20 Ιαν 2015

Συνέντευξη κ. Νίκου Χαλιάσα, Καλλιτεχνικού Διευθυντή Διεθνούς Φεστιβάλ «Συμφωνία» Πειραιά & Νήσων Αργοσαρωνικού

1. Ο Πειραιάς γίνεται ο πυρήνας ενός νέου φεστιβάλ κλασικής μουσικής, του Φεστιβάλ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την αρχική ιδέα που οδήγησε σε αυτό το εγχείρημα; 

Πόσο ρόλο έπαιξε.... η επαναλειτουργία του ολοκαίνουριου πλέον Δημοτικού Θεάτρου;

Στον Πειραιά και στα νησιά του Αργοσαρωνικού γεννήθηκε το 2012 ένας νέος θεσμός, ένα φεστιβάλ μουσικής, σε μια δύσκολη περίοδο που ο τόπος έχει ανάγκη από υψηλού επιπέδου ψυχαγωγία και εκπαίδευση. Ο λόγος ήταν πως με αφορμή την προκήρυξη του ΥΠΠΟ, για ενίσχυση νέων ή υφιστάμενων φεστιβάλ στην Αττική μέσω ΕΣΠΑ, σκεφτήκαμε πως ο Πειραιάς, κυρίως, αλλά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, σε μεγάλο βαθμό στερούνται μιας τέτοιας πολιτιστικής κίνησης κι έτσι σε συνδυασμό με την αναγέννηση του υπέροχου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, το οποίο λόγω του μεγέθους του και της υψηλής αισθητικής του είναι ικανό να φιλοξενεί μεγάλες ορχήστρες και εν γένει ποιοτικές παραγωγές, είμαι βέβαιος πως το νεοσύστατο φεστιβάλ Συμφωνία θα δώσει μια σημαντικότατη πολιτισμική πνοή στην ευρύτερη περιοχή. Θα σταθώ λίγο περισσότερο στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, γιατί είναι ο μόνος χώρος στην πόλη (ο οποίος μάλιστα επί χρόνια που ανασκευαζόταν ήταν ανενεργός) που μπορεί να φιλοξενήσει πολλές και υψηλής ποιότητας και μεγάλων απαιτήσεων εκδηλώσεις. Συναυλίες μουσικής, θέατρο, μπαλέτο είναι μερικές από τις τέχνες που συνδυάζονται αρμονικά στον υπέροχο αυτό χώρο και τις απολαμβάνει το κοινό του Πειραιά κι όχι μόνο.


2. Θα θέλατε να μας σκιαγραφήσετε το πρόγραμμα του φεστιβάλ; Αφορά νέες παραγωγές, συνεργασίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, Ορχηστρών αλλά και συνόλων μουσικής δωματίου, συμμετοχές νέων μουσικών ; 

Όλα αυτά που πολύ σωστά αναφέρετε. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές μας, ώστε το επίπεδο των εκδηλώσεων να είναι όσο το δυνατόν ξεχωριστό και ταυτόχρονα να έχουμε πολυσυλλεκτικότητα σε καλλιτέχνες και είδη συνόλων και στυλ. 

Θα μιλήσω όμως λίγο και με αριθμούς: Στα 3,5 χρόνια θα γίνουν 80 εκδηλώσεις, οι 55 εκ των οποίων ήδη πραγματοποιήθηκαν. Από τις 80, οι 15 είναι συναυλίες με συμφωνικές ορχήστρες, οι 7 με ορχήστρες δωματίου, οι 15 είναι εκπαιδευτικές, οι 25 με σύνολα μουσικής δωματίου και οι υπόλοιπες 18 είναι ποικίλες παραστάσεις (μεταξύ αυτών και Χριστουγεννιάτικες). 

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί και πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή Πειραιά, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, στα σχολεία Παιδαγωγική & Saint Paul, καθώς και σε δημόσια σχολεία της πόλης. Ευχαριστούμε το καθένα ξεχωριστά που αγκάλιασαν τις προτάσεις μας. 



3. Τι ρόλο παίζει η μύηση στην κλασική μουσική; Μπορεί το απλό κοινό να παρακολουθήσει μια συναυλία; Ή πρέπει απαραίτητα να είναι κανείς γνώστης του αντικειμένου για να την ευχαριστηθεί ;


Η ευχαρίστηση έρχεται ανεξάρτητα από το πόσο μυημένος είναι κανείς. Στην τέχνη, το σημαντικό είναι να πλησιάζει κανείς με το μυαλό και τις αισθήσεις του ανοικτά και χωρίς προκατάληψη. Φυσικά, στον καθένα από εμάς, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, αρέσουν κάποια πράγματα περισσότερο από κάποια άλλα, όμως όλοι είμαστε ικανοί να εκτιμήσουμε το καλό και σίγουρα να αποκομίσουμε από αυτό, άλλος περισσότερα κι άλλος λιγότερα οφέλη.


4. Έχετε συμπεριλάβει εκπαιδευτικά προγράμματα και συναυλίες για παιδιά στον σχεδιασμό σας;

Είναι μια προτεραιότητα, η εκπαίδευση των παιδιών. Προσπαθώ χρόνια σε κάθε επίπεδο και με κάθε ευκαιρία να κάνω παραγωγές ή συναυλίες που να απευθύνονται σε νέους και παιδιά, γιατί δυστυχώς οι ευκαιρίες να έρθουν σε επαφή με την ποιοτική μουσική είναι ελάχιστες.

Όταν όμως βρίσκουν αυτές τις ευκαιρίες, αμέσως ενθουσιάζονται και καταλαβαίνουν την αξία της πραγματικά καλής μουσικής.

Ήδη στα πλαίσια του φεστιβάλ έχουμε επισκεφθεί σχολεία σε περιοχές της Σαλαμίνας, του Πόρου, της Ύδρας, της Αίγινας, του Πειραιά και του Γαλατά, και στα σχέδιά μας είναι να επισκεφθούμε και άλλες περιοχές. 

Επίσης, είμαστε σε συνεννοήσεις με το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά για να οργανωθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις κι εκεί με όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία.


5. Πέραν της συγχρηματοδότησης από το ΥΠΠΟ, συνεργάζεστε με άλλους κρατικούς ή δημόσιους φορείς για την υλοποίηση του έργου; 

Σε περαιτέρω επίπεδο χρηματοδότησης φυσικά όχι. Όμως σε επίπεδο καλλιτεχνικών συνεργασιών βεβαίως, με πρώτο και καλύτερο παράδειγμα την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Μετά την επαναλειτουργία και της συμφωνικής ορχήστρας της ραδιοφωνίας θα έχει κι εκείνη ιδιαίτερη συμμετοχή στο φεστιβάλ και είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση αξιόλογων συνεργασιών με τρίτους φορείς.

Η πλέον σημαντική όμως συνεργασία είναι αυτή με τον ΟΠΑΝ, και κατ επέκταση με τον Δήμο Πειραιά. Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος δέχθηκε με ευγνωμοσύνη το φεστιβάλ αυτό, το οποίο τελώντας υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, προσφέρει στην πόλη του Πειραιά και φυσικά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις χωρίς να τους επιβαρύνει οικονομικά, το αντίθετο, μάλιστα, προσφέροντάς τους μια λύση ανάσας στους ασφυκτικούς καιρούς που διανύουν τα ταμεία των Δήμων, και ιδιαίτερα στο περιορισμένο κομμάτι του προϋπολογισμού τους που αφορά πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συνεπώς, οι Δήμοι με χαρά μας παραχωρούν τους χώρους όπου γίνονται οι εκδηλώσεις μας κι έτσι οι πολίτες των περιοχών αυτών κυρίως, αλλά και κατ´ επέκταση κι όλης της Αττικής, ακόμη δε και οι τουρίστες κυρίως των καλοκαιρινών μηνών, έχουν την ευκαιρία και τη χαρά να παρακολουθούν τις συναυλίες που τους προσφέρονται. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου, την κα Έφη Τριανταφυλλίδου, υπεύθυνη συντονισμού του Φεστιβάλ, καθώς και την κα Έρρικα Ανδριανοπούλου, η οποία ανήκει στην ομάδα των δημοσίων και διεθνών σχέσεων του Φεστιβάλ και μας έχει βοηθήσει ιδιαίτερα να έρθουμε σε επαφή και συνεργασία με τους φορείς της πόλης, αλλά και με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ώστε να πραγματοποιούνται ποιοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα.


Πληροφορίες για το Φεστιβάλ και τις επερχόμενες δράσεις θα βρείτε στον κάτωθι ιστιότοπο:

http://piraeussinfonia.gr/el/


Η Ομάδα του Φεστιβάλ 


Νίκος Χαλιάσας                

Καλλιτεχνικός Διευθυντής



 Έφη Τριανταφυλλίδου

 Υπεύθυνη Συντονισμού 



Έρρικα Ανδριανοπούλου

Ομάδα Δημοσίων
& Διεθνών Σχέσεων

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο