10 Ιουν 2015

Αναμνηστικό νόμισμα 2,5 ευρώ για τα 200 χρόνια από τη μάχη στο Βατερλώ δίχασε τους Ευρωπαίους

Αρχικά το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Βελγίου επιθυμούσε να κόψει 280.000 νομίσματα των 2 ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν... να χρησιμοποιούνται σε όλη την Ευρωζώνη, με τη Γαλλία ωστόσο να αντιδρά, κάνοντας λόγο για δημιουργία αχρείαστων εντάσεων.

Έτσι, οι βελγικές αρχές βρήκαν έναν τρόπο να παρακάμψουν τις αντιδράσεις του Παρισιού, κόβοντας 70.000 αναμνηστικά νομίσματα των 2,5 ευρώ, τα οποία θα έχουν συλλεκτική αξία.

«Ο στόχος δεν είναι να αναβιώσουμε παλιές διαμάχες. Στη σύγχρονη Ευρώπη υπάρχουν πιο σημαντικά θέματα για να επιλύσουμε» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Γιόχαν Φαν Όφερτφελτ.

«Όμως καμία μάχη δεν ήταν τόσο σημαντική στην πρόσφατη ιστορία μας και δεν εξάπτει τόσο τη φαντασία όσο εκείνη του Βατερλώ», εξήγησε εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του για τη στάση που τήρησε το Παρίσι στο θέμα αυτό.

Τα κέρματα των 2,5 ευρώ αναμένεται να γίνουν ανάρπαστα, με τους συλλέκτες ήδη να αγοράζουν έναντι… 6 ευρώ το αναμνηστικό νόμισμα, το οποίο πωλείται σε μία μικρή, πλαστικοποιημένη θήκη.

Ορισμένοι, πάντως, δηλώνουν πως θα δοκιμάσουν να χρησιμοποιήσουν το νόμισμα στα καταστήματα της χώρας.

Η μία πλευρά του νομίσματος κοσμείται από το Λιοντάρι του Βατερλώ, το μνημείο που έχει αναγερθεί στο πεδίο της μάχης και από μια συμβολική αναπαράσταση των θέσεων των στρατευμάτων.

Το νομισματοκοπείο σκοπεύει επίσης να κόψει και άλλο ένα μοναδικό νόμισμα, ένα ασημένιο κέρμα ονομαστικής αξίας 10 ευρώ που θα πωλείται έναντι 40.


Η Mάχη του Βατερλώ


Η Μάχη του Βατερλώ διεξήχθη την Κυριακή 18 Ιουνίου 1815. Ο γαλλικός στρατός υπό τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα Α΄ ηττήθηκε από τον στρατό του Εβδόμου Συνασπισμού, ο οποίος αποτελούνταν από συμμαχικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρώσει οι Βρετανοί, υπό τον υποστράτηγο Άρθουρ Γουέλσλεϊ, μετέπειτα Δούκα του Ουέλινγκτον, και από Πρώσους, υπό τον στρατάρχη Γκέμπχαρντ Λέμπερεχτ φον Μπλύχερ.

Ήταν η τελευταία μάχη του Ναπολέοντα, με την ήττα του να έχει ως αποτέλεσμα το τέλος της εξουσίας του και την εξορία του στην νήσο της Αγίας Ελένης. 
πηγή: Νaftemporiki

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο