30 Απρ 2017

Απελευθερώθηκε από το ΙΚ η αρχαία πόλη Χάτρα, μνημείο της Unesco


Οι ιρακινές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανακατέλαβαν την αρχαία πόλη Χάτρα, ένα από...
τα τελευταία σημαντικά προπύργια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, η οποία είχε χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco.
Τον Απρίλιο του 2015 οι τζιχαντιστές έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο διακρίνονταν οι μαχητές του ΙΚ να καταστρέφουν ανάγλυφα από τους τοίχους ενός κτιρίου της Χάτρα, να γκρεμίζουν αγάλματα και να τα σπάνε με σφυριά. Η έκταση της καταστροφής ωστόσο παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη.

"Μετά από σφοδρές μάχες με τον εχθρό απελευθερώσαμε την αρχαία πόλη Χάτρα" που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Μοσούλης" ανέφερε η παραστρατιωτική σιιτική οργάνωση Χασντ αλ Σαάμπι ("Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης").

Παράλληλα με την επιχείρηση του ιρακινού στρατού στη Μοσούλη, καταβάλλεται προσπάθεια για την ανακατάληψη της πόλης Ταλ Άφαρ, στα δυτικά, αλλά και τομέων στην έρημο που εκτείνεται μέχρι τα σύνορα με τη Συρία.

Η αρχαία πόλη της Χάτρα χτίστηκε περί τον 2ο ή 3ο π.Χ. αιώνα. Την εποχή της αυτοκρατορίας των Πάρθων είχε εξελιχθεί σε σημαντικό θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο. Στην πόλη υπήρχαν επιβλητικές οχυρώσεις αλλά και θαυμάσιοι ναοί που συνδύαζαν δυτικά και ανατολικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο