7 Σεπ 2016

Θαύμα στον Χάντσον: Ο συγκλονιστικός πιλότος της πτήσης 1549 που κατέληξε στον ποταμό

Ο Tom Hanks πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική μεταφορά της υπόθεσης.


Σε πραγματικό θαύμα και στην...
ιδιαίτερη ικανότητα του πιλότου μπορεί να αποδοθεί η ιστορία της διάσωσης των 155 επιβατών και πληρώματος της πτήσης 1549 της US Airways που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης στις 15 Ιανουαρίου 2009 με προορισμό το Σιάτλ, για να προσθαλασσωθεί μερικά λεπτά αργότερα στον ποταμό Χάντσον. Ενα λεπτό μετά την απογείωση, το Airbus A320 χτύπησε σμήνος από καναδέζικες χήνες που έθεσαν εκτός λειτουργίας και τους δυο κινητήρες και μαθηματικά θα οδηγούσαν σε συντριβή μέσα στην Νέα Υόρκη.

Κυβερνήτης του αεροσκάφους, πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και μετέπειτα ήρωας, ο 57χρονος Τσέσλι Σούλενμπεργκερ, ο οποίος αποτελεί τον βασικό χαρακτήρα της ταινίας Sully (το παρατσούκλι του), στην οποία τον ρόλο του ενσαρκώνει ο Tom Hanks και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους.


Καθώς δεν υπήρχε χρόνος να επιστρέψει το αεροσκάφος στο Λα Γκουάρντια για αναγκαστική προσγείωση, καθώς ήταν σε χαμηλό σχετικά ύψος και βρισκόταν σε κάθοδο χωρίς τις μηχανές του, και δεν υπήρχε άλλο αεροδρόμιο πιο κοντά, ο κυβερνήτης αποφάσισε να επιχειρήση αναγκαστική προσθαλάσσωση στον ποταμό Χάντσον. Κάτι που θεωρείται όχι απλά παράτολμο, αλλά σχεδόν τρέλα.


Στις ηχητικές καταγραφές αποκαλύπτεται ο εκπληκτικά ήρεμος, συγκεντρωμένος τρόπος με τον οποίο ο Σούλενμπεργκερ δήλωσε την έκτακτη ανάγκη, ήλεγξε τις επιλογές που είχε και προσθαλάσσωσε στη συνέχεια το αεροπλάνο δεδομένου την ιδια στιγμή που τρεις ελεγκτές πάλευαν να χειριστούν την κατάσταση.


Σύμφωνα με όσα αφηγήθηκε εκπρόσωπος της αμερικανικής ένωσης ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, το αεροπλάνο πέρασε πάνω από τη γέφυρα Τζορτζ Ουάσιγκτον «ξυστά» και «ακούμπησε στην επιφάνεια του ποταμού στο ύψος περίπου της 48ης οδού, στο κεντρικό Μανχάταν. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν την προσθαλάσσωση τόσο ομαλή, που έμοιαζε σαν κανονική προσγείωση.


Εντός λίγων μόνο δευτερολέπτων -όπως προστάζεται στις αναγκαστικές προσγειώσεις- και με απόλυτη ψυχραιμία οι επιβάτες βγήκαν από τις εξόδους κινδύνου στα φτερά για να παραληφθούν από τα σκάφη διάσωσης που κατέφθασαν σε ελάχιστο χρόνο και να προωθηθούν στα νοσοκομεία της περιοχής για τις πρώτες βοήθειες. Αμέσως μετά την απομάκρυνση και του τελευταίου, ο κυβερνήτης Σούλενμπεργκερ έλεγξε δύο φορές τον θάλαμο των επιβατών, περπατώντας από τη μία άκρη στην άλλη, για να διασφαλίσει ότι κανείς δεν είχε παραμείνει στο εσωτερικό.


Η αλήθεια είναι ότι μέσα στην ατυχία τους, οι επιβαίνοντες της πτήσης 1549 δεν θα μπορούσαν να σταθούν πιο τυχεροί ούτε να εναποθέσουν τη ζωή τους σε ασφαλέστερα χέρια. Ο κυβερνήτης Σούλενμπεργκερ, 40 χρόνια πιλότος με 19 χιλιάδες ώρες πτήσης, από μικρό παιδί ονειρευόταν να γίνει πιλότος και τα κατάφερε. Είναι ειδικός σε θέματα ασφαλείας πτήσεων και καθηγητής στο Κέντρο Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, ενώ έχει συμμετάσχει σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση αεροπορικών δυστυχημάτων. Ο πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλείας της Ενωσης Πιλότων Αεροπορικών Εταιρειών, σήμερα είναι ένας ήρωας.

Το τρέιλερ της ταινίας

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο