6 Νοε 2017

Στον Ερίκ Βουϊγιάρ το Βραβείο Γκονκούρ 2017


Για το βιβλίο του «L’ Ordre du jour» που θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά

Την ύψιστη λογοτεχνική διάκριση της Γαλλίας...
, το Βραβείο Goncourt 2017, απέσπασε ο Ερίκ Βουϊγιάρ (Éric Vuillard) για το βιβλίο του «L' Ordre du jour» (Ημερήσια διάταξη.




Την ύψιστη λογοτεχνική διάκριση της Γαλλίας, το Βραβείο Goncourt 2017, απέσπασε ο Ερίκ Βουϊγιάρ (Éric Vuillard) για το βιβλίο του «L' Ordre du jour» (Ημερήσια διάταξη) όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου η Ακαδημία Γκονκούρ, παραδοσιακά, από το παρισινό εστιατόριο Ντρουάν.

O 49χρονος συγγραφέας και σκηνοθέτης, γεννημένος το 1968 στη Λυών, δήλωσε «έκπληκτος» αλλά και «εξαιρετικά ευτυχής» με τη βράβευσή του. Στο σύντομο αυτό βιβλίο (160 σελίδες) που κυκλοφόρησε από τον οίκο Actes Sud την άνοιξη, ο Ερίκ Βουιγιάρ μας μεταφέρει στις απαρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ασχολείται με την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία -κυρίως με την οικονομική στήριξη που παρείχαν οι γερμανοί βιομήχανοι στη ναζιστική πολεμική μηχανή- και ακολούθως την προσάρτηση (Anschluss) της Αυστρίας στο Ράιχ.

Ο Ερίκ Βουϊγιάρ, ένας «σεσημασμένος» πεζογράφος για το έντονο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για ποικίλες όψεις του παρελθόντος, μένει πιστός στα ιστορικά γεγονότα - στο συγκεκριμένο βιβλίο λ.χ. εν υπάρχουν επινοήσεις- και στην αφήγησή του δίνει, όπως συνηθίζει, μεγάλη έμφαση στις λεπτομέρειες. Η Ιστορία είναι, για τον ίδιο, ένας τρόπος να βλέπουμε και να σκεφτόμαστε αλλιώς το παρόν μας.

Το βιβλίο που τιμήθηκε με το Βραβείο Goncourt 2017 αναμένεται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά εντός του 2018 από τις Εκδόσεις Πόλις, σε μετάφραση του Μανώλη Πιμπλή. Θα κυκλοφορήσει επίσης, από τις ίδιες εκδόσεις και τον ίδιο μεταφραστή, το προηγούμενο βιβλίο του Ερίκ Βουϊγιάρ με τίτλο «14 Juillet» (14 Ιουλίου) που αφορά τη Γαλλική Επανάσταση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Βραβείο Renaudot 2017 απέσπασε ο Ολιβιέ Γκεζ (Olivier Guez) για το μυθιστόρημά του «La disparition de Josef Mengele» (Η εξαφάνιση του Γιόζεφ Μένγκελε) που κυκλοφόρησε από τον οίκο Grasset.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο