4 Απρ 2015

H επόμενη κίνηση Ξυδάκη στο Εθνικό Θέατρο –Νέα δεδομένα και εξελίξεις τη Μεγάλη Εβδομάδα

Κατερίνα I. Ανέστη 

Η άρνηση του Δ.Σ. να δώσει στο υπουργείο τις συμβάσεις εργαζομένων και συνεργατών του Εθνικού Θεάτρου (αν δεν προηγηθεί έγκριση της αρμόδιας αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων) φαίνεται να ανοίγει –τουλάχιστον νομικά- το δρόμο στην Μπουμπουλίνας για να αλλάξει μέσα στην εβδομάδα τα δεδομένα στο Εθνικό Θέατρο, μετά την απόλυτη ρήξη Ξυδάκη με τον Σωτήρη Χατζάκη και την τουλάχιστον αμήχανη σχέση με το Δ.Σ..

Με δεδομένη την άρνηση του Σωτήρη Χατζάκη να υποβάλλει την παραίτησή του, όπως του ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού (η θητεία του διευθυντή να λήγει τον Μάιο του 2016), το υπουργείο στράφηκε στο Δ.Σ. και ζήτησε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Νίκο Ξυδάκη να παραδώσει τις συμβάσεις εργαζομένων και συνεργατών του Εθνικού Θεάτρου, οι οποίες δεν δημοσιεύονται στη Διαύγεια. Σημειώνουμε πως το Εθνικό Θέατρο είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Πολιτισμού και σύμφωνα με το νόμο 2273 του 1994 έγινε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Πηγές του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρουν πως τίθεται θέμα απείθειας, από τη στη στιγμή που το ΔΣ και ο διευθυντής του εποπτευόμενου φορέα αρνούνται να προσκομίσουν στον υπουργό τα στοιχεία που ζητάει. Διαβάζουμε στον ιδρυτικό νόμο (2273 Δεκέμβριος του 1994) του Εθνικού Θεάτρου στην παράγραφο 19 του άρθρου 3 : «Τα Θέατρα υποβάλλουν στον Υπουργό Πολιτισμού οποτεδήποτε τους ζητηθεί, κάθε στοιχείο προς ενημέρωση για την πορεία των εργασιών και την πραγματοποίηση των σκοπών τους».


Νομικοί εξηγούν πως οι συμβάσεις εργαζομένων και συντελεστών αποτελούν στοιχείο που έχει σχέση με την πορεία των εργασιών και την πραγματοποίηση των σκοπών τους. Υπάρχει λοιπόν μη υπακοή στις εντολές του υπουργού που μπορεί ενδεχομένως να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα. Στην Μπουμπουλίνας είναι έτοιμοι ήδη από τη Μεγάλη Εβδομάδα να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που εκτιμάται ότι θα κινήσει εξελίξεις μετά τους τοίχους στους οποίους προσέκρουσαν με την άρνηση Χατζάκη να παραιτηθεί και την ταυτόχρονη επικοινωνιακή και όχι μόνο επιτάχυνση του ίδιου: οργανώνει και κλείνει παραστάσεις με σημαντικά ονόματα για την επόμενη σεζόν, αναρτήθηκαν στο facebook του Εθνικού φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση του έργου που θα σκηνοθετήσει ο Σωτήρης Χατζάκης για το Εθνικό στην Επίδαυρο στις 3 Ιουλίου με συμμετοχή έκπληξη της Αλκηστις Πρωτοψάλτη κ.ο.κ.


Και βέβαια η επικοινωνιακή πολιτική του περιελάμβανε και την ειρωνική επιστολή προς το Σωματείο των Εργαζομένων. Από τις συνδικαλιστικές άδειες, μέχρι την άδεια μητρότητας, τα κουπόνια για σουπερμάρκετ και την αιχμή για το γεγονός ότι συνομιλούν με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού περιήχε η επιστολή, στην οποία το ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων απάντησε ως εξής (δημοσιεύθηκε στο enetpress από την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη): 


"Κύριε Διευθυντά, ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά γιατί εκπλαγήκαμε.

Πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε με προειδοποιητική στάση εργασίας την Τετάρτη 22/4/2015, αν δεν υπάρξει σαφής δέσμευση με χρονοδιάγραμμα, για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων. Να σημειωθεί ότι μετά από κοινή απόφαση εργαζομένων και διοίκησης, αναστείλαμε παρόμοια κινητοποίηση στις 10/12/2014 με δεσμεύσεις που ανέλαβε η διεύθυνση και δεν τις τήρησε.


Τη στάση εργασίας την αποφασίσαμε στις γενικές συνελεύσεις μας, για να εφαρμοστούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί και έχουν καταγραφεί στα πρακτικά των συναντήσεων. Την ανάρτηση των συμβάσεων έργου στη «Διαύγεια» (υποχρέωση όχι μόνο νομική αλλά και ηθική), τον περιορισμό της σπάταλης και των αργομισθιών, την απαξίωση ανθρώπινων και υλικών πόρων, τα ζητήματα προγραμματισμού των εργασιών, την άνιση και διακριτική μεταχείριση, την ενημέρωση γύρω από τα οικονομικά του οργανισμού, την τήρηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και των τριών αποφάσεων της Επιθεωρήσεις Εργασίας, καθώς και τη συμφιλιωτική του Υπουργείου Εργασίας.

Η νυν διεύθυνση του Ε.Θ. δεν έχει συμβάλει στο ελάχιστο προκειμένου να απαλύνει κάπως τις πληγές των εργαζομένων από τη λαίλαπα της διπλής περικοπής των μισθών. Ολα τα «προνόμια» που επικαλείτε, είναι νόμιμες παροχές προς τους εργαζόμενους των 750 ευρώ, παρελθουσών διευθύνσεων, που θέσπισαν στα πλαίσια κάποιας αρωγής προς τους εργαζόμενους μετά και την κατάργηση των επιδομάτων.

Εθελοτυφλεί δε στην υποχρέωσή της να παρέχει ισότιμα τις παροχές αυτές σε όλους τους εργαζόμενους του Ε.Θ. Ας μην τις κάνει λοιπόν να «φαίνονται» σαν να είναι δικές της παροχές. Αντίθετα, η παρούσα διεύθυνση όχι μόνο δεν είναι αρωγός, αλλά δυσκολεύει με τη στάση της τη διαδικασία επίλυσης ζητημάτων, που αφορούν την καθ' όλα νόμιμη διεκδίκηση των αυτονόητων επιδομάτων ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας και του επιδόματος θέσης ευθύνης μέσω συλλογικής σύμβασης.

Στη συνέχεια, όσον αφορά τους βραχυπρόθεσμους άτοκους δανεισμούς δεν τους ανακάλυψε το Ε.Θ. Συμβαίνουν και αλλού, ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα και βασίζονται σε μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης των δύο πλευρών. Η χρηματική διευκόλυνση, δε, πραγματοποιείται πάντα κατόπιν απόφασης της διοίκησης και συνοδεύεται από τα νόμιμα παραστατικά. Το να δημοσιοποιεί την ανάγκη ενός εργαζόμενου και συγκεκριμένα του πρόεδρου των εργαζομένων που όφειλε το ιλιγγιώδες πόσο των 580 ευρώ, και να προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για τον επικεφαλής του Σωματείου, αφενός είναι «χυδαίο», αφετέρου είναι προφανέστατη συνδικαλιστική δίωξη.

Οσον αφορά τη συνδικαλιστική άδεια του Προέδρου του Σωματείου, να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τη ΣΣΕ μπορεί να κάνει χρήση τριών ημερών αδείας ανά μήνα. Για όλο το 2014 έχει κάνει χρήση 5 ημερών, ενώ για το 2015 δεν έχει ακόμα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος.

Συνεχίζοντας, να επισημάνουμε ότι το Ε.Θ. παρελήφθη από τις προηγούμενες διευθύνσεις ως ένας υγιέστατος οικονομικά οργανισμός. Αν τυχαίνει να είναι ακόμα θα το δείξουν οι αριθμοί στον ετήσιο ισολογισμό. Εμείς απλά θέλουμε και ευχόμαστε να παραμείνει υγιέστατος. Σε αυτό βοηθά η καλή διαχείριση του υλικού και ανθρώπινου κεφαλαίου και η διαφάνεια. Δυστυχώς όμως, όπως επισημάναμε και στο παρελθόν, η διαχείριση αυτή είναι προβληματική και διαφάνεια είναι επιλεκτική.

Τέλος ενημερώνουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Ξυδάκης δεν έχει ακόμα δεχτεί το σωματείο μας, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει διαβάσει τις επιστολές που του έχουμε απευθύνει. Επιστολή είχε απευθυνθεί και στον τέως αναπληρωτή υπουργό κ. Τασούλα με την ίδια θεματολογία.

Αποδεχόμαστε λοιπόν την πρόκληση της διεύθυνσης, εμείς οι «προνομιούχοι» του Ε.Θ., και δεχόμαστε να είμαστε εκτεθειμένοι στην κρίση της κοινωνίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο»


Μένει να δούμε αν οι νέες εξελίξεις που δρομολογεί ήδη από Μεγάλη Δευτέρα το υπουργείο Πολιτισμού με τα παραπάνω δεδομένα, θα αλλάξει όντως τις ισορροπίες ενδεχομένως και την ανθρωπογεωγραφία επιτρέποντας στον υπουργό να προχωρήσει, μετά την αμηχανία που δημιούργησε η πρώτη φάση της σύγκρουσης με τον Σωτήρη Χατζάκη. Σημειώνουμε πως δεν έχουν ζητηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή οι παραιτήσεις του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο