27 Σεπ 2015

Όταν ανεκτίμητα έργα τέχνης καταστράφηκαν... κατά λάθος!


4 φορές που όλα πήγαν στραβά

Έχουν γίνει ορισμένα αθώα ατυχήματα σε μουσεία και χώρους εκθέσεων που προκάλεσαν καταστροφή σε έργα τέχνης υπερβολικά μεγάλης αξίας, κάνοντας..... τους αρμόδιους να τρελαίνονται και να προσπαθούν να βρουν λύσεις, όμως δυστυχώς κάποιες ζημιές είναι τόσο μεγάλες, που καταντούν ανεπανόρθωτες. Παρακάτω ακολουθούν 4 τέτοια παραδείγματα, στα οποία ένα μικρό λάθος οδήγησε σε ολική καταστροφή ανεκτίμητων έργων τέχνης.



Ένας Ιησούς-πίθηκος


Το 2014, μια εν δυνάμει ζωγράφος από την Ισπανία, η Cecilia Giménez, αποφάσισε να αναπαλαιώσει τον πίνακα «Ecce Homo», που βρισκόταν στο άσυλο της εκκλησίας Our Lady of Mercy, στην Borja της βόρειας Ισπανίας, όμως η παρέμβασή της στο έργο αλλοίωσε τόσο τη μορφή του Ιησού, που οι ντόπιοι άρχισαν να λένε πως έμοιαζε με πίθηκο. Βέβαια, το καλό της υπόθεσης είναι πως πλέον τουρίστες από όλον τον κόσμο καταφθάνουν στην μικρή πόλη για να δουν το... αριστούργημα. Η ηλικιωμένη, πάντως, είπε πως δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να καταστρέψει τον πίνακα.



Το κορδόνι της καταστροφής



Το 2006, ο Nick Flynn, ετών 42, ενώ βρισκόταν στο μουσείο Fitzwilliam του Cambridge πάτησε το λυμένο του κορδόνι και θέλοντας να αποφύγει την πτώση, πιάστηκε από 4 βάζα της δυναστείας Qing, κάνοντάς τα, φυσικά, χίλια κομμάτια. Τα βάζα κόστιζαν 100.000 λίρες και ευτυχώς οι ζημιές τους αποκαταστάθηκαν.





Picasso με αγκωνιά


To 1997, ο ιδιοκτήτης καζίνο Steve Wynn και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, αποφάσισε να πουλήσει έναν πανάκριβο, αυθεντικό πίνακα του Picasso, τον οποίο τελικά έδωσε σε έναν αγοραστή έναντι 190 εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως πριν τον αποχωριστεί, αποφάσισε να τον δείξει στους φίλους του. Το θέμα ήταν ότι με μια αδέξια κίνηση του χεριού του, έσκισε τον καμβά, ξοδεύοντας έπειτα 90.000 δολάρια για να τον επισκευάσει, ενώ η αξία του διαμορφώθηκε στα 85 εκατομμύρια.




Ο Freud στα σκουπίδια

 

Το 2000, αχθοφόροι του οίκου δημοπρασιών Sothebys στο Λονδίνο πέταξαν μια αυτοπροσωπογραφία του Lucian Freud, νομίζοντας πως άνηκε στα σκουπίδια, της οποίας η αξία υπολογίζεται στις 100.000 λίρες. Μάλιστα, κανείς δεν είχε καταλάβει το λάθος, μέχρι που επιμελητές του Οίκου είδαν το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο