29 Μαρ 2014

Αλλαγή σκυτάλης στο Θέατρο Τέχνης

Με μια λιτή ανακοίνωση, το Θέατρο Τέχνης έκανε γνωστή χθες την αποχώρηση του Διαγόρα Χρονόπουλου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, έπειτα από δέκα χρόνια εποικοδομητικής πορείας στο τιμόνι του ιστορικού οργανισμού. 

Τη θέση του θα καταλάβει ...για πρώτη φορά μια γυναίκα, γέννημα - θρέμμα κι αυτή του θεάτρου που ίδρυσε ο Κάρολος Κουν, η Μαριάννα Κάλμπαρη.

Στην ίδια ανακοίνωση, το Δ.Σ. του Θεάτρου εκφράζει τις "θερμές ευχαριστίες του προς τον Διαγόρα Χρονόπουλο για την επιτυχή δεκαετή θητεία του, τόσο στον καλλιτεχνικό όσο και στον οικονομικό - διοικητικό τομέα μέσα σε αντίξοες οικονομικά συνθήκες".

Ο ίδιος ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου αποδίδει την απόφασή του αυτή, που είχε θέσει από καιρό υπόψη του Δ.Σ., στην "κούραση", αλλά και στην ανάγκη για "ανανέωση από ένα διάδοχο σχήμα". Μιλώντας στην Αυγή, ο Δ. Χρονόπουλος παραδέχτηκε ότι το Δ.Σ. τον πίεσε να παραμείνει, όμως "έτσι κι αλλιώς θα είμαι παρών στην καλλιτεχνική διεύθυνση έως τον Σεπτέμβριο, αλλά και ως διευθυντής της δραματικής σχολής και μέλος του Δ.Σ. Απλώς, μετά την 1η Σεπτεμβρίου την ευθύνη θα την έχει η Μαριάννα Κάλμπαρη".

Όταν του ζητήσαμε να αποτιμήσει με δυο λόγια το έργο του μέσα σε αυτή τη δεκαετία, σημείωσε πως το Θέατρο Τέχνης προχώρησε, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως "όταν ανέλαβα, το θέατρο χρώσταγε 630.000 ευρώ, ενώ τώρα δεν χρωστά ούτε ένα...".

"Παιδί" του ιστορικού θεάτρου, η Μαριάννα Κάλμπαρη αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του, στην οποία σήμερα διδάσκει, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι. Με το Θέατρο Τέχνης έχει συνεργαστεί ως συγγραφέας (μόλις την Τρίτη ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις του δικού της Αλμανάκ στο Υπόγειο), μεταφραστής, ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο