19 Ιαν 2015

Πυροτεχνουργοί στην ανασκαφή της Αμφίπολης. Δείτε γιατί...

Δεκαέξι άσκαστα βλήματα εντόπισαν οι πυροτεχνουργοί στο Λόφο Καστά τις πρώτες ημέρες των ερευνών.

Ο οπλισμός ήταν εγκαταλελειμμένος μέσα στα ...οχυρώματα που αποκαλύφθηκαν και είχαν κατασκευάσει οι Βούλγαροι το 1912 όταν κατέλαβαν το Παγγαίο.

Τα βλήματα και εκατοντάδες άλλα θραύσματα πυροβόλων όπλων εντοπίστηκαν με ειδικά μηχανήματα από στρατιωτικούς του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ).

Η επιχείρηση του ελληνικού στρατού είχε γίνει κάτω από άκρα μυστικότητα ωστόσο μετά από αρκετούς μήνες διασταυρώνονται οι πληροφορίες για ύπαρξη στρατού από τις πρώτες ημέρες της ανασκαφικής διαδικασίας.

Την συμβολή του Ελληνικού Στρατού που αποδείχθηκε καθοριστική, ζήτησε προληπτικά η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη και στη συνέχεια προχώρησε με απόλυτη ασφάλεια στο ανασκαφικό της έργο.

Οι πυροτεχνουργοί αποτελούν συχνά τους αφανείς ήρωες, αφού εργάζονται σε ένα ζωντανό ναρκοπέδιο σε καιρό ειρήνης.

Σε τοπικό αλλά και διεθνές πλαίσιο, ο κλάδος καλείται να παράσχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σ ένα πεδίο με συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις, έχοντας πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι το πρώτο λάθος είναι και το τελευταίο.

Από το 1954 μέχρι το1912 έχουν χάσει τη ζωή τους 31 ναρκαλιευτές (19 στρατιωτικοί και 12 υπάλληλοι) του ΤΕΝΞ, ενώ τραυματίσθηκαν άλλοι 17. Έχουν εκκαθαριστεί 153.610 στρέμματα και έχουν αρθεί 420.000 νάρκες και 855.000 πυρομαχικά πάσης φύσεως.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο