9 Ιουν 2015

‘Εγκαταλελειμμένοι αρχαιολογικοί χώροι και κτήρια συνθέτουν ένα… μουσείο στην Κερατέα


Στο πλαίσιο της Art-Athina 2015, παρουσιάστηκε στις 6 Ιουνίου η πρώτη πειραματική εφαρμογή του «Διάσπαρτου Ανοιχτού Μουσείου Αττικής», στην ...
Κερατέα Αττικής, με μία έκθεση σύγχρονης τέχνης που εστιάζει και ερμηνεύει κάποιους από τους επιλεγμένους τόπους στην Κερατέα. 




Το εγχείρημα διερευνά την έννοια των Μουσείων ως «Κοινών» και τις δυνατότητες πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μέσα από τη συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς συλλόγους και θεσμούς που αναζητούν συμμετοχικές απαντήσεις σε σύγχρονα ζητήματα σχεδιασμού του ελληνικού τοπίου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συλλογικό έργο με τη συνεργασία του Αρχιτεκτονικού Εργαστηρίου Συμμετοχικού Σχεδιασμού NonPlan και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερατέας «Χρυσή Τομή».

Το S.O.M.A. (Scattered Open Museum of Attica) ή αλλιώς το «Διάσπαρτο Ανοιχτό Μουσείο Αττικής», έχει πιλοτικό χαρακτήρα και μπορεί να εφαρμοστεί σε τόπους με αντίστοιχα κοινωνικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά, λένε οι εμπνευστές του. Η αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική του υποδομή προκύπτει από την επανακατοίκηση, επανάχρηση και ενεργοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων της περιοχής της Κερατέας, από την ένταξη έρημων αρχαιολογικών τόπων στην καθημερινότητα, και από την ενσωμάτωση τόπων που έχουν μία ειδική σημασία στην καθημερινότητα της τοπικής κοινότητας. Ο αρχαιολογικός τόπος του Οβριόκαστρου, αρχαιότητες παραπλεύρως οδικών δικτύων, ενσωματωμένοι αρχαίοι δομικοί λίθοι ή αρχιτεκτονικά μέλη σε τοίχους και αυλές σπιτιών, το «Άπαρτο Κάστρο» του οδικού μπλόκου στο 45ο χλμ της Αθηνών-Λαυρίου, ο Πολιτιστικός Χώρος του Συνδέσμου «Χρυσή Τομή», η έδρα του γυναικείου συνεταιρισμού «Μνησιμάχη», σπίτια κατοίκων, και δύο έρημα κτίρια του τοπικού σιδηροδρομικού δικτύου, συνθέτουν ένα δίκτυο τόπων, τοπίων και διαδρομών που συνιστούν το S.O.M.A.

Η μόνιμη συλλογή του περιέχει αρχαία και σύγχρονα αντικείμενα που αφηγούνται την ιστορία, τις παραδόσεις, τα τελετουργικά, τους μύθους και τις προφορικές παραδόσεις, την τέχνη, τη χειροτεχνία, την οικονομία, τις βιοπολιτικές και αισθητικές σχέσεις της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας. Βασίζεται σε ιδιωτικές συλλογές κατοίκων της Κερατέας. 

Η προσωρινή συλλογή του περιέχει, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έργα σύγχρονης τέχνης που παρουσιάζονται σε περιοδικές εκθέσεις, σε διάλογο με τα έργα της μόνιμης συλλογής. Ο θεατής, λένε οι εμπνευστές του Μουσείου, καλείται να βιώσει με όλες του τις αισθήσεις τον τόπο/τα εκθέματα: μπορεί να αγγίξει τα αντικείμενα, μπορεί να προσθέσει υλικό και πληροφορίες. Το σώμα του είναι καλοδεχούμενο να συμμετέχει στο S.O.M.A. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται, επίσης, λαογραφικά και αρχαιολογικά ευρήματα που ανήκουν σε μόνιμες συλλογές κατοίκων καθώς και επιτόπια έργα, φωτογραφίες, σχέδια και κείμενα των: Βασίλη Βασιλακάκη, Κωστή Βελώνη, Κατερίνα Βέλλιου, Βαγγέλη Γκόκα, Νίκου Καζέρου, Αλέξανδρου Κιουπκιολής, Χρήστου Κωτσούλα (Capten), Ρίκας Κριθαρά, Πάνου Μέτζου, Metoo, Ειρήνης Μπαχλιτζανάκη, Κατερίνας Παπαζήση, Ελένης Πετούρη, Μαρίας Σαρρή, “Αγγελου Σκούρτης, Αγγελικής Σβορώνου, Κώστα Τσώλη, Κατερίνας Ζαφειροπούλου, Ομάδας Φιλοπάππου. 

Ακόμα, η πρώτη συζήτηση στο πλαίσιο της έκθεσης διεξήχθη την ημέρα των εγκαινίων 6/6 με θέμα «Αρχαιολογικοί Χώροι, Τέχνη και Καθημερινότητα», με ομιλητές του αρχιτέκτονες Ιωσήφ Ευφραιμίδη και Γιώργο Τζιρτζιλάκη, τους αρχαιολόγους Δέσποινα Καταπότη, Έλενα Στεφανοπούλου και Γιάννη Χαμηλάκη και τον επιμελητή εκδόσεων Θεόφιλο Τραμπούλη. Συντονίζουν οι επιμελητές της έκθεσης Γιώργος Ιατρού, Σταμάτης Παπαθανασίου και Χαρίκλεια Χάρη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο