28 Φεβ 2017

Μπέζος, Φασουλής, Γεωργουσόπουλος για τον θεατρικό κόσμο του Κώστα Πρετεντέρη στο Μικρό Παλλάς


Βραδιά μνήμης για τον θεατρικό συγγραφέα Κώστα Πρετεντέρη πραγματοποιείται απόψε..., Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στο Μικρό Παλλάς, με αφορμή την έκδοση του Β΄ Τόμου των θεατρικών του, από τις εκδόσεις της Εστίας. Τρεις άνθρωποι του θεάτρου, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Γιάννης Μπέζος και ο Σταμάτης Φασουλής θα μιλήσουν για τον συγγραφέα και τα έργα του, για την εποχή και το στίγμα που άφησε στο καλλιτεχνικό μας γίγνεσθαι. Στους ομιλητές και ο Γιάννης Πρεντέρης.

Είναι αλήθεια ότι ο Κώστας Πρετεντέρης πρόλαβε να αφήσει πίσω του ένα πλούσιο δημιουργικό έργο, κι ας έφυγε από τη ζωή μόλις στα 52 του χρόνια (1926-1978). Θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σεναριογράφος, χρονογράφος, κατέγραψε την εποχή του με χιούμορ, σχολιάζοντας συγχρόνως την κοινωνία με τα ήθη και τα έθιμά της, τα κλισέ και τις προκαταλήψεις της.

Γεννημένος στην Αθήνα, ξεκίνησε να γράφει από πολύ νέος: Πρώτα ήταν νούμερα για την επιθεώρηση, που εκείνα τα χρόνια άνθιζε, και μετά το πλούσιο θεατρικό του έργο με πάνω από πενήντα παραγωγές και οι κινηματογραφικές ταινίες _τουλάχιστοιν είκοσι σενάρια. Μόνος του αλλά και με το έτερόν του ήμισυ στη γραφή, τον Ασημάκη Γιαλαμά άφησε τη σφραγίδα στο θέατρο του 20ου αιώνα.

Ο Πρετεντέρης δεν άργησε να στραφεί και στη δημοσιογραφία (Βραδυνή, Αθηναϊκή, Καθημερινή ενώ την τελευταία εικοσαετία της ζωής του ήταν στην Ελευθεροτυπία), παράλληλα με το θέατρο στο ραδιόφωνο αλλά και τους στίχους που έγαψε για πολλά τραγούδια, όπως «Οι θαλασσιές σου οι χάντρες», «Μάμπο μπραζιλέιρο», «Η πρώτη μας νύχτα», «Ποιος το ξέρει», «Χαρά μου». Με την άφιξη της τηλεόρασης στην Ελλάδα, ήταν από τους πρώτους που συνειδητοποίησαν τη δύναμή της και την υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία. Οι σειρές του άφησαν εποχή: «Ο κύριος συνήγορος», «Η κοκορόμυαλη», «Η γειτονιά μας», «Ο ονειροπαρμένος», «Τα παιδιά του Ζεβεδαίου», «Εκείνες κι εγώ», «Τρεις στον γύρο», «Ο δρόμος».

Συγγραφέας της ατάκας, ο Πρετεντέρης σκιαγράφησε τον Ελληνα της μεταπολεμικής εποχής, με πνεύμα οξύ και χιουμοριστικό, πάντα καλόπιστο και καλοσυνάτο. Μαζί με τους ομότεχνούς του, όπως ήταν ο Γιώργος Οικονομίδης αλλά κυρίως ο Ασημάκης Γιαλαμάς, ο Νίκος Τσιφόρος, ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, ο Δημήτρης Ψαθάς, συμπορεύτηκαν με μια γενιά ταλαντούχων ηθοποιών, Χορν, Καρέζη, Κωνσταντάρας, Βουτσάς, Ρίζος, Ηλιόπουλος, Αλεξανδράκς, Παπαμιχαήλ, Βουγιουκλάκη, Βλαχοπούλου, Χρονοπούλου, Κοντού, φτιάχνοντας μια ανεξίτηλη τοιχογραφία.

Στον δεύτερο τόμο με τα Θεατρικά του Κώστα Πρετεντέρη, από τις εκδόσεις Εστίας, περιλαμβάνονται τα έργα «Το καρέ του έρωτα» (1976) που έγραψε μόνος του και τα «Μιας πεντάρας νιάτα» (1965) και «Δεσποινίς διευθυντής» (1963), που συνυπέγραψαν με τον Ασημάκη Γιαλαμά. Προλογικά σημειώματα γράφουν η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου και ο Σταμάτης Φασουλής ενώ ο Γιάννης Πρετεντέρης κάνει μια μικρή εισαγωγή. Ο Β΄ Τόμος συμπληρώνεται από εργογραφία και παραστασιογραφία. Να θυμίσουμε ότι έχει προηγηθεί ο Α΄ Τόμος με τα θεατρικά του, το 1998 και την τριλογία συνέθεταν τα έργα «Ο κουνενές» (1978) «Η κόμισσα της φάμπρικας» (1966) και «Ενας ιππότης για τη Βασούλα» (1967). Στο βιβλίο των εκδόσεων Εστία, τα προλογικά σημειώματα ήταν του Ασημάκη Γιαλαμά και του Μάριου Πλωρίτη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο