14 Νοε 2018

Σταν Λι: Ο δημιουργός των επιτυχιών που δεν έβγαλε χρήματα


Ο Σταν Λι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών τη Δευτέρα είναι ο άνθρωπος στον οποίο...
οι απανταχού φίλοι των κόμικς χρωστούν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στα έντυπα και όχι μόνο.




Ο Λι, χάρη στις ρηξικέλευθες ιδέες του και την αγάπη του για τα κόμικς, έκανε τη Marvel την πιο επιτυχημένη εκδοτική εταιρεία κόμικς και, πλέον, μια μηχανή παραγωγής χρήματος μέσα από τις ταινίες του Χόλιγουντ.

Μέχρι στιγμής, οι εισπράξεις από τις ταινίες με τους υπερήρωες της Marvel έχουν φθάσει τα 24 δισ. δολάρια ενώ τα κέρδη από τα κόμικς και το merchantizing φθάνουν σε ύψη ιλιγγιώδη.

Κι όμως, ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για τις επιτυχίες αυτές δεν έβγαλε παρά ένα απειροελάχιστο κλάσμα από τα κέρδη, με τον ίδιο να παραδέχεται ότι επιχειρηματικά δεν ήταν ιδιαίτερα έξυπνος.

Για παράδειγμα, ο Τζορτζ Λούκας, που δημιούργησε τους χαρακτήρες του «Star Wars», πούλησε την εταιρεία Lucasfilm στην Disney για το ποσό των 4 δισ. δολαρίων και η περιουσία του φθάνει τα 5 δισ. δολάρια.

Από την άλλη, όταν η Disney αγόρασε την Marvel για 4 δισ. δολάρια το 2009, ο Λι δεν πήρε ούτε σεντ, παρότι ήταν αρχισυντάκτης, εκδότης και πρόεδρος της εταιρείας στη μακροχρόνια καριέρα του.

Αποτέλεσμα, η περιουσία του να είναι περίπου 100 φορές μικρότερη του Λούκας και να ξεπερνά λίγο τα 50 εκατ. δολάρια, καθώς ποτέ δεν είχε μετοχές της Marvel.

Όπως ο ίδιος εξήγησε, «ο Λούκας τα έκανε όλα μόνος του. Είχε τις ιδέες, έκανε την παραγωγή των ταινιών, τις έγραψε και τις σκηνοθέτησε και είχε τα δικαιώματα του merchandising. Ήταν όλα δικά του. Ενώ εγώ δούλευα για εκδότη. Αν τα κόμκς δεν πήγαιναν καλά, ο εκδότης χρεοκοπούσε».

Μάλιστα, το 2002 ο Λι είχε μηνύσει την Marvel υποστηρίζοντας ότι δεν λάμβανε τα ποσοστό των κερδών από ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, που οριζόταν σε συμβόλαιο του 1998.

Τελικά, κέρδισε τη δίκη και έτσι έλαβε το 10% των εισπράξεων από ταινίες όπως οι «Spider-Man» και «Spider-Man 2», καθώς και ετήσια αποζημίωση ενός εκατ. δολαρίων εφ' όρου ζωής.

Επίσης, τον Μάιο του 2018 μήνυσε την πρώην εταιρεία του, POW! Entertainment, ισχυριζόμενος ότι εξαπατήθηκε στην παραχώρηση δικαιωμάτων της δουλειάς του σε κινεζική εταιρεία.

Τότε, ζητούσε αποζημίωση άνω του 1 δισ. δολαρίων, αλλά τελικά απέσυρε τη μήνυση δύο μήνες μετά, τον Ιούλιο.
Πληροφορίες: insider.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο