24 Νοε 2015

Ματαιώσεις παραστάσεων ύστερα από χρόνια


Συντάκτης: Ματούλα Κουστένη

Hταν η πρώτη συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Αρένα της Βερόνας και το Τεάτρο Λα Φενίτσε της Βενετίας και είχε ήδη εισπράξει ....
θερμές κριτικές. Ηταν μια παράσταση sold out (είχαν κοπεί 1.177 εισιτήρια).

Και, δυστυχώς, ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η Λυρική στενοχώρησε το Σάββατο το βράδυ τον κόσμο που είχε γεμίσει ασφυκτικά το Μέγαρο Μουσικής για να παρακολουθήσει την τελευταία παράσταση των «Καπουλέτων και Μοντέκκων».

Οι διαπραγματεύσεις των επικεφαλής του Οργανισμού με το Σωματείου Τεχνικού-Βοηθητικού προσωπικού της Λυρικής που είχε εξαγγείλει στάση εργασίας ναυάγησαν. Και κυριολεκτικά στο παρά πέντε ακυρώθηκε η παράσταση. Αποτέλεσμα; Ταλαιπωρία για το κοινό και απώλεια περίπου 40.000 ευρώ για τον οργανισμό.

Στην είσοδο του Μεγάρου οι ταξιθέτριες μοίραζαν αναλυτικές οδηγίες στους κατόχους εισιτηρίων (σχετικά με την επιστροφή των χρημάτων κ.λπ.), όσοι είχαν έρθει από την επαρχία τραβούσαν τα μαλλιά τους, κι οι Αθηναίοι, που είχαν περάσει των παθών τους τον τάραχο για να φτάσουν στο Μέγαρο (δίπλα, στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας η πόλη δοκιμαζόταν από ένα ντέρμπι και οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι) δεν πίστευαν στ' αυτιά τους.

Στις 10 το βράδυ ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα, καθώς ανακοινώθηκε και η αναβολή της χθεσινής παιδικής παράστασης «Καρμενσίτας», λόγω στάσης εργασίας του ίδιου Σωματείου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης, από το Βουκουρέστι όπου βρίσκεται για συνέδριο, κι ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος κατέβαλαν ώς το τελευταίο λεπτό ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να αποφύγουν τη ματαίωση.

«Από την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος, στην οποία ανακοινώνουμε τα οικονομικά στοιχεία με κάθε λεπτομέρεια, διατρανώσαμε πως η τεράστια μείωση της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στην ομαλή πορεία του Οργανισμού. Τα 10 εκατ. ευρώ δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν το κόστος της μισθοδοσίας. Ετσι, τον τελευταίο χρόνο προέκυψαν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, οι οποίες, όμως, ποτέ δεν έχουν υπερβεί -το ανώτερο- τις 19 μέρες», μας είπε ο Μ. Μιχαηλίδης.

«Κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το προσωπικό της ΕΛΣ, αλλά είναι αναγκαίο να στηρίξουμε όλοι τον Οργανισμό και να προσφέρουμε τις παραστάσεις μας ανεμπόδιστα», σχολίασε ο πρόεδρος του Δ.Σ Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, διευκρινίζοντας πως αυτή τη φορά η καταβολή των χρημάτων έχει καθυστερήσει 10 ημέρες.

«Τα οικονομικά προβλήματα μας αγγίζουν όλους, εντούτοις η διοίκηση της ΕΛΣ έχει διασφαλίσει τα τελευταία χρόνια την επιβίωση και ανάπτυξη του Οργανισμού και την -με ελάχιστες καθυστερήσεις- μισθοδοσία του προσωπικού. Δυστυχώς, η ματαίωση παραστάσεων δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως στερεί τα τόσο απαραίτητα για τη λειτουργία της ΕΛΣ έσοδα από τις παραγωγές της».

Αλλά ας δούμε λίγο το ιστορικό. Η μείωση της επιχορήγησης της ΕΛΣ δημιούργησε το τελευταίο διάστημα προβλήματα στην κάλυψη των μισθών. Ωστόσο, η ελληνική πολιτεία ενέκρινε έκτακτη επιχορήγηση μέσα στον Νοέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη το 5ετές στρατηγικό και επιχειρησιακό πλάνο που έχει εκπονήσει και καταθέσει η ΕΛΣ (καταδεικνύει ότι για την επιβίωση του Οργανισμού απαιτείται ετήσια επιχορήγηση 14,5 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, τα χρήματα δεν μπόρεσαν να εκταμιευθούν, διότι είχε λήξει η θητεία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣ (στις 20/9/2015) και ο υπουργός Πολιτισμού δεν είχε ακόμα ανακοινώσει το νέο συμβούλιο.

Την περασμένη Πέμπτη (19/11) ο κ. Μπαλτάς όντως υπέγραψε την ανανέωση του Δ.Σ., πράγμα που σήμαινε πως τελείωνε το τυπικό κώλυμα για την εκταμίευση της μισθοδοσίας. Στο μεταξύ, όμως, επειδή η μισθοδοσία είχε ήδη καθυστερήσει ένα 10ήμερο, δύο σωματεία εργαζομένων ανακοίνωσαν στάσεις εργασίας σε ώρες που επηρέαζαν τους «Καπουλέτους» και τις «Καρμενσίτας». Μάταια, με το ΦΕΚ του διορισμού του Δ.Σ. στα χέρια, προσπαθούσαν να τους μεταπείσουν.

Τα πρώτα παρατράγουδα ξεκίνησαν στην παράσταση της Παρασκευής, καθώς ένα άλλο Σωματείο, αυτό των Χορωδών, είχε προγραμματίσει στάση εργασίας μεταξύ 19.30 και 21.30. Ως εκ τούτου, το πρώτο μέρος της όπερας ανέβηκε με τη μισή χορωδία (15 αποφάσισαν να εργαστούν και 11 να απεργήσουν) και το δεύτερο με την πλήρη σύνθεσή της (είχε λήξει η στάση).

Αυτός είναι και ο λόγος που η διοίκηση της ΕΛΣ δεν ακύρωσε έγκαιρα την παράσταση του Σαββάτου. Καθώς πια εξέλιπε ο λόγος των στάσεων εργασίας (διορισμός Δ.Σ.) θεωρούσε πως οι εργαζόμενοι θα αποφάσιζαν να εργαστούν για να μην ακυρωθούν sold out παραστάσεις, για να γλιτώσει το κοινό την ταλαιπωρία και ο Οργανισμός την απώλεια εισπράξεων.
via

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο