15 Νοε 2013

Ακόμη ενενήντα (κινηματογραφικά) λεπτά


του Μιχάλη Δεληγιαννίδη

Πρόγραμμα 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μελέτη στην...
προβλήτα, κλεφτές ματιές στα υπόλοιπα δωρεάν έντυπα, προτάσεις, αναλύσεις, βραβεία που έχουν αποσπάσει ήδη κάποιες ταινίες.....
Διαβάζεις τις υποθέσεις, ψάχνεις να βρεις πότε θα προβληθούν, πού, πόση ώρα διαρκούν, θα προλάβεις την επόμενη επιλογή σου, θα αξίζει τον χρόνο που θα διαθέσεις; Ο κινηματογράφος μας χαρίζει εικόνες, μας ταξιδεύει σε μέρη κοντινά ή μακρινά, μας προβληματίζει, μας κάνει να χαμογελάμε φανερά ή να στενοχωριόμαστε κρυφά, να ζούμε παράλληλα με τις ιστορίες που παρακολουθούμε, να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε με τις αποφάσεις των πρωταγωνιστών ή με τη ματιά του σκηνοθέτη.

Εικόνες/Τοποθεσίες (κολάζ) από τις ταινίες που παρακολούθησα: ξύλινος σταυρός φλέγεται κάπου στον αμερικάνικο νότο, παιδιά που μαθαίνουν κολύμπι σε μια άδεια πισίνα στην Κούβα, υπέρβαρο κορίτσι -σε μια κατασκήνωση δίαιτας, στα βουνά της Αυστρίας- ερωτεύεται. Ο Ζόραν από την Ιταλία ανακαλύπτει πως υπάρχουν ακόμη συναισθήματα κάτω από τα περιττά κιλά βάρους και μισανθρωπισμού. Ο Κάσπερ από την περιοχή Νόρντβεστ της Κοπεγχάγης βρίσκεσαι στο περιθώριο, όπου η άνοδος και η πτώση μπορούν να συμβούν με την ίδια μεγάλη ταχύτητα. Μια έφηβη από το Ισραήλ προσπαθώντας να γίνει αρεστή στα αγόρια του σχολείου της γίνεται αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης. 

Φυτείες καπνού στην Αργεντινή, ένα ζευγάρι που προσπαθεί να κάνει παιδί, ένας αινιγματικός ξάδερφος της γυναίκας που φέρνει τα πάνω-κάτω. Ένα κορίτσι κάπου στη Γαλλία, μεγαλώνει με τη μικρότερη αδελφή και τον πατέρα της, ενηλικιώνεται, κάνοντας συνέχεια λάθος επιλογές στη ζωή της. Ο Γιάνκο από τη Σερβία, επιστρέφει στο ορεινό χωριό του, αποφασισμένος να πει αντίο στη μητέρα του και σε όλα αυτά που τον συνδέουν συναισθηματικά με τον τόπο του και να φύγει μετανάστης στην Ελβετία. Δύο αδερφές συναντιούνται στο πρώην ξενοδοχείο που διατηρούσαν οι γονείς τους, σε ένα χωριό στις Αυστριακές Άλπεις, για να αποχαιρετήσουν τον ετοιμοθάνατο πατέρα τους. Παρέα νέων ανακαλύπτει τις τελευταίες παράξενες ηχογραφήσεις αυτόχειρα φίλου τους, κοντά σε ένα τροπικό δάσος στην Αργεντινή. Τρεις νέοι άνθρωποι με περιβαλλοντικές ανησυχίες φτάνουν στο σημείο να γίνουν οικολογικοί τρομοκράτες σε κάποιο μέρος στην Αμερική.

Σε μια καλύβα μέσα σε ένα δάσος στον Καναδά, δυο γυναίκες πρώην-κατάδικοι προσπαθούν να φτιάξουν τη ζωή τους, όμως εμπλέκονται σε νέες περιπέτειες. Τρεις αδελφές που επιβιώνουν στα οροπέδια της Χιλής, πουλώντας το κατσικίσιο τυρί που φτιάχνουν, παίρνουν την πιο δύσκολη απόφαση στη ζωή τους. Κάπου στην Αμερική, ερωτευμένο ζευγάρι προσκαλεί τους φίλους του στο νέο τους σπίτι με αφορμή τα γενέθλια της κοπέλας, η αποκάλυψη ενός δυσάρεστου νέου, η διαδρομή δυο νέων ανθρώπων στον έρωτα και ένα τέλος που θύμισε πρόσφατη ταινία του Χάνεκε. Διαδρομές με αυτοκίνητο, 11 λεπτά διάρκειας κάθε σκηνής, αναλυτικές συζητήσεις, ψέματα, φαγητό, μια ερωτική σχέση με ένα σκηνοθέτη και μια ηθοποιό που θυμίζει τη Μόνικα Βίτι. Ένα χωριό στην Ουγγαρία, λίγο πριν το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, δυο δίδυμα καλομαθημένα παιδιά προσπαθούν να επιβιώσουν. Καταζητούμενος πατέρας διαφεύγει σύλληψης και με την μικρή του κόρη κατασκηνώνουν-κρύβονται σε δάσος, στη Σουηδία, μιλάνε, μοιράζονται στιγμές, φροντίζουν ο ένας τον άλλο, λίγο πριν αποκαλυφθεί το μέρος που μένουν. Ένας ηλικιωμένος κυνηγός ζει με τη σύζυγό του, αναπολεί το παρελθόν με φίλους του και ψάχνει το επόμενο θήραμά του κάπου στα δάση του Μεξικό. Μέχρι την επόμενη φορά…

Υ.Γ.: Ακούγοντας το “Observations” των THE RAVEONETTES

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο