12 Νοε 2013

Ναύπλιο: 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φόρουμ «CINEMALOGIA», 21-25 Νοεμβρίου

Κατόπιν της επιτυχούς λήξης του Διεθνούς Συνεδρίου Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο και στην Επίδαυρο στις 11- 13 Οκτωβρίου από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών με το ...Σύλλογο Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών και με το Ινστιτούτο «Αιών», με 600 συμμετέχοντες, με 64 γνωστούς εισηγητές και πανεπιστημιακούς, με 18 εργαστήρια, με master class από ξένες δραματοθεραπεύτριες και πολύμορφα θεατρικά δρώμενα καθώς και ύστερα από την επιτυχή διοργάνωση του 1ο Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου στο Λουτράκι το 2012 που πραγματοποίησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου τώρα πραγματοποιείται μια νέα συνεργασία από τους δύο φορείς.

Συγκεκριμένα αυτή τη χρονιά το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποδέχτηκε την πρόταση από το φορέα «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου» για συνεργασία στο 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φόρουμ ”CINEMALOGIA” που γίνεται στις 21-25 Νοεμβρίου στο Ναύπλιο.

Φέτος στο 1ο Κινηματογραφικό Φόρουμ ”CINEMALOGIA” θα παρευρεθούν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Υπουργείου Τουρισμού, του Δήμου Ναυπλιέων και του Ομίλου “Unesco” Πειραιώς και Νήσων. Επίσης θα πάρουν μέρος καταξιωμένοι Έλληνες και Ρώσοι σκηνοθέτες, παραγωγοί, δημιουργοί, σημαντικά πρόσωπα του κινηματογράφου καθώς και πανεπιστημιακοί καθηγητές και εισηγητές.

Το Φόρουμ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των νέων στην τέχνη του κινηματογράφου με σκοπό την ενθάρρυνση της επαγγελματικής τους εξέλιξης. Θα παρουσιαστούν ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, εκθέσεις νέων καλλιτεχνών, εικαστικών δημιουργών, φωτογράφων. Συγχρόνως θα γίνουν διαλέξεις και master class από Έλληνες και ξένους καλεσμένους.

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό της Αργολίδας και σε όσους θα έρθουν από την Αθήνα ή άλλες περιοχές της Ελλάδος. Οι παρακολουθήσεις τόσο των ταινιών όσο των εισηγήσεων ή των master class είναι δωρεάν.

Το Φόρουμ αφιερώνεται στους φοιτητές, όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους πενήντα Ρώσους που θα έρθουν από την πατρίδα τους στο Ναύπλιο να το παρακολουθήσουν.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ θα πραγματοποιηθούν δύο μεγάλα αφιερώματα: το πρώτο έχει τον τίτλο "Λογοτεχνία και κινηματογράφος" και περιλαμβάνει διαλέξεις και master class από τη θεωρητικό του κινηματογράφου Γαλίνα Αλεξέεβα και τον σκηνοθέτη Φώτο Λαμπρινό. Το δεύτερο, με τίτλο "Εμείς και ο Ξένος", περιλαμβάνει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με συμμετοχή σκηνοθετών και πανεπιστημιακών, καθώς και μια θεματική βραδιά με προβολή ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους οι οποίες διαπραγματεύονται το θέμα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο, ο Γιάννης Λεοντάρης, Επίκουρος Καθηγητής, έχει αναλάβει την κατάρτιση και την οργάνωση του ελληνικού προγράμματος καθώς και την επιλογή των σπουδαστικών ταινιών των φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ οι οποίες θα προβληθούν στο Φόρουμ. Επίσης, η Κωστούλα Καλούδη, Λέκτορας, θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία του Φόρουμ, παρουσιάζοντας τη σημερινή κατάσταση στον ελληνικό κινηματογράφο. Επίσης θα παρουσιάσει το Θόδωρο Μαραγκό και τον Τώνη Λυκουρέση, προλογίζοντας τις ταινίες τους "Μάθε παιδί μου γράμματα" και "Χρυσομαλλούσα". Ειδικά η συμμετοχή του Τώνη Λυκουρέση αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για το Φόρουμ, καθώς ο έλληνας σκηνοθέτης στο παρελθόν έχει διδάξει στο Τμήμα του Ναυπλίου, ενώ σήμερα είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Να σημειωθεί ότι θα συμμετάσχουν με ομιλίες και master class ο κος Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Σκηνοθέτης και Διδάσκων στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, και η κα Γιώτα Μήνη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο Ψυχίατρος Στέλιος Κρασανάκης, θα αναφερθεί στον ψυχισμό όπως αυτός καταγράφεται σε ρώσικα κινηματογραφικά έργα.

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών θα προβάλει ταινίες μικρού μήκους, ορισμένες όπως αναφέραμε, είναι επιλεγμένες από το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, άλλες βραβευμένες σπουδαστικές ταινίες από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και λίγες από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το Φόρουμ θα διαρκέσει πέντε μέρες, 21-25 Νοεμβρίου, η τελετή έναρξης θα γίνει στο Βουλευτικό και η τελετή λήξης στην Αίθουσα Λήδας Τασοπούλου. Οι φοιτητές θα πλαισιώσουν το Φόρουμ με θεατρικά και μουσικά δρώμενα.

Δωρεάν συμμετοχή σε όλα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο