3 Σεπ 2018

Βραζιλία: Συγκλονίζει το προσωπικό του καμένου Εθνικού Μουσείου


Συγκλονιστικές εικόνες στην είσοδο του Εθνικού Μουσείου της Βραζιλίας που καταστράφηκε από φωτιά. ...
Υπάλληλοι λυγίζουν από την ένταση και το σοκ αντικρίζοντας καμμένα σπάνια αντικείμενα…




Με λυγμούς κλαίνε τα στελέχη και οι εργαζόμενοι λίγα μέτρα έξω από το ιστορικό κτήριο των 200 ετών στη Βραζιλία, που τα ξημερώματα της Τρίτης (03.09.2018) τυλίχτηκε στις φλόγες και υπέστη ανυπολόγιστη καταστροφή.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Μουσείου, Luiz Fernando Dias Duarte, εξέφρασε “τεράστιο θυμό” και κατηγόρησε τις αρχές της Βραζιλίας για “εγκληματική αμέλεια”.

Ένας υπάλληλος του Μουσείου δήλωσε στην Globo TV ότι οι διαχειριστές έργων είχαν “τεράστια δυσκολία” προσπαθώντας να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για “επαρκείς” πόρους για το ιστορικό κτίριο.


Οι δέκα από τις 30 αίθουσες έκλεισαν λόγω περικοπών του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de Sao Paulo.

Μια μεγάλη έκθεση δεινοσαύρων, η οποία αναγκάστηκε να κλείσει μετά από μια επίθεση τερμιτών πριν από πέντε μήνες, άνοιξε πρόσφατα μόνο χάρη σε μια εκστρατεία χρηματοδότησης από πλήθος, προσθέτει η βραζιλιάνικη εφημερίδα.

Ο βιβλιοθηκονόμος του μουσείου Edson Vargas da Silva δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι το κτίριο είχε ξύλινα πατώματα και περιείχε “πολλά πράγματα που καίγονται πολύ γρήγορα”, όπως τα χαρτιά.


Βραζιλία: Γιατί η έλλειψη κεφαλαίων για το Εθνικό Μουσείο;

Το μουσείο, το παλαιότερο της Βραζιλίας, διοικείται από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο και όπως φαίνεται έπεσε θύμα περικοπών λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Το έλλειμμα ήταν περίπου το 8% του ΑΕΠ το 2017, κοντά στο ρεκόρ του 10% το 2015.


Αντιπολίτευση της Βραζιλίας: Ενοχοποιεί τις περικοπές χρηματοδότησης

Πολιτικοί της Αντιπολίτευσης κατηγορούν την έλλειψη χρηματοδότησης για την τεράστια πυρκαγιά που κατέστρεψε το Εθνικό Μουσείο της χώρας, μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ανθρωπολογίας και φυσικής ιστορίας στην Βόρεια και τη Νότια Αμερική.

Επίσης καταγγέλλουν εγκατάλειψη του ιστορικού κτηρίου του 19ου αιώνα που φιλοξενούσε 20 εκατομμύρια εκθέματα από την Πολιτεία.


Η αιτία της πυρκαγιάς δεν είναι ακόμη γνωστή.

Δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, αλλά τα περισσότερα από τα 20 εκατομμύρια αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των παλαιότερων ανθρώπινων γραπτών που βρέθηκαν ποτέ στην Αμερική, κάηκαν στις φλόγες.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Michel Temer δήλωσε σε ένα tweet ότι ήταν μια “θλιβερή μέρα για όλους τους Βραζιλιάνους” καθώς “χάθηκαν 200 χρόνια εργασίας, έρευνας και γνώσης”.



Τι περιελάμβανε το Εθνικό Μουσείο

Στα αντικείμενα περιλαμβάνονται απολιθώματα, ο μεγαλύτερος μετεωρίτης της Βραζιλίας, οστά δεινοσαύρων και ένας 12.000 ετών σκελετός μιας γυναίκας γνωστής ως «Luzia», ​​η παλαιότερη που ανακαλύφθηκε ποτέ στην Αμερική.

Το κτήριο στεγάζει επίσης αντικείμενα που καλύπτουν τους αιώνες από την άφιξη των Πορτογάλων στη δεκαετία του 1500 έως τη δήλωση μιας δημοκρατίας το 1889.

Η συλλογή εθνολογίας είχε μοναδικά κομμάτια από την προ – Κολομβιανή εποχή και αντικείμενα από αυτόχθονες πολιτισμούς.

Στο Μουσείο εκτίθενται επίσης κομμάτια από τους ελληνορωμαϊκούς χρόνους και την Αίγυπτο.

Η βασιλική οικογένεια της Πορτογαλίας μετέφερε το δικαστήριο στο κτήριο το 1808, όταν η χώρα αντιμετώπισε την απειλή εισβολής από τον Ναπολέοντα.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1818, με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής έρευνας.
πηγή: Reuters

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο