22 Νοε 2017

Η απόπειρα «στροφής» της Αλίκης και η μια και μοναδική συνύπαρξή της με τον Κούρκουλο


Όσοι γνωρίζουν λίγο καλύτερα την ιστορία του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου απορούν για την επιμονή των ιδιωτικών καναλιών να ...
εστιάζουν την προσοχή τους σε 40-50 ελληνικές ταινίες και να προβάλλουν μόνο αυτές, αγνοώντας κάποιες άλλες, λιγότερο γνωστές, αλλά πραγματικά εξαιρετικές από κάθε άποψη. 




Μια από αυτές τις ταινίες που αγνοεί επιδεικτικά τα τελευταία χρόνια η ελληνική τηλεόραση είναι και η ταινία με τίτλο «Το ταξίδι», η οποία γυρίστηκε το 1962 σε παραγωγή Finos Film, με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Νίκο Κούρκουλο, στη μια και μοναδική ταινία που εμφανίστηκαν μαζί στην ιστορία του ελληνικού σινεμά. 


Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ερμηνεύει έναν από τους καλύτερους ρόλους στην καριέρα της, με έντονα δραματικά στοιχεία, κάτι που οδήγησε τους κριτικούς της εποχής να παραδεχθούν ότι τελικά η σπουδαία αυτή Ελληνίδα ηθοποιός μπορούσε να ερμηνεύσει ιδανικά τέτοιου είδους ρόλους, ίσως μάλιστα καλύτερα κι από τους «ανάλαφρους» που επέλεγε συνήθως. 

Σύμφωνα με την Finos Film μάλιστα, με την ταινία αυτή η Βουγιουκλάκη επιχείρησε να διευρύνει το ρεπερτόριό της με δραματικούς ρόλους, αλλά τελικά φαίνεται ότι ο κόσμος δεν το αποδέχθηκε, αφού «Το ταξίδι» δεν πήγε καλά εμπορικά, κόβοντας στην πρώτη του προβολή μόλις 76.395 εισιτήρια. 

Ήταν αυτό το γεγονός που αποθάρρυνε την Βουγιουκλάκη από το επιμείνει σε τέτοιους ρόλους, πολύ κακώς κατά τη γνώμη μας. Λέγεται μάλιστα ότι ένας από τους λόγους που απέτυχε εισπρακτικά η ταινία, ήταν γιατί πολλοί θεατές βγαίνοντας από τον κινηματογράφο, μαρτυρούσαν στους επόμενους «Μην δείτε την ταινία, γιατί η Αλίκη στο τέλος πεθαίνει!». 


Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι δίπλα στη Βουγιουκλάκη και στον πολύ καλό Κούρκουλο στάθηκαν σπουδαίοι ηθοποιοί όπως η Ελένη Ζαφειρίου, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Νότης Περιγιάλης. 

Η υπόθεση του έργου ήθελε την Μαρίνα (Αλίκη Βουγιουκλάκη) να ζει σε μια φτωχογειτονιά του Πειραιά με την μητέρα της (Ελένη Ζαφειρίου) και την αδελφή της, Αθηνά (Μαργαρίτα Λαμπρινού). 

Το μεγαλύτερο όνειρό της είναι η απελευθέρωσή της από τα κοινωνικά και οικονομικά όρια της μικρής κοινότητας της, ένα μεγάλο ταξίδι μακριά από την φτώχεια και την μιζέρια της μικρής γειτονιάς της. Οι μόνοι που συμμερίζονται τα όνειρα της είναι ο τρελλό-Μανώλης (Βασίλης Διαμαντόπουλος)-ένας γέρος που δεν μπορεί να συνέλθει από την εγκατάλειψη της γυναίκας του για έναν άλλο άνδρα- και ο ρώσος αλκοολικός Γρηγόρης Γαβριήλοβιτς (Νότης Περγιάλης). 


Αλλοι εξαιρετικοί ηθοποιοί που έπαιζαν στην ταινία ήταν οι Τζόλυ Γαρμπή, Σμαρώ Στεφανίδου, Σαπφώ Νοταρά, Μήτσος Λυγίζος, Κώστας Ναός, Γιώργος Τσιτσόπουλος κ.α. «Το ταξίδι» ακολουθούν δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα tips. Πρώτα από όλα το γεγονός ότι ο Σταύρος Ξαρχάκος, στα 22 του μόλις χρόνια, αντικαθιστά τον Μάνο Χατζιδάκι στη σύνθεση της μουσικής και των τραγουδιών της ταινίας. Και κατά δεύτερο, το άγνωστο γεγονός ότι τα τραγούδια της ταινίας ερμηνεύονται αρχικά από τη Ζωή Φυτούση και όχι από την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία όμως 10 χρόνια αργότερα θα τα ηχογραφήσει ξανά με τη δική της φωνή. Η σκηνοθεσία ήταν του Ντίνου Δημόπουλου και το σενάριο του Βαγγέλη Γκούφα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο