19 Ιουν 2017

Η άγνωστη Καππαδοκία και ο πολιτισμός της στην Παλαιά Βουλή (φωτογραφίες & βίντεο)


Τις γνωστές και άγνωστες πτυχές του καππαδοκικού πολιτισμού και της ευρύτερης περιοχής της Καππαδοκίας...
, τη συμβολή της στον ελληνικό και χριστιανικό πολιτισμό 




αλλά και την προσπάθεια της Καππαδοκικής ρωμιοσύνης για τη διατήρηση της ελληνικής και χριστιανικής ταυτότητας ανέδειξαν καταξιωμένοι επιστήμονες στο Β΄ Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων (ΠΕΚΣ) το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Ιουνίου στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Το διήμερο συμπόσιο ξεκίνησε με ανάγνωση αποσπασμάτων από το έργο του Γιώργου Σεφέρη Τρεις μέρες στα μοναστήρια της Καππαδοκίας από την ηθοποιό Ιλιάνα Παναγιωτούνη.


Από τις εισηγήσεις που ξεχώρισαν, σύμφωνα με πληροφορίες από το mikrasiatis.gr, ήταν η προσέγγιση του καθηγητή Γενετικής Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη που απέδειξε ότι είναι παρόμοιο το DNA των Ελλήνων της της Καππαδοκίας, της Ιωνίας και του Πόντου –που ήρθαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των πληθυσμών– με αυτό των υπόλοιπο Ελλήνων, καθώς και ότι είναι πολύ διαφορετικό από αυτό των μογγολικής προέλευσης λαών της σημερινής Τουρκίας. Ο καθηγητής Νίκος Ουζούνογλου κατά την εισήγησή του απέρριψε με στοιχεία όλα τα επιχειρήματα όσων προσπάθησαν και προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελληνική η καταγωγή των τουρκόφωνων της Καππαδοκίας.

Τη ζωή και την εξέλιξη μιας οικογένειας προσφύγων της Καππαδοκίας παρουσίασε ο αρχιμανδρίτης Ευδόκιμος Καρακουλάκης, ενώ ο Συμεών Κοιμίσογλου μίλησε για τη σύνδεση των ελληνικών μύθων με την Καππαδοκία. Λαογραφική προσέγγιση έκανε ο Κωνσταντίνος Νίγδελης, ενώ η Ιορδάνα Χατζηισαάκ μίλησε για τη γεωγραφική κατανομή των Καππαδοκών προσφύγων στην Ελλάδα και τη συλλογική τους δράση.

Στην ιστορική πορεία του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών αναφέρθηκε ο Αλέξης Αλεξανδρής, ενώ για την ενεργό συμμετοχή των Καππαδοκών αλλά και όλων των Μικρασιατών στον Εθνικό Αγώνα του 1821 μίλησε ο Τάκης Σαλκιτζόγλου. Επίσης, για τον στρατηγικό πολιτισμό της περιοχής μίλησε ο Νίκος Λυγερός.


Η κεντρική ομιλία στο συμπόσιο ήταν του καθηγητή Νίκου Ιντζεσίλογλου με θέμα: «Καππαδοκία, γη πολιτισμού».

Ο Αλέξης Αλεξανδρής, πρέσβης επί τιμή, Μέγας Ρήτωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφέρθηκε στον παπα-Ευθύμ’ και την προσπάθεια επιβολής τουρκορθόδοξου πατριαρχείου που αποτέλεσε το αποτυχημένο κεμαλικό κατασκεύασμα τουρκικής εθνικής ταυτότητας μεταξύ των Καππαδοκών.

Ο Στέφος Μπενλίσοϊ, καθηγητής του τμήματος Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πολυτεχνείου Κωνσταντινούπολης, μίλησε για τις πρώτες απόπειρες του τουρκικού εθνικισμού κατά των ορθόδοξων πληθυσμών της Μικράς Ασίας, ενώ ο Elçin Macar, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Yildiz της Κωνσταντινούπολης για τους Ρωμιούς Προτεστάντες της Καππαδοκίας. Ο François de Jerphanion, τέως πρόεδρος, νυν αντιπρόεδρος του γαλλικού σωματείου «Les amis de la Cappadoce», ανέπτυξε την ομιλία του γύρω από τη δράση των φίλων της Καππαδοκίας στη Γαλλία και την προσπάθεια που κάνουν για να σώσουν τα μνημεία των προγόνων μας.



Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και απηύθυναν χαιρετισμό ο αρχιμανδρίτης Ευδόκιμος Καρακουλάκης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο επίσκοπος Ναζιανζού δρ Θεοδώρητος από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Διονύσης Παντής από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού Αναστασία Ψωμιάδου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Λουκάς Χριστοδούλου και ο πρόεδρος της ΠΕΚΣ Φάνης Ισαακίδης. Τις προσφωνήσεις έκανε η γενική γραμματέας της ΠΕΚΣ Βασιλική Παπαδοπούλου.

Το συμπόσιο έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από τον χορευτικό όμιλο «Ειρήνη» της Αδελφότητας Προκοπιέων Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων «Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος», το χορευτικό τμήμα του Σωματείου «Η Νέα Σινασός» και το παιδικό χορευτικό τμήμα της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Αττικής «Η Καππαδοκία».


Με πληροφορίες από το mikrasiatis.gr.

Φωτογραφίες: Σοφία Κοσμόγλου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο