31 Οκτ 2018

Ζημιές σε έργα Τέχνης τεράστιας αξίας από τις πλημμύρες στη Βενετία - Δυο αριστουργήματα του Μιρό βρέθηκαν στο νερό


Δύο πίνακες του Ζουάν Μιρό που επρόκειτο να εκτεθούν στο Παλάτσο Τζαγκούρι, υπέστησαν ζημιά από...
νερό, εξαιτίας της πλημμύρας στη Βενετία, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η διεύθυνση του μουσείου.




Το απόγευμα της Δευτέρας, η στάθμη των υδάτων μέσα στην πόλη ξεπέρασε το ενάμιση μέτρο (156 εκατοστά) και τουρίστες και κάτοικοι κυκλοφορούσαν με το νερό να φτάνει μέχρι τους μηρούς τους. Αρχικά δεν είχαν παρουσιαστεί προβλήματα στο Παλάτσο Τζαγκούρι, όπου την Πέμπτη ήταν προγραμματισμένο να εγκαινιαστεί η έκθεση «Από τον Καντίνσκι στον Μποτέρο». 

Όταν όμως, κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι επιμελητές της έκθεσης επισκέφθηκαν και πάλι τον χώρο για να τον επιθεωρήσουν, διαπίστωσαν ότι έμπαιναν νερά από τις τουαλέτες του κτιρίου. Οι δύο πίνακες του Μιρό, η χρηματική αξία των οποίων εκτιμάται στο ένα εκατομμύριο ευρώ, ήταν τυλιγμένοι στο πάτωμα του δευτέρου ορόφου, μπροστά από το σημείο του τοίχου όπου επρόκειτο να κρεμαστούν. 

Το νερό τους είχε καλύψει σχεδόν μέχρι τη μέση. Αμέσως, το προσωπικό του μουσείου κινητοποιήθηκε για να απομακρύνει αυτούς και άλλους πίνακες, έως ότου πέσει η στάθμη του νερού. Οι δύο πίνακες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε ένα ατελιέ του Άστι προκειμένου να αποκατασταθούν, πριν τα υφάλμυρα νερά καταστρέψουν τα χρώματα. 

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο