9 Μαρ 2014

Ιταλία: Οργή προκαλεί διαφήμιση με οπλισμένο Δαυίδ του Μικελάντζελο

Σάλο προκαλεί στην Ιταλία μία διαφήμιση που δείχνει τον Δαυίδ του Μιχαήλ Αγγέλου να κρατά ένα τουφέκι.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Ντάριο Φραντσεσκάνι, δήλωσε ότι η εικόνα είναι προσβλητική και ότι παραβιάζει το νόμο. 

Θέλοντας να προωθήσει το...
προϊόν της, η εταιρεία ArmaLite από το Ιλινόις χρησιμοποίησε τη φράση «έργο τέχνης», δείχνοντας το αριστούργημα του Μιχαήλ Αγγέλου να κρατά το όπλο.

Ο ιταλός υπουργός κάλεσε την εταιρεία να αποσύρει τη διαφήμιση.

«Η εικόνα του Δαυίδ οπλισμένου προσβάλει και παραβιάζει τη νομοθεσία. Θα αναλάβουμε δράση κατά της αμερικανικής εταιρείας, έτσι ώστε να αποσύρει άμεσα την καμπάνια της» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

Η ιταλική κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει τα δικαιώματα στην εμπορική χρήση εικόνων του Δαυίδ.

Η Κριστίνα Ατσιντίνι, μέλος της Επιτροπής Ιστορικής Κληρονομιάς και Έργων Τέχνης εξέδωσε νομική ειδοποίηση στην εταιρεία ζητώντας της να αποσύρει την εικόνα, λέγοντας ότι διαστρεβλώνει την εικόνα. 

Ο Άντζελο Ταρτουφέρι, διευθυντής της γκαλερί όπου εκτίθεται ο Δαυίδ στη Φλωρεντία, είπε στην εφημερίδα La Repubblica: «Ο νόμος ορίζει ότι η αισθητική αξία αυτού του έργου δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί. Σε αυτή την περίπτωση, δεν πρόκειται μόνο για κακόγουστη επιλογή, αλλά και για παράνομη».

Το μαρμάρινο άγαλμα του Δαυίδ δημιουργήθηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο ανάμεσα στα 1501 και 1504 και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της Αναγέννησης.


Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο