12 Μαρ 2012

Κρίση και Ιστορία στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


Αναζήτηση «ηρώων», προσπάθειες κατανόησης, απόπειρες καταγραφής, λαχτάρα για έμπνευση. Κρίση, επίσημη ιστορία και στερεοτυπικές προκαταλήψεις.

Τρεις ταινίες που παρουσιάστηκαν σήμερα στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» και έκαναν την επίσημη πρεμιέρα τους στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιχειρούν να συλλέξουν τα κομμάτια ενός συνόλου, να μιλήσουν για την ιστορία, για την κρίση- είτε ελληνική, είτε παγκόσμια- και να δείξουν...
... νέες οπτικές σε μια εποχή που το κοινό «διψά» για συζήτηση, για μια νέα δική του ταυτότητα.

«Ποτέ ξανά, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει σημειωθεί μια τέτοια στοχευμένη συκοφάντηση ενός συγκεκριμένου λαού, όπως του ελληνικού» είπε ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, παρουσιάζοντας το νέο του ντοκιμαντέρ «Ολιγαρχία», που έρχεται να αποκαλύψει τη μυστική ομάδα που κυβερνά τον κόσμο και να μιλήσει για την ολιγαρχία του χρήματος και της πολιτικής, για μια χούφτα τραπεζιτών και πολιτικών που κυβερνούν τον κόσμο περιφρονώντας τη δημοκρατία. «Το γεγονός ότι ο κόσμος διαδηλώνει πλέον ενάντια στην Wall Street και όχι στον Ομπάμα δείχνει ότι αρχίζει να κατανοεί ποιος είναι ο πραγματικός υπεύθυνος για αυτό που του συμβαίνει» τόνισε.

«Πρώτοι εμείς θέσαμε τα στερεότυπα για να φτάσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας τεμπέληδες. Και αυτό οδήγησε στον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι ξένοι» απάντησε η δημοσιογράφος Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, που μαζί με τον Νίκο Κατσαούνη υπογράφουν το ντοκιμαντέρ «Krisis», ένα συλλογικό ντοκιμαντέρ από ανερχόμενους φωτορεπόρτερ, διακεκριμένους δημοσιογράφους, μουσικούς και άλλους δημιουργικούς συντελεστές. To «The Prism GR2011» είναι μία συλλογική καταγραφή της Ελλάδας του χειμώνα 2010-2011, μέσα από το φακό 14 φωτορεπόρτερ που έγιναν, για πρώτη φορά, multimedia αφηγητές, με την υποστήριξη των δημιουργών. «Στόχος μας, μέσα από αυτό το εγχείρημα, ήταν να ρίξουμε τον προβολέα σε ανθρώπους που ηρωικά δίνουν το καλό παράδειγμα. Ένα πείραμα να δούμε αν μπορεί να προκύψει κάτι καλό από την κρίση» πρόσθεσε ο Νίκος Κατσαούνης.

«Η καταστροφή της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, της αρχαιότερης της Ευρώπης, καθώς και η άγνωστη ιστορία της διάσωσης της εβραϊκής κοινότητας της γειτονικής Κατερίνης αποτελεί ένα συλλογικό τραύμα της κοινωνίας μας» σημείωσε η σκηνοθέτης Φωφώ Τερζίδου, που μαζί με τον Περικλή Κορτσάρη υπογράφουν το ντοκιμαντέρ «Εκτός Ιστορίας». Η ταινία ξεκινά με την καταστροφή της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης -της αρχαιότερης εβραϊκής κοινότητας της Ευρώπης- και συνεχίζει με την άγνωστη ιστορία της διάσωσης, την ίδια εποχή, της μικρότερης εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα, αυτής στη γειτονική Κατερίνη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο