13 Σεπ 2016

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αθήνας – PSAROKOKALO - 15 - 21 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ & στο THE BOX ATHENS


To σινεμά μικρού μήκους έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αθήνας – PSAROKOKALO γιορτάζει τα 10 του χρόνια και... επιστρέφει στην πρωτεύουσα, από 15 εως 21 Σεπτεμβρίου, με νέες προτάσεις, τεχνολογικές καινοτομίες και γενικότερα ό,τι πιο φρέσκο έχει να προσφέρει η Ελληνική αλλά και παγκόσμια παραγωγή. Θα φιλοξενηθεί φέτος στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ και στο ΤΗΕ ΒΟΧ Αthens, ενώ η αφίσα του φετινού φεστιβάλ φιλοξενεί το εικαστικό έργο “Illusions”, του Τίμου Λειβαδίτη, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για το PSAROKOKALO. 


Με την ευκαιρία των 10ων γενεθλίων του, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους PSAROKOKALO κάνει ένα τολμηρό βήμα προς το μέλλον εγκαινιάζοντας ένα ξεχωριστό διαγωνιστικό τμήμα αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελληνική παραγωγή. Όχι επειδή το Ελληνικό σινεμά μικρού μήκους δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στο διεθνή συναγωνισμό, αλλά ακριβώς επειδή η ελληνική παραγωγή έχει κάνει αλματώδη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, και αυτή η σκληρή προσπάθεια των κινηματογραφιστών αξίζει μια καλύτερη προβολή. Η ιδέα βρήκε θερμή ανταπόκριση από την πλευρά των δημιουργών καθώς το φεστιβάλ δέχτηκε περίπου 100 συμμετοχές για το νέο τμήμα. Το τελικό πρόγραμμα, το οποίο θα προβληθεί σε 2 μέρη, περιλαμβάνει 12 από αυτές – μετά από μια πραγματικά δύσκολη επιλογή – ενώ, η τελική επιλογή του νικητή εναποτίθεται και πάλι στο κοινό. Μετά το τέλος κάθε προβολής θα ακολουθεί Q&A με τους σκηνοθέτες. (Trailer του Ελληνικού Διαγωνιστικού εδώ )

Ταυτόχρονα, το PSAROKOKALO εγκαινιάζει ένα ξεχωριστό διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών με θέμα την Οικολογία. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα του πλανήτη γίνονται ολοένα και συχνότερα σημείο αναφοράς και έμπνευσης για τη σύγχρονη κινηματογραφία. Το φετινό Eco τμήμα του φεστιβάλ επιλέγει 6 ταινίες που συνδιάζουν τόσο την αναπαράσταση οικολογικών θεμάτων όσο και την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού γύρω από αυτά, καταγράφοντας έτσι, με τον καλύτερο τρόπο, τη σχέση περιβάλλοντος και κοινωνίας αλλά και τα όρια της οικολογικής μας συνείδησης. (Trailer του Eco τμήματος εδώ )

Το σινεμά δεν είναι μόνο τέχνη αλλά και καινοτομία. Ως φεστιβάλ, το PSAROKOKALO είναι σταθερά προσηλωμένο στην ανάδειξη κάθε ενδιαφέρουσας νέας πρότασης που προέρχεται από το χώρο των New Media. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε την χαρά να παρουσιάζουμε φέτος, σε πρώτη Πανελλαδική προβολή, το πρώτο διαδραστικό κινηματογραφικό event που γυρίστηκε ποτέ: To Late Shift είναι η πρώτη μεγάλου μήκους παραγωγή χτισμένη πάνω στο πρωτοποριακό κινηματογραφικό format CtrlMovie. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να πάρει αποφάσεις για λογαριασμό του πρωταγωνιστή μέσω ενός application στο smartphone τους και με βάση τις επιθυμίες της πλειοψηφίας να καθορίσουν την πορεία της ταινίας. Έτσι κάθε προβολή είναι μια διαφορετική ταινία, με διαφορετική εξέλιξη, που διαδραματίζεται σε διαφορετικούς χώρους. Η ταινία μπορεί να έχει διάρκεια από 70 έως 90 λεπτά, ανάλογα με τις επιλογές των θεατών. Η ταινία ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2016 και προβλήθηκε ήδη σε μεγάλα φεστιβάλ όπως οι Κάννες και το Locarno, ενώ ακολουθούν τα BFI London Film Festival, Raindance και New York FF το φθινόπωρο. 


Το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ ήταν και παραμένει η ναυαρχίδα του προγράμματός. Μια ανοιχτή, ανεξάρτητη ματιά στην διεθνή κινηματογραφία που περισσότερο αναζητά τα νέα ρεύματα, παρά τα ακολουθεί. Έχοντας λάβει περισσότερες από 5500 αιτήσεις από 70 χώρες, είναι ασφαλές να πει κανείς ότι ο κοινός παρονομαστής στη ματιά των κινηματογραφιστών παγκοσμίως είναι ο προβληματισμός για την κοινή μας πραγματικότητα. Και οι 60 ταινίες που τελικά επιλέχθηκαν για το φετινό προγράμμα σίγουρα διαφοροποιούνται στην αφήγηση, στην αισθητική, στον τρόπο καταγραφής αυτής της πραγματικότητας, όλες όμως έρχονται να μας υπενθυμίσουν το προφανές: υπάρχει κι ένας άλλος κόσμος. Αλλά είναι μέσα σ’ αυτόν εδώ. (Τrailer του Διεθνούς Διαγωνιστικού εδώ ) 

Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα της Αρχιτεκτονικής εξερευνά ως κεντρικό θέμα την σύνδεση χώρου και χορού. Ας θεωρήσουμε ότι το ανθρώπινο σώμα και η κίνησή του, είναι αυτά που δίνουν ζωή στην αρχιτεκτονική. Η κίνηση του σώματος σαν έκφραση της ψυχής. Είναι ο χώρος αυτός που ορίζει την κίνηση του σώματος ή η κίνηση του σώματος και οι ανθρωπομετρικές διαστάσεις αυτά που ορίζουν τον χώρο; 

Στο τμήμα παρουσίαζονται 5 ταινίες από την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ιαπωνία, την Ιταλία και την Αμερική, σε ένα πρόγραμμα που επιμελήθηκε η αρχιτέκτονας / designer Έρση Κρούσκα. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει Q&A με τους σκηνοθέτες των ταινιών, μέσω skype. 

Focus on Japan: Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το διακεκριμένο Short Shorts Film Festival & ASIA, το PSAROKOKALO Χ Edition μας φέρνει στην καρδιά του Γιαπωνέζικου Κινηματογράφου. Επτά νέες ταινίες (παραγωγής 2014 – 2016), που έχουν ξεχωρίσει σε φεστιβάλ της χώρας τους, καλύπτουν ένα ευρύ θεματικό φάσμα, από την επιστημονική φαντασία μέχρι την καθημερινή ζωή, ιδωμένα όμως μέσα από το πρίσμα μιας κουλτούρας τόσο διαφορετικής από τη δική μας.


LATE SHIFT – Εκθεση και Ανοιχτή Συζήτηση: 

Με αφορμή την Πανελλαδική πρεμιέρα του LATE SHIFT, της πρώτης διαδραστικής ταινίας που γυρίστηκε ποτέ, παρουσιάζεται έκθεση με αναλογικό και ψηφιακό υλικό από τα γυρίσματα. Εκτυπώσεις του διαδραστικού σεναρίου, ένα βιβλίο μεγέθους Α3 με όλο το multioptional σενάριο καθώς και ένα εντεκάλεπτο ντοκυμαντέρ για το πως γυρίστηκε η ταινία, θα ξεναγήσουν το κοινό στη διαδικασία δημιουργίας ενός φιλμ όπου τα πάντα καθορίζονται από τις προσωπικές του επιλογές. Ταυτόχρονα 2 συντελεστές της ταινίας θα επισκεφθούν την Αθήνα για να μας εξηγήσουν, βήμα προς βήμα, τη φιλοσοφία που διέπει την νέα τεχνολογία CTRL MOVIE, τις δυνατότητες και προκλήσεις που προσφέρει και πως μπορεί να αλλάξει την κινηματογραφική αφήγηση όπως την ξέρουμε σήμερα. 


Το FILM MARKET, X edition Psarokokalo, λειτουργεί στο ΤΗΕ ΒΟΧ , καθ' όλη την διάρκεια του φεστιβάλ, κατόπιν ραντεβού. Για ραντεβού και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία στείλτε email με τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο market@psarokokalo.gr ή καλέστε στο 6930902022. 



Όπως κάθε χρόνο, τα βραβεία του φεστιβάλ σε όλα τα διαγωνιστικά τμήματα, δίνονται από το κοινό με τη χρήση ειδικού κουπονιού που δίνεται στο ταμείο του κινηματογράφου μαζί με το εισιτήριο και μαζεύεται στο τέλος της προβολής. Η ανακοίνωση την νικητών θα γίνει την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, μετά το τέλος της τελευταίας προβολής, και θα ακολουθήσει πάρτυ στο χώρο του κινηματογράφου. Το βραβείο είναι πρωτότυπο έργο, γλυπτό από πηλό, το οποίο φιλοτέχνησε η Νατάσσα Καλογεροπούλου, ειδικά για το φεστιβάλ. 

Τα εισιτήρια θα παραμείνουν και φέτος στα 5 ευρώ γενική είσοδος, ενώ θα διατίθενται και εισιτήρια ημέρας προς 7 ευρώ αλλά και κάρτες 8 προβολών προς 20 ευρώ για τους πιο σινεφίλ φίλους του φεστιβάλ. Φέτος θα διατίθενται για πρώτη φορά και 6 εισιτήρια ανέργων ανά προβολή τα οποία θα διανέμονται δωρεάν, με σειρά προσέλευσης, από το ταμείο του κινηματογράφου, 45 λεπτά πριν την έναρξη της κάθε προβολής. Οι δικαιούχοι μπορούν να πάρουν το εισιτήριό τους επιδεικνύοντας την κάρτα ανεργίας τους και την αστυνομική τους ταυτότητα. Κάθε δικαιούχος έχει δικαίωμα να πάρει ένα εισιτήριο ανά προβολή.

Το φετινός AISFF PSAROKOKALO X Edition διοργανώνεται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 


ATHENS INTERNATIONAL SHORT FILM FESTIVAL PSAROKOKALO X EDITION


15 έως 21 Σεπτεμβρίου 

στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ στο THE BOX ATHENS

Σταδίου 28 (Στοά Κοραή) Δορυλαίου 12, Πλ. Μαβίλη

Αθήνα, 10 564 Αθήνα, 115 21

Τηλ : 210 3211 950 Τηλ : 210 64 63778

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε: 

Μαρία Καραγιαννάκη: aisff.psarokokalo@gmail.com / 6936511260 

www.psarokokalo.gr 

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο