4 Φεβ 2017

Η συγκινητική εξομολόγηση πρωταγωνίστριας του Sex & the city για τους πρόσφυγες


Οι περισσότεροι δεν γνώριζαν την ενασχόληση της Κρίστιν Ντέιβις με τους πρόσφυγες και τις προσπάθειες που... κάνει εδώ και πέντε χρόνια. Όμως η ηθοποιός αποφάσισε να μοιραστεί τις εμπειρίες της με ένα άρθρο που έγραψε στην αμερικάνικη Huffington post προκειμένου να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το θέμα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η πρώτη φορά που αντίκρισε από κοντά το προσφυγικό πρόβλημα ήταν το 2011, σε καταυλισμό της Κένυας. Εκεί, κατέφθαναν καθημερινά 3.000 άνθρωποι από τη Σομαλία, στην προσπάθειά τους να βρουν φαγητό λόγω της σημαντικής έλλειψης τροφίμων στη χώρα τους. «Είδα εκατοντάδες ανθρώπους να στριμώχνονται έξω από τους φράχτες του προσφυγικού καταυλισμού. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν περπατήσει χιλιόμετρα κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ήταν κυρίως γυναίκες και παιδιά. Οι ιστορίες τους με στοιχειώνουν ακόμα. Ήθελαν να ξεφύγουν από τρομοκρατικές ομάδες που δυναστεύουν τη νότια Σομαλία. Τότε ήταν που αποφάσισα να προσφέρω μέσω της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες».

Όπως εξομολογείται η ίδια, τα ταξίδια της έμαθαν πολλά: «Παγκοσμίως, 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τις πατρίδες τους μέχρι σήμερα. Πρόσφατα πήγα στην Ουγκάντα και τη Ρουάντα. Ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, άνθρωποι που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς 20 χρόνια, έχουν χάσει πια κάθε ελπίδα. Όταν είπαμε σε κάποιες οικογένειες ότι εγκρίθηκε η μετεγκατάστασή τους στην Αμερική, οι αντιδράσεις τους ήταν εκπληκτικές. Μία οικογένεια μας έδειξε μία φωτογραφία της Παναγίας, ήταν το μόνο αντικείμενο που είχαν καταφέρει να πάρουν μαζί. Άλλη οικογένεια αντάλλαξε όλα της τα υπάρχοντα με μία αλλαξιά ρούχα για να είναι ευπρεπείς όταν φτάσουν στην Αμερική».


Στο τέλος του άρθρου της, η Κρίστιν Ντέιβις απευθύνει έκκληση να σωθούν οι πρόσφυγες από τη Συρία, προτρέποντας τον κόσμο να κάνει μία δωρεά στον οργανισμό που ίδρυσε για να βοηθήσει όλους τους ευάλωτους πρόσφυγες.

Μάλιστα, όπως λέει, για κάθε δωρεά που θα προσφέρεται, η ίδια θα βάζει άλλα 10.000 δολάρια στο ίδρυμα CrowdRise.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο