17 Οκτ 2017

Είδαμε την παράσταση "Ο Γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος" της Χρύσας Σπηλιώτη και γράφουμε γι' αυτή


Δέκα χρόνια πέρασαν για να ξαναδούμε την Χρύσα Σπηλιώτη στο θέατρο ως ηθοποιό. Γιόρτασε λοιπόν τον ερχομό της με...
το έργο - Ο Γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος - που έγραψε η ίδια και είναι ο πρώτος από τους επτά Μονολόγους που ξεκίνησαν να παρουσιάζονται στη νέα θεατρική περίοδο στον Πολυχώρο Vault, με αφορμή το θεατρικό project "Ο Γιος μου..."






Δύο αιώνες και 22 χρόνια από τη γέννηση του Νικόλαου Μάντζαρου, 145 χρόνια από τον θάνατό του και ήρθε η ώρα οι Έλληνες να μάθουν και να τον γνωρίσουν.

Η Χρύσα ξέρει να χειρίζεται με ασφάλεια και λιτότητα τα εργαλεία της δουλειάς της. Μπόρεσε να αφομοιώσει όλα τα στοιχεία - ιστορικά, οικογενειακά, προσωπικά - του ήρωα στο νέο της έργο, δίχως να κουράζει καθόλου και έχοντας συνεχώς το κοινό σε μια αγωνία για το τι θα συμβεί μετά.


Ξέρει να παράγει τη δράση και το αναγκαίο χωρίς να καταφεύγει σε θεατρικά εντυπωσιακά τεχνάσματα. Έτσι εικονίζει τη ζωή χωρίς να την αντιγράφει.

Η Χρύσα Σπηλιώτη διέπλασε τον ευγενικό τύπο της μητέρας του Νικόλαου Μάντζαρου με σπάνια ακρίβεια στις λεπτομέρειες. Δίχως μούτες, πόζες και επιτήδευση, η ερμηνεία της είχε τόση γνησιότητα που σου έδινε την εντύπωση πως το οικείο αυτό πρόσωπο θα το συναντήσεις σε κάποια βόλτα στον εθνικό κήπο, η στη γειτονιά σου. Ο λόγος πολύ καλά δουλεμένος. Άμεσος και γνήσιος. Η Κερκυραϊκή ντοπιολαλιά χάιδευε όμορφα και σε μετέφερε μέχρι το Λιστόν της Κέρκυρας. Ένα μονόπρακτο με ενότητα τόπου και χρόνου που σε ταξιδεύει ανάμεσα στο ρεαλιστικό και στη συμβολοποίηση των γεγονότων. 


Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος είχε ρυθμό, ένταση, συνέπεια και ύφος.
Το απέριττο <<σοφό>> σκηνικό και τα κοστούμια της Τόνιας Αβδελοπούλου λειτούργησαν και υπηρέτησαν με ευπρέπεια και ειλικρίνεια το κείμενο.

Η χορογραφία της Μάτα Μάρρα υπηρέτησε τη σύλληψη της παράστασης.

Η μουσική επιμέλεια/ Επεξεργασία του Νικόλα Καρίμαλη (Razastarr) πολύ ενδιαφέρουσα. Συνάντησε τις προθέσεις του Μάντζαρου και ανέδειξε το κείμενο στο έπακρο.

Η Χρύσα έδειξε πως όταν συνεργάζεσαι με ταλαντούχους ανθρώπους έχεις και έμπνευση και ύφος στη δουλειά σου. Μία έξοχη παράσταση, δροσερή που δεν πρέπει να χάσετε.
Φωτογραφίες: Στέφανος Καρυδάκης

Για την ταυτότητα της παράστασης, ημέρες και ώρες παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο