15 Δεκ 2018

Tα Χριστούγεννα του Τεμπέλη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο


Παραμονές Χριστουγέννων ήτανε. Κι ο μάστρο- Παύλος ο Πισκολέτος, διωγμένος απ’ τη γυναίκα του, δαρμένος απ’ τον ...
κουνιάδο του, μαλωμένος με την σπιτονοικοκυρά του, 





φασκελωμένος απ’ το μικρό του το γιο, κάλλιο τό’ χε να ξεχριστουγεννιάσει στο καπηλειό παρά να γυρίσει πίσω στο σπιτικό του. Δίχως γαλόπουλο και δίχως πεσκέσια γιορτάρικα. Δεν ήταν μονάχα πως δεν είχε παράδες. Τεμπέλης ήτανε…! Σαν τον Παλούκα τον Γιάννη. Που, καθώς δεν είχε πώς να μεθύσει και να γιορτάσει εκείνες τις χρονιάρες μέρες, τρύπωσε στις Κοκκώνας το σπίτι. Εκεί που μήτε παπάς θυμιάτιζε, μήτε και άνθρωπος κανείς κόταγε να περάσει. Κι ως άλλος καλικάντζαρος άρπαζε τους παράδες απ’ τα παιδιά και ύστερα, γελούσε! Όμως, στο τέλος… Στο τέλος, η αχλάδα, πάντα την έχει πίσω την ουρά!

Μια αφηγηματική-θεατρική παράσταση με τραγούδι και μουσική, εμπνευσμένη από τα χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Παπαδιαμάντη.

Αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου, Αγγελική Γκόγκου, Ανεζούλα Κατσιμπίρη

Μουσική: Λάουρα Πετρικόλα

Απευθύνεται: Σε παιδιά 6 ετών και άνω και σε ενήλικες

Διάρκεια: 60΄

Κυριακή 23/12/18

Χώρος Τέχνης Ιδιόμελο, Ελευθερίου Βενιζέλου 17 και Βασιλέως Κωνσταντίνου (κοντά στον ΗΣΑΠ)

ώρα 12.00

πληροφορίες - κρατήσεις: 2106817042


Σμαράγδα Αποστολάτου 

Είναι απόφοιτη της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και εργάζεται στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» ως αφηγήτρια και εμψυχώτρια στα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και οικογένειες. Είναι μέλος της δημιουργικής ομάδας «Μύθος» και ως αφηγήτρια έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ αφήγησης και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σπούδασε κλασική κιθάρα και φωνητική στο «Απολλώνιο Ωδείο» και συμμετείχε σε μουσικά σύνολα. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής και αρχαίου δράματος στο «Θέατρο των Αλλαγών» και έχει λάβει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις για παιδικό και ενήλικο κοινό με τη θεατρική ομάδα του Δήμου Πεύκης. Έχει εκπαιδευτεί στην κατασκευή και εμψύχωση κούκλας από τον Χρήστο Αυτσίδη και το Κουκλοθέατρο «Χαρχούτ» και συνδυάζει την αφήγηση με την κούκλα. Σπούδασε διατροφολογία στην Αθήνα και εργάστηκε σε υπηρεσίες πρόνοιας και σε παιδικές κατασκηνώσεις ως διατροφολόγος.


Αγγελική Γκόγκου

Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει πιστοποίηση στην Σκηνοθεσία Θεάτρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι απόφοιτη της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών με το οποίο και συνεργάζεται στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά. 

Είναι μέλος της δημιουργικής ομάδας «ΜΥΘΟΣ» και ως αφηγήτρια έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ αφήγησης και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συνεργάζεται με τη θεατρική ομάδα «Ερα Σ ΤΕΧΝΕς» του δήμου Πεύκης - Λυκόβρυσης, ως σκηνοθέτιδα και ηθοποιός, ενώ ασχολείται με την συγγραφή θεατρικών κειμένων για παιδιά. 

Εργάζεται στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» ως αφηγήτρια και εμψυχώτρια στα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και οικογένειες. Παράλληλα, ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού σε ομάδες παιδιών και εφήβων και κατασκευάζει κούκλες για παραστάσεις κουκλοθεάτρου.

Στο παρελθόν, εργάστηκε ως υπεύθυνη πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε παιδικές κατασκηνώσεις. Για αρκετά χρόνια, συντόνισε παιδικές θεατρικές ομάδες σε δημοτικούς και ιδιωτικούς φορείς ενώ, εργάστηκε και ως παιδαγωγός στις καλοκαιρινές και πασχαλινές δραστηριότητες (Camp) που οργάνωσε το Κέντρο Υποκριτικής και Αφηγηματικής Τέχνης. 

Έχει ασχοληθεί με τον χορό και το σωματικό θέατρο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής, σεμινάρια αρχαίου ελληνικού θεάτρου, καθώς και κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας με τον Χρήστο Αυτσίδη.


Αννεζούλα Κατσιμπίρη

Πάντα μου άρεσαν τα παραμύθια. Όταν ήμουν παιδί, άκουγα τη γιαγιά μου να αφηγείται χιώτικα παραμύθια, θρύλους και δοξασίες αλλά και τοπικά ανέκδοτα. Όλα αυτά σε συνέχειες για να διατηρείται ζωντανό το ενδιαφέρον μας. Ιστορίες μας έλεγε και ο πατέρας μου, από τα ταξίδια του γύρω από τον κόσμο ως μηχανικός του εμπορικού ναυτικού. 

Όταν απέκτησα την κόρη μου, επιδόθηκα με ζήλο στην ανάγνωση παραμυθιών αλλά και στην αφήγηση των παραμυθιών που θυμόμουν από τα παιδικά μου χρόνια. Σαν αποτέλεσμα, όταν θέλησα αργότερα να καταγράψω μερικά από αυτά, η κόρη μου τα θυμόταν καλύτερα από εμένα. 

Άκουσα για πρώτη φορά για την Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών το 2009 από μια φίλη που φοιτούσε εκεί. Δυστυχώς τότε η εργασία μου και τα συχνά ταξίδια μου στο εξωτερικό και το εσωτερικό δεν μου επέτρεπαν να αφιερώσω χρόνο σε σπουδές. Μερικά χρόνια αργότερα όμως, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, βρέθηκα με αρκετό ελεύθερο χρόνο ώστε να το τολμήσω. Είναι νομίζω μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής μου καθώς αποτέλεσε το εισιτήριο μου για ένα ατελείωτο ταξίδι στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών και ταυτόχρονα μια πορεία εξερεύνησης των απεριόριστων δυνατοτήτων της αφήγησης και του προφορικού λόγου. 

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο