11 Αυγ 2018

Βρήκαν στιλέτο στον τάφο του Tουταγχαμόν από άγνωστο είδος μετάλλου - λένε ότι είναι εξωγήινης προέλευσης


Η ανάλυση που κάνουν οι επιστήμονες στον Τάφο του Τουταγχαμόν τους οδήγησε σε ...
μια έκπληξη. 



Το στιλέτο που είχε ταφεί μαζί με τον Βασιλιά της Αιγύπτου είναι φτιαγμένο από σίδηρο που προέρχεται από μετεωρίτη. Αυτό δείχνει η νέα ανάλυση της σύνθεσης του μετάλλου.

Το 1925, ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ βρήκε δύο μαχαίρια, ένα από σίδερο και ένα με λεπίδα χρυσού, τοποθετημένα κάτω από τις γάζες που σκέπαζαν την μούμια του βασιλιά η οποία είχε χρονολογηθεί ότι υπήρχε εκεί 3.300 χρόνια πριν. Το στιλέτο με τη σιδερένια λεπίδα είχε προβληματίσει τους ερευνητές επί δεκαετίες καθώς οι σιδηροκατασκευές ήταν κάτι εξαιρετικά σπάνιο στην αρχαία Αίγυπτο, ενώ το μέταλλο δεν είχε σκουριάσει


Ιταλοί και Αιγύπτιοι ερευνητές προχώρησαν στην ανάλυση με τη μέθοδο της φασματομετρίας για τον εντοπισμό της χημικής του σύνθεσης και διαπιστώθηκε υψηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο, υψηλά επίπεδα κοβαλτίου, τα οποία «υποδηλώνουν σαφώς μια εξωγήινη προέλευση».


Το στιλέτο συγκρίθηκε στη συνέχεια με τη σύνθεση γνωστών μετεωριτών που έχουν βρεθεί σε απόσταση εντός 2.000 χιλιομέτρων γύρω από την ακτή της Ερυθράς Θάλασσας για να διαπιστώσουν ότι Περιέχουν παρόμοια επίπεδα νικελίου και κοβαλτίου. Ο μετεωρίτης τον οποίο έλεγξαν ονομάζεται Kharga και βρέθηκε 240 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδρειας, στο λιμάνι της πόλης της Μάρσα Ματρούχ, που στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου - τον τέταρτο π.Χ. αιώνα - ήταν γνωστή ως Amunia. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους την Τρίτη στο περιοδικό Meteoritics & Planetary Science.

Αν και οι άνθρωποι έχουν εργαστεί με χαλκό, μπρούντζο και χρυσό από το 4,000π.Χ, οι σιδηροκατασκευές ήρθαν πολύ αργότερα, και ήταν σπάνιες στην αρχαία Αίγυπτο. Το 2013, εννέα μαυρισμένες χάντρες σιδήρου, που έχουν ανασκαφεί από ένα νεκροταφείο κοντά στο Νείλο στη βόρεια Αίγυπτο, βρέθηκαν να έχουν φτιαχτεί από θραύσματα μετεωριτών, καθώς επίσης και ένα κράμα νικελίου-σιδήρου. Οι χάντρες είναι πολύ παλαιότερες από ό, τι ο νεαρός φαραώ, που χρονολογείται από το 3,200π.Χ.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έδιναν μεγάλη σημασία στους μετεωρίτες τους οποίους ονόμαζαν «σίδερα από τον ουρανό», η δε ανακάλυψη υποδηλώνει ότι γνώριζαν την έννοια του σιδήρου περισσότερες από 2 χιλιετίες π.Χ. 


Η ανακάλυψη αυτή βοηθά τους επιστήμονες να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τις τεχνολογίες που είχαν αναπτυχθεί στην επεξεργασία των μετάλλων στην αρχαία Αίγυπτο και τη Μεσόγειο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο