Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 15 ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά σε ό,τι αφορά τον ...
χρόνο ανάγνωσης βιβλίων και τον αριθμό των «βιβλιοφάγων».
χρόνο ανάγνωσης βιβλίων και τον αριθμό των «βιβλιοφάγων».
Αντίθετα, καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε ό,τι αφορά τις δαπάνες των νοικοκυριών για βιβλία, εφημερίδες και γραφική ύλη.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Eurostat σε πολίτες 15 χωρών της Ευρώπης, ηλικίας 20 έως 74 ετών, ενώ μελετήθηκε η περίοδος 2008-2015 και τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Οι Έλληνες αποδείχθηκαν «βιβλιοφάγοι» καθώς το 12% των Ελλήνων δήλωσε πως το διάβασμα είναι μια από τις κύριες δραστηριότητές του. Η χώρα κατέλαβε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στους 15 της Ευρώπης μαζί με το Λουξεμβούργο. Πρωταθλήτρια ήταν η Φινλανδία, με ποσοστό σχεδόν 17%, ενώ τελευταία στην κατάταξη βρέθηκε η Τουρκία.
Ως προς το χρόνο ανάγνωσης που αφιερώνουν οι Ευρωπαίοι, τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat κατέγραψαν πως αφιερώνουν από δύο έως δεκατρία λεπτά κάθε ημέρα διαβάζοντας βιβλία. Συγκεκριμένα οι Έλληνες σπαταλούν περίπου 9 λεπτά την ημέρα στην ανάγνωση βιβλίων, καταλαμβάνοντας έτσι την 5η θέση της κατάταξης. Τα πρωτεία κατέκτησαν οι Εσθονοί με 13 λεπτά, ενώ το χαμηλότερο κποσοστό καταγράφεται στη Γαλλία, με 2 λεπτά.
Παρά τις υψηλές αποδόσεις της Ελλάδας στο χρόνο ανάγνωσης και στον συνολικό αριθμό αναγνωστών, η χώρα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά τις δαπάνες των νοικοκυριών για βιβλία, εφημερίδες και γραφική ύλη. Η Ελλάδα συγκέντρωσε το χαμηλότερο ποσοστό 0,6% μαζί με τη Βουλγαρία, ενώ το μεγαλύτερο η Σλοβακία με 2,1%. Αμέσως μετά ακολουθούν τα νοικοκυριά στη Γερμανία (1,6%) και στην Πολωνία (1,4%).
Κάθε χρόνο τα νοικοκυριά δαπανούν διπλάσιο ποσό για την αγορά βιβλίων, εφημερίδων και γραφικής ύλης από ό,τι για τα πακέτα διακοπών. Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες των νοικοκυριών γι′ αυτά τα είδη ήταν λιγότερες από το ήμισυ των δαπανών τους για ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες.
Σε όλες τις χώρες, το ποσοστό των αναγνωστών βιβλίων είναι υψηλότερο στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Ωστόσο, οι άνδρες που διαβάζουν βιβλία, διαβάζουν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από τις γυναίκες.