18 Δεκ 2017

Βρέθηκαν δύο άγνωστα έργα του Ραφαήλ


Δύο πίνακες περίμεναν καρτερικά να αποκαλυφθούν σχεδόν επί 500 χρόνια σε μια απ' τις αίθουσες του Βατικανού...



Ένα μυστήριο 500 ετών στο Βατικανό φαίνεται πως επιτέλους λύθηκε, καθώς πρόσφατα ανακαλύφθηκαν τυχαία δύο πίνακες που οι υπεύθυνοι των εργασιών συντήρησης θεωρούν ότι αποτελούν έργα του σπουδαίου ζωγράφου της Αναγέννησης Ραφαήλ.

Οι δύο πίνακες εντοπίστηκαν κατά τις εργασίες καθαρισμού και αναστήλωσης ενός δωματίου στο μουσείο του Βατικανού, και οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για τα τελευταία έργα του «μαέστρου» της Αναγέννησης λίγο πριν τον θάνατό του, το 1520.

«Είναι ένα εκπληκτικό συναίσθημα», δήλωσε ο επικεφαλής του έργου αναστήλωσης του Βατικανού, Φάμπιο Πιατσεντίνι, σημειώνοντας ότι: «Γνωρίζοντας ότι ίσως αυτά ήταν και τα τελευταία έργα που φιλοτέχνησε, αισθάνεσαι δέος μπροστά στην υπεροχή του maestro».

Οι πίνακες απεικονίζουν δύο γυναικείες φιγούρες, η μία συμβολίζει τη Δικαιοσύνη και η άλλη τη Φιλία, και θεωρείται ότι φιλοτεχνήθηκαν γύρω στο 1519, όμως ο ζωγράφος πέθανε προτού προλάβει να ολοκληρώσει το έργο του στο συγκεκριμένο δωμάτιο. Μετά τον θάνατό του άλλοι καλλιτέχνες ολοκλήρωσαν τον διάκοσμο του τοίχου και οι δύο πίνακες του Ραφαήλ ξεχάστηκαν.

Το 1508 ο Ραφαήλ είχε αναλάβει να ζωγραφίσει τα ιδιωτικά διαμερίσματα του Πάπα Ιούλιου II. Ο καλλιτέχνης ολοκλήρωσε τρία δωμάτια, που σήμερα είναι γνωστά ως «δωμάτια του Ραφαήλ» με περίφημες τοιχογραφίες όπως η Σχολή των Αθηνών. Έπειτα ξεκίνησε να ασχολείται με το τέταρτο δωμάτιο όπου σκόπευε να κάνει ελαιογραφίες αντί της παραδοσιακής τεχνοτροπίας της νωπογραφίας.

Ένα βιβλίο του 1550 απ' τον Τζόρτζο Βασάρι αναφέρει ότι ο Ραφαήλ άρχισε να δουλεύει δύο φιγούρες σε ένα νέο πειραματισμό με λάδι. Αυτό ήταν και το στοιχείο που κίνησε τελικά τις υποψίες των συντηρητών του μουσείου και άρχισαν να να καθαρίζουν τους τοίχους της αίθουσας του Κωνσταντίνου, όπου και βρέθηκαν τα δύο άγνωστα μέχρι τώρα έργα του ζωγράφου.

Όπως εξήγησε στο CNN ο Πιατσεντίνι η κίνηση του πινέλου είναι τυπική του Ραφαήλ.

Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Jens Meyer

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο