Της Νατάσας Πολυγένη
Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση με διακεκριμένους ομιλητές φιλοξενεί αυτή την ώρα η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λάρισας. Θέμα της... «Ο πολιτισμός στα χρόνια της κρίσης» και στόχος της να αναλυθούν οι επιπτώσεις στους διάφορους τομείς του πολιτισμού(μουσεία, λογοτεχνία και μουσική βιομηχανία αλλά και να κατατεθούν προτάσεις διεξόδου.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο οποίος δήλωσε ότι ο πολιτισμός είναι το δυνατότερο όπλο της Ελλάδας αλλά δυστυχώς οι δυνατότητες του δεν έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο για να μπορέσουν οι Έλληνες να εισπράξουν την προστιθέμενη αξία. Ακόμη, ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας επενδύει στον πολιτισμό και γι΄ αυτό μέσω του ΕΣΠΑ υλοποίησε 60 έργα ενώ στόχος είναι να γίνουν ακόμη περισσότερα.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της προϊσταμένης του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, κ. Συραγώς Τσιάρα αφού μίλησε για την ελαχιστοποίηση των πόρων στο θέμα των τεχνών και των μουσείων, την έντονη διείσδυση των ιδιωτικών ιδρυμάτων στα εικαστικά θέματα ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας που βρίσκεται σε κίνδυνο παρά το γεγονός ότι αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης. Όπως χαρακτηριστικά είπε, το πρόβλημα με τη Δημοτική Πινακοθήκη ανέκυψε πολύ νωρίτερα από την οικονομική κρίση και αφορά κυρίως στη συρρίκνωση πόρων, ανθρώπινου δυναμικού και ενδιαφέροντος από τις αρμόδιες αρχές. Καταλήγοντας, η κ. Τσιάρα ανέφερε ότι υπάρχουν τρόποι ενεργοποίησης της Δημοτικής Πινακοθήκης αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα πρέπει να λειτουργεί τουλάχιστον με το ελάχιστο απαραίτητο δυναμικό.
Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μοιράστηκε με το κοινό τους προσωπικούς του προβληματισμούς κάνοντας τη διαπίστωση ότι η τέχνη σε εποχές κρίσης δεν συμβαδίζει οικονομικά και ποιοτικά. «Η ευμάρεια μάλλον κακό μας έκανε παρά καλό. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ευχόμαστε τα πράγματα να μην πάνε καλά για να ανθίζουν οι τέχνες. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για να υπάρχει δημιουργία» υπογράμμισε και καταλήγοντας αναφέρθηκε και στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη δημοσιογραφία και στο πόσο δύσκολο είναι ένας νέος να βρει τρόπο να προβάλλει την δουλειά του.
Η αξιοποίηση του διαδικτύου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη μουσική βιομηχανία ήταν το θέμα με το οποίο καταπιάστηκε ο παραγωγός καλλιτεχνικών εκδηλώσεων κ. Παναγιώτης Μουζάκης. Ο κ. Μουζάκης αναφέρθηκε σε τρόπους προβολής της δουλειάς των Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό μέσω του διαδικτύου καθώς όπως είπε είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι ο πολιτισμός είναι εξίσου σημαντικό εξαγωγικό προϊόν με τον τουρισμό και τα αγροτικά προϊόντα.
Ο συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Τζαμιώτης κατά την εισήγηση του αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργησης της ενιαίας τιμής βιβλίου με αποτέλεσμα την καταστροφή των μικρών βιβλιοπωλείων της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στα ευρήματα μιας μελέτης του 2005 για την πολιτιστική συμπεριφορά των Ελλήνων τα οποία όπως είπε ήταν συγκλονιστικά απογοητευτικά, καθώς η πνευματική κρίση είχε χτυπήσει την πόρτα των Ελλήνων πολύ νωρίτερα.
Ο γνωστός εικαστικός κ. Γιώργος Λαζόγκας δεν κατόρθωσε τελικά να παραστεί στην εκδήλωση όμως απέστειλε την εισήγηση του, η οποία και αναγνώστηκε στο κοινό. Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα της εισήγησης του αναφέρουν «Πολλοί διακηρύσσουν ότι η τέχνη διαμορφώνεται και μεγαλουργεί σε δύσκολους και δυσμενείς καιρούς, αν και ο σημερινός οικονομικός πόλεμος δυσχεραίνει την παραγωγή και την προώθηση του πολιτισμού. Το αδιέξοδο δεν είναι νέο, προέκυψε σαν συνέχεια μιας διεθνούς πολιτιστικής αντίληψης που υποστήριξε την ελαφρότητα και το life style ως ακρογωνιαίους λίθους της σύγχρονης τέχνης. Είναι πράγματι εντυπωσιακή η εχθρότητα της πολιτικής με τον πολιτισμό. Η παροιμιώδης άγνοια του αντικειμένου από τους υπουργούς πολιτισμού, η θεσμική ανικανότητα τους να προφυλάξουν και να αναπτύξουν τα κληρονομημένα, και να προβάλουν τα σύγχρονα, γεγονός που αποδεικνύει την απουσία πολιτικής βούλησης. Και όπου δεν υπάρχει πίστη και θέληση είναι δεδομένη η κρίση πολιτισμού. Ουδείς ακόμη έχει αντιληφθεί την ιδέα του Κωνσταντίνου Καραμανλή «Τουρισμός-πολιτισμός». Η κρίση, λοιπόν, μας βρήκε άνευ υποδομής και η μοναξιά των θεσμών είναι τόσο βαθιά που προκαλεί έναν ιδιότυπο Ιδρυματισμό».
Η ιστορικός ευρωπαϊκού πολιτισμού-επιμελήτρια σύγχρονης Τέχνης κ. Μάρθα Αρταπυρίδου που είχε την επιμέλεια και τον συντονισμό της εκδήλωσης σε σύντομη ομιλία της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα, μια χώρα που έχει υποφέρει από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, με τους κατοίκους της να νιώθουν το έδαφος να υποχωρεί πολλές φορές κάτω από τα πόδια τους, είναι αναγκαίο να ενσωματώσει κυρίως την ανθρώπινη διάσταση στη σύγχρονη εικόνα της. Η εικόνα αυτή καίρια θα προβάλλει τόσο τον πολιτισμό και την ιστορία της, όσο και την ψυχολογία και την νοοτροπία των κατοίκων της. Άρα το ερέθισμα για αυτό αφορά επί το πλείστον τον ίδιο τον άνθρωπο, αλλά και μια κοσμοπολίτικη δομή που θα προσεγγίσει κι άλλους παράγοντες, πέρα από τα περίπλοκα μοντέλα οικονομίας, τις έννοιες των Διεθνών αγορών ή την λογική συγκεκριμένων προτύπων που δεν ανταποκρίνονται στο άτομο».