Featured Posts

Μας Αρεσουν

παρασκηνια

Δελτία τύπου, ανακοινώσεις, ενημέρωση για την δουλειά σου;
Στείλε μας εδώ: info@paraskinia.com η prothselida@gmail.com (όχι και στα δύο)

Γράψτε το Email σας και ενημερωθείτε πρώτοι!

17 Ιουν 2015

Θάσος: Με το φημισμένο λευκό μάρμαρο του νησιού θα «ντυθεί» και πάλι το αρχαίο θέατρο

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι αναστηλωτικές εργασίες στο αρχαίο θέατρο της Θάσου, στην πρωτεύουσα του νησιού, τον Λιμένα. Ύστερα από εκατοντάδες χρόνια, το θέατρο θα «ντυθεί» και πάλι με το φημισμένο λευκό μάρμαρο της Θάσου, επουλώνοντας.... τις «πληγές» του χρόνου και τις φυσικές φθορές που υπέστησαν πολλά από τα λειτουργικά μέρη του.

Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε μια χορηγία που εξασφάλισε ο Δήμος Θάσου από τη λατομική εταιρεία Φιλιππίδη.

«Στόχος του Δήμου», τονίζει ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «είναι -μεταξύ άλλων- ορισμένα από τα μαρμάρινα μέρη του θεάτρου, όπως το κοίλο, η σκηνή και οι δύο πάροδοι να αντικατασταθούν με λευκό μάρμαρο Θάσου, σύμφωνα με την αρχική κατασκευή του στην αρχαιότητα. Το έργο υλοποιεί ο Δήμος του νησιού σε συνεργασία με την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας.

Το αναστηλωτικό έργο στο αρχαίο θέατρο της Θάσου περιλαμβάνει την αναστήλωση του κοίλου, της σκηνής που θα φτάσει μέχρι το επιστήλιο, καθώς επίσης την αναστήλωση των δύο παρόδων και την κατασκευή βοηθητικών κτισμάτων, όπως αναψυκτηρίου, παρασκηνίων, χώρων υγιεινής, προσβάσεων για ΑμεΑ, χώρων φροντιστή φωτισμού και φυλακίου, καθώς και εγκατάστασης συστήματος πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης.

Παράλληλα, ο Δήμος σχεδιάζει την οργάνωση και προβολή μιας παράστασης μέσα στο Καλοκαίρι στο ημιτελές αρχαίο θέατρο, σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσει στην τοπική κοινωνία της Θάσου και τους πολυάριθμους επισκέπτες του νησιού, ότι αυτό το σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο κρατά ζωντανή την πολιτιστική παράδοση του καταπράσινου νησιού του βορειοανατολικού Αιγαίου.


Προ ημερών, στη διάρκεια συνάντησης του δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ με την επιβλέπουσα του έργου και διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας Μαρία Νικολαΐδου – Πατέρα έγινε γνωστό ότι οι εργασίες για το κοίλο του θεάτρου «περνούν» ως έργο-γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ταυτόχρονα με τη θετική εξέλιξη των αναστηλωτικών εργασιών στο αρχαίο θέατρο της Θάσου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, ομόφωνα, τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου ανοιχτού θεάτρου στον βράχο της Τοπικής Κοινότητας Θεολόγου.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο Δήμος βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ στην προσπάθειά τους αυτή θα έχουν την αρωγή του Θάσιου στην καταγωγή καταξιωμένου συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού και της συζύγου του Βάσως Παπαντωνίου, που είναι πρόεδρος της Εταιρείας για το Κτίριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας».

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ επεσήμανε ότι πρόκειται για μια βραχώδη περιοχή σε πλαγιά πάνω από τον οικισμό του Θεολόγου, ο οποίος πληροί όλες τις προδιαγραφές για να γίνει, με τις ανάλογες παρεμβάσεις, ένας εξαιρετικός θεατροχώρος, που θα μπορεί να προσελκύσει θεατρικά και συναυλιακά σχήματα, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το τουριστικό προφίλ του νησιού.

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο