8 Ιουν 2015

Ρημάζει το μνημείο της Αμφίπολης

Θύμα πολιτικής έπεσε ο εξαιρετικής ομορφιάς τάφος στο λόγο Καστά στην Αμφίπολη. Μεταξύ της προσπάθειας της προηγούμενης κυβέρνησης να το αναγάγει σε... πρώτο θέμα και της παρούσας να το αποδημήσει εντελώς ο αρχαιολογικός χώρος πλέον ρημάζει.Η πραγματικότητα είναι ότι ούτε στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι στο τάφο βρίσκεται ο Μεγας Αλέξανδρος (η συγγενής του βρέθηκαν) ούτε όμως πρόκειται για ένα μνημείο αμελητέας σημασίας. Επίσης γεγονός είναι ότι πλέον κανείς δεν ασχολείται με τον τάφο που κινδυνεύει με κατάρρευση αν δεν γίνουν τα αναγκαία έργα για να προστατευθεί.

Σήμα κινδύνου στέλνουν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής που δηλώνουν ότι το μνημείο είναι αφημένο στην τύχη του, αφού από τον Νοέμβριο του 2014 όταν ολοκληρώθηκε αυτή η φάση της ανασκαφής έχει σταματήσει κάθε εργασία στο χώρο.

Παράλληλα, ο βαρύς χειμώνας με τις πολλές βροχές “πλήγωσε” το μνημείο, προκαλώντας κατολισθήσεις και λιμνάζοντα νερά περιμετρικά του μαρμάρινου περιβόλου.

Ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος μιλώντας στο «Εθνος» επεσήμανε ότι «Το μνημείο είναι αφημένο στην τύχη του και μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρξει ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες, αν δεν γίνει άμεσα επέκταση των αποστραγγιστικών και ολοκλήρωση των μέτρων αναστήλωσης και υποστύλωσης»

Η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, Κατερίνα Περιστέρη, σπάνια επισκέπτεται το μνημείο, ενώ εξαίρεση αποτελούν κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν από συντηρητές που ήρθαν από την Αθήνα.

Με τη σειρά τους μία ομάδα πολιτών αποφάσισε να αναλάβει δράση και να πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας σήμερα Κυριακή με τον τίτλο «Περπατάμε για την Αμφίπολη» ζητώντας την επανέναρξη των εργασιών ώστε το μνημείο να καταστεί επισκέψιμο. Τα αιτήματα είναι η συνέχιση της χρηματοδότησης και η περαιτέρω ανασκαφή του λόφου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο