18 Νοε 2016

Πώς να είστε καλός φίλος για κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη - Συμβουλές για το τι πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις


Η κατάθλιψη είναι δυστυχώς μια από τις πιο διαδεδομένες ψυχικές ασθένειες της σύγχρονης εποχής. Και πέρα από... όσους έχουν διαγνωστεί με αυτήν την πάθηση πολύς κόσμος πάσχει χωρίς να το έχει αντιληφθεί.

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που προκύπτουν σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το πως θα πρέπει να συμπεριφερθεί ο περίγυρος αυτών των ατόμων στα ίδια, καθώς είναι υπερευαίσθητα και μπορεί η κατάσταση τους να χειροτερέψει. Διαβάστε παρακάτω πως μπορείτε να είστε καλός φίλος για κάποιον που έχει αυτό το πρόβλημα και πως να του δείξετε μέσα από τη συμπεριφορά σας ότι τον νοιάζεστε και θέλετε να τον βοηθήσετε.


1. Βοήθεια στα πρακτικά ζητήματα: Φαγητό, ύπνος, νερό, βόλτες και οτιδήποτε κάνει ο κάθε άνθρωπος στην καθημερινότητα του, αυτά έχει ανάγκη και ένας ασθενής με κατάθλιψη.


2. Υπομονή: Το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη δεν ξέρει πότε ακριβώς θα γίνει καλά και αν οι άλλοι ξεσπούν επάνω του ή το πιέζουν ή το παρατούν μόνο χειρότερα θα γίνει.


3. Μην λέτε κάτι μόνο για να το πείτε: Φράσεις όπως "Φάε καλά" ή "Γυμνάσου καθημερινά" ή "Ιδέα σου είναι", και άλλα τέτοια κλισέ δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Επίσης δεν υπάρχει λόγος να ενημερώσετε τον ασθενή για την κατάσταση του ή το ότι θα το ξεπεράσει. Απλώς πείτε του ότι μπορεί να ανοιχτεί σε εσάς και να μην ντρέπεται για το πως νιώθει.


4. Προσέξτε τον εαυτό σας: Πρέπει να μείνετε δυνατοί για τον άνθρωπό σας. Μην αφήσετε την ψυχολογία σας να επηρεαστεί βαθιά από την πάθηση του φίλου σας. Άλλωστε εσείς είστε το παράδειγμα του.


5. Βοηθήστε τον ασθενή να αποκτήσει υγιεινές συνήθειες: Δείξτε του πράγματα που είναι καλό να κάνει μέσα στην καθημερινότητα του για να βελτιώσει την ψυχική και σωματική του υγεία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο