9 Ιουν 2015

SOKAKI FESTIVAL το Σάββατο 13 Ιουνίου στη Δάφνη

Άλλο ένα διαφορετικό… απόγευμα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στη Δάφνη το Σάββατο 13 Ιουνίου. Τα μαγαζιά της γειτονιάς, τα οποία αναλαμβάνουν.... ολοένα και περισσότερες δράσεις από κοινού, διοργανώνουν το πρώτο τους πολιτιστικό Φεστιβάλ με τη συμμετοχή αυτοδιαχειριζόμενων θεατρικών και μουσικοχορευτικών ομάδων.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 19:00, με ελεύθερη διάθεση και guest τον DJ Alkis.

Στις 21:00 η θεατρική ομάδα Πείρα(γ)μα θα ανεβάσει τον γνωστό αντιφασιστικό μονόλογο των Φράνκα Ράμε/ Ντάριο Φο «MAMMA TONI» σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Αγγελικής Κασόλα, μουσική επιμέλεια Γιάννη Καρούνη, κι ερμηνεία από τη συγκλονιστική Ειρήνη Μελά.

Λίγα λόγια για την 40λεπτη παράσταση: Στις αρχές της δεκαετίας του 70 η Φράνκα Ράμε έγραψε και ερμήνευσε μια σειρά μονολόγων βασισμένων σε μαρτυρίες υπαρκτών προσώπων της ιταλικής αντίστασης στο φασισμό. Κείμενα δυναμικά, καταγγελτικά, έμπηγαν το μαχαίρι στο κόκκαλο. Της στοίχησαν την απαγωγή και τον βιασμό της από μια ομάδα φασιστών που δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. Η Φράνκα Ράμε έδεσε τις πληγές της και συνέχισε πιο μαχητικά και πιο γενναία. Κάνοντας μαζί με τον σύντροφό της, Ντάριο Φο, ένα υποδειγματικό πολιτικό θέατρο, που έφτανε στις ρίζες του λαϊκού θεάτρου. Η «Μάμμα Tόνι» όταν μαθαίνει, στα 82 της χρόνια, ότι οι φασίστες περνούν και πάλι από την πόλη της, αυτή τη φορά ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι για να εκφωνήσουν τους λόγους τους στην πλατεία, - μίας πόλης που θρήνησε πολυάριθμα θύματα στα χέρια των φασιστών- αγριεύει, σηκώνεται από την πολυθρόνα της, αρπάζει τη μαγκούρα της και ορμάει μονάχη να τους διώξει. 

Στην προσωπική μαρτυρία της «Mamma Tony» μνημονεύονται οι αγώνες, οι ελπίδες αλλά και οι νεκροί των ανταρτών, νεκροί του τότε και του τώρα που δεν μας επιτρέπουν να μένουμε άπραγοι μπροστά την εξάπλωση του φασισμού... 


Στις 22:00, η ομάδα χορού φλαμένκο Bulerinas θα παρουσιάσει την παράσταση TABLAO URBANO… μια ιστορία γεννημένη σε ένα αστικό τοπίο όπως η πόλη της Αθήνας που θέλει να μας μεταφέρει κάπου αλλού… στα παραδοσιακά ισπανικά tablaos της Ανδαλουσίας. Εμπνευσμένη από τη παράδοση του φλαμένκο αλλά και με στοιχεία σύγχρονα και ζωντανά που ταιριάζουν στην προσωπικότητα και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες κάθε μέλους της ομάδας, μας ταξιδεύει σε μια μουσική και χορευτική διαδρομή γεμάτη ενέργεια, συναισθήματα, ρυθμό και μελωδίες.

Λίγα λόγια για την ομάδα: Η ομάδα χορού φλαμένκο Bulerinas δημιουργήθηκε από τις Εύα Καρτερού, Χριστίνα Καράμπαμπα, Seda Karayilan, Βίκη Σκορδαλή το 2012 Από τότε εξερευνούν και πειραματίζονται πάνω στη τέχνη του φλαμένκο παρουσιάζοντας παραστάσεις τύπου tablao σε διάφορους χώρους με τη συνοδεία κιθάρας (Rolland Hoffman ή Γιώργος Καυγάς) και τραγουδιού (Δροσιά Χαρίση)

Για τις παραστάσεις δεν υπάρχει εισιτήριο και οι ομάδες λειτουργούν με μότο «είσοδος ελεύθερη-έξοδος αμφίβολη»… καθεστώς υπό το οποίο ο κάθε θεατής καταβάλει στο τέλος της παράστασης ότι επιθυμεί, εάν το επιθυμεί.

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Σάββατο 13 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 19:00

Διεύθυνση: Πεζόδρομος Σοφοκλή Βενιζέλου & Μεγάλου Αλεξάνδρου, δίπλα στο Μετρό Δάφνης.

Διοργανωτές: Καφενείο Στο Δαφνί (κολεκτίβα), Καφέ Μπαρ Αερικό, Καφέ Μπαρ Spoiled. 


Υποστηρικτές: EQI Learning σχολική μελέτη, Studio Tatto Inkaholic, Φωτογραφείο Studio Fasma, Κομμωτήριο Scissor’s, Το τρελό περίπτερο Σοφ. Βενιζέλου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο