24 Ιουν 2016

Η Κρατική Ορχήστρα δημιουργεί Ακαδημία Νέων Μουσικών (Photos)


«Per aspera ad astra» («μέσα από τις δυσκολίες θα φτάσουμε στ’ αστέρια»), δηλώνει ο διευθυντής...
της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Στέφανος Τσιαλής, ο οποίος επέλεξε αυτή τη φράση για να κλείσει την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, στην αίθουσα «Θάλεια 4» του ξενοδοχείου Χίλτον.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσίασε τον απολογισμό της χειμερινής καλλιτεχνικής περιόδου, καθώς και τα καλοκαιρινά σχέδια της Ορχήστρας. Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Τσιαλής θέλησε να επισημάνει ότι παρά τους χαλεπούς καιρούς, η Ορχήστρα. όχι μόνον επιβιώνει, αλλά με πείσμα κάνει βήματα προς τα εμπρός.

«Δεν θα γκρινιάξω σήμερα γιατί έχουμε πολύ καλά πράγματα να πούμε» δήλωσε ο κ.Τσιαλής, επισημαίνοντας ότι τόσο η τρέχουσα καλλιτεχνική σεζόν, όσο και η επόμενη, αντανακλούν κατεξοχήν και το δικό του πνεύμα και όραμα, το οποίο είναι υπέρ της μουσικής «πολυχρωμίας» και των πολυδιάστατων δράσεων.

Η Ορχήστρα είναι ανανεωμένη, καθώς στο δυναμικό της ήρθαν να προστεθούν έξι μόνιμοι μουσικοί μετά την πολύ πρόσφατη διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών. Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα, σημείωσε ο κ. Τσιαλής, ευχόμενος να καταστεί γρήγορα δυνατή η πλήρωση και των υπόλοιπων 13 θέσεων που παραμένουν κενές. Ο διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας εξήρε το επίπεδο των μουσικών που πήραν μέρος στις εξετάσεις και εξέφρασε τη θλίψη του, για πολλούς από αυτούς που έμειναν εκτός, καθώς «σε κάποιες από τις ομάδες υπήρχαν πολλοί εξαιρετικοί μουσικοί».


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιαλής στην πολύ καλή συνεργασία της ΚΟΑ με το Μέγαρο Μουσικής. «Είμαστε στο ίδιο καράβι», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε την επιδίωξη της Ορχήστρας, φέτος περισσότερο από ποτέ, να συνεργαστεί με άλλους πολιτιστικούς φορείς και χώρους, όπως και έγινε στον θεματικό κύκλο συναυλιών μουσικής δωματίου με τίτλο «μουσικοί περίπατοι στα μουσεία».

Ωστόσο, η πιο σημαντική, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΚΟΑ, ανακοίνωση, αφορά την «δημιουργία της Ακαδημίας Νέων Μουσικών, η οποία στόχο θα έχει να τους προετοιμάσει για την ένταξή τους σε μια επαγγελματική Ορχήστρα», «με την βοήθεια του Ιδρύματος Νιάρχου για τα δύο πρώτα χρόνια της, πιλοτικής καταρχάς, λειτουργίας της».

Την ίδια ώρα, κι ενώ ετοιμάζεται για την έναρξη της λειτουργίας της Ακαδημίας, το φθινόπωρο η Ορχήστρα συνεχίζει τις συναυλίες της αλλά και τις εκπαιδευτικές της δράσεις.

Τρεις συναυλίες στο Ηρώδειο στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Ελληνικό Φεστιβάλ που και οι τρείς περιστρέφονται γύρω από ένα λιγότερο ή περισσότερο απρόβλεπτο «δίδυμο» πρωταγωνιστών κάθε φορά.

«Αλέν Λεφέβρ-Ορέστη Παπαϊωάννου» (Ηρώδειο, 27/6, 21.00)

«Φεντερίκο Φελλίνι-Νίνο Ρότα» (Ηρώδειο, 5/7, 21.00)

«Ασκενάζυ επί…2» (Ηρώδειο, 1/8, 21.00)

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο