηση και ευφάνταστα σχήματα κεραμική (χρηστικά, αποθηκευτικά και επιτραπέζια σκεύη), η οποία αντιπροσωπεύει τον πυρήνα της συλλογής και εκτίθεται σε δέκα προθήκες, καλύπτοντας χρονολογικά ένα ευρύτατο φάσμα από τα μέσα της 3ης π. Χ. χιλιετίας ως την Υστερη Αρχαιότητα. Παράλληλα σε επιμέρους θεματικές ενότητες – προθήκες αναδεικνύονται αντικείμενα σχετικά με τη λατρεία, την υφαντική, την αρωματοποιία, τις ταφικές πρακτικές, τη γραφή, τη μεταλλοτεχνία, τη νομισματοκοπία, τη σφραγιδογλυφία και τις εξωτερικές σχέσεις. Η περιμετρική παρουσίαση εξάλλου ολοκληρώνεται με τα γυάλινα σκεύη και τα κοσμήματα σε χρονολογικές και ειδολογικές ενότητες.
Ο επισκέπτης όμως έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει και την εξέλιξη της ανθρώπινης μορφής στην ειδωλοπλαστική και τη γλυπτική από τη Χαλκολιθική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο όπως παρουσιάζεται σε περίοπτες προθήκες στο κέντρο της αίθουσας. Αρχικά παρουσιάζονται τα πρώιμα, χαλκολιθικά ειδώλια και περίαπτα της 4ης χιλιετίας π. Χ, φτιαγμένα από τον αυτοφυή στην Κύπρο πρασινωπό πικρόλιθο ενώ η παρουσίαση ολοκληρώνεται με την ακμή της κοροπλαστικής τέχνης και τη μνημειακή γλυπτική σε ασβεστόλιθο – και σπανιότερα σε μάρμαρο – των Ιστορικών χρόνων (ειδώλια «σανιδόμορφα» από κιμωλία (2000 – 1800 π.Χ. στη φωτογραφία δεξιά).
Η έκθεση εξάλλου συνοδεύεται από κείμενα ανά προθήκη, εισαγωγικά και θεματικά, χάρτες και χρονολογικό πίνακα, καθώς και πολυμεσικές εφαρμογές σε οθόνες αφής με κείμενα, εικόνες και σχέδια, που παρέχουν πληροφορίες για τον κυπριακό χαλκό – το αγαθό που χάρισε πλούτο και ευημερία στο νησί – , για την ιστορία της γραφής και των νομισμάτων.
Γενικότερα, η αρχαιολογία και η τέχνη της Κύπρου στη μακραίωνη ιστορία της από τους αρχαιότερους οικισμούς ως την ακμή των πόλεων – βασιλείων των Ιστορικών χρόνων αλλά και οι σχέσεις της Κύπρου, πολιτισμικές και εμπορικέ, με τον ευρύτερο κόσμο της Μεσογείου σε διάφορες περιόδους της αρχαιότητας αναπτύσσονται σε διαδραστικές επιφάνειες μέσα από έναν ευρηματικό ψηφιακό σχεδιασμό με τεκμηριωμένο επιστημονικά υλικό, προσιτό σε μαθητές, φοιτητές, τον απλό επισκέπτη αλλά και το ειδικό κοινό.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο