3 Απρ 2014

Εκρηκτικότητα και ακινησία

Και μόνο που μας φέρνουν το «Minus One» του κορυφαίου Ισραηλινού χορογράφου Οχάντ Ναχαρίν κάνει τις δύο εμφανίσεις τους μέγα καλλιτεχνικό γεγονός.
           
Και μόνο που...
μας φέρνουν το «Minus One» του κορυφαίου Ισραηλινού χορογράφου Οχάντ Ναχαρίν κάνει τις δύο εμφανίσεις τους μέγα καλλιτεχνικό γεγονός

Από τον άγριο εξπρεσιονισμό μέχρι την απόλυτη αφαίρεση η απόσταση μπορεί να μην είναι και τόσο μεγάλη. Αρκεί να μεσολαβεί ένας σπουδαίος χορογράφος: ο Οχάντ Ναχαρίν. Με επτά δικές του χορογραφίες σε ένα πολυσύνθετο έργο, που έχει τίτλο «Minus One», επιστρέφουν στην Αθήνα έπειτα από περίπου 30 χρόνια τα Μεγάλα Μπαλέτα του Καναδά. Απόψε και αύριο στο Μέγαρο Μουσικής ο Ισραηλινός που μεταρρύθμισε το σύγχρονο μπαλέτο και παρέδωσε ένα νέο, παγκόσμιο λεξιλόγιο στην κίνηση παρουσιάζει ένα από τα πιο πρωτοποριακά του έργα.

«Η ψευδαίσθηση της ομορφιάς, η σχεδόν αδιόρατη γραμμή μεταξύ τρέλας και λογικής, ο πανικός πίσω από το γέλιο, η συνύπαρξη εξάντλησης και χάρης». Αυτά είναι τα λόγια με τα οποία ο Ναχαρίν περιγράφει τη δημιουργία του. Η φιλοσοφία του πάντα ήταν ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να χορεύουν. Γεννήθηκε το 1952 στο κιμπούτς Μίζρα. Γιος ενός ψυχολόγου που έγινε ηθοποιός και μιας δασκάλας χορού, άρχισε να χορεύει αργά, στα 22 του. Σπούδασε στη Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης και στη Σχολή του Αμερικανικού Μπαλέτου, έμαθε πολλά κοντά στη Μάρθα Γκράχαμ και με την υποστήριξή της ανέλαβε το 1990 την καλλιτεχνική διεύθυνση της περίφημης ομάδας Batsheva, που είχε δημιουργηθεί το 1964 στο Τελ Αβίβ. Ριζοσπάστης και πρωτοπόρος επινόησε το σύστημα κίνησης Gaga, οικουμενικό και προσωπικό, με πολιτική και κοινωνική συνείδηση. Οι δουλειές του είναι ένας συνδυασμός εκρηκτικότητας και ακινησίας. Oι χορευτές δεν κάνουν πρόβα μπροστά σε καθρέφτη, για να μην απασχολούνται με την τελειότητα της κίνησης και την αυτοκριτική, αλλά με την έκφραση μέσω της κίνησης. 

Το «Minus One» αποτελείται από αποσπάσματα παλαιότερων δουλειών του Ναχαρίν, τα οποία ξαναδούλεψε για να δημιουργήσει ένα καινοτόμο έργο. Σε ένα ηχητικό περιβάλλον, που κατακλύζεται από παραδοσιακούς σκοπούς, μπαρόκ μουσικές, έθνικ ρυθμούς και πρωτότυπες συνθέσεις, οι περίπου τριάντα χορευτές ελίσσονται, πηδάνε, στριφογυρίζουν με καταιγιστική ταχύτητα, μεταμορφώνονται μέσα από υπνωτικές, αργές κινήσεις, κι εν τέλει δημιουργούν ένα κλίμα έντονης φόρτισης. Στο φινάλε τα μέλη της ομάδας αφηγούνται σε ηχογραφημένο μήνυμα μια προσωπική τους ιστορία.

Και να φανταστεί κανείς πως όταν ο Βλαντιμίρ Πάνκοφ, καλλιτεχνικός διευθυντής των Μεγάλων Μπαλέτων του Καναδά, πρότεινε στον Ναχαρίν να συνεργαστούν, εκείνος ήταν διστακτικός. «Οταν του είπα ότι θέλω ένα νέο έργο, μου απάντησε: «Εδώ δεν έχω έμπνευση για τη δική μου ομάδα, πώς θα έχω για τη δική σου;». Ετσι του πρότεινα να βασιστεί σε παλαιότερες χορογραφίες του, να βρει έναν νέο τρόπο να τις συνδέσει και να τις παρουσιάσει», είπε ο Β. Πάνκοφ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Τα Μεγάλα Μπαλέτα του Καναδά, με πενήντα χρόνια ιστορίας, έχουν καθιερωθεί μεταξύ των κορυφαίων του κόσμου. Στα «χέρια» του Σκοπιανού Βλαντιμίρ Πάνκοφ μπήκαν σε μια καινούργια, εξαιρετικά δημιουργική εποχή. «Ακολούθησα στον Καναδά το μοντέλο διαχείρισης που πρωτοεισήγαγα στη Γενεύη. Δεν υπήρχε στο μπαλέτο μόνιμος χορογράφος, αλλά διάσημοι καλεσμένοι. Οσο για το κλασικό ρεπερτόριο που ζητούσε έντονα ένα μέρος του κοινού, θεώρησα σκόπιμο να το καλύπτουν οι μετακλήσεις από όλον τον κόσμο. Δεν φοβήθηκα τη σύγκριση με τις ομάδες υψηλής κλάσης που έρχονταν. Ετσι αποκτήσαμε μια σταθερή φυσιογνωμία και περιοδεύσαμε παντού. Σκεφτείτε πως με αυτό το τολμηρό έργο γίναμε η πρώτη χορευτική ομάδα που προσκλήθηκε στο Ομάν».

* INFO: Απόψε και αύριο στις 8μ.μ. Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Τιμές: 15– 27–38–55 ευρώ. Ειδικές τιμές: 8 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ), 10 (65+, πολύτεκνοι). Πληροφορίες: 2107282333.

Μ.Κ.
πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο