1 Αυγ 2018

17ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου - Τετάρτη 29 Αυγούστου έως Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018 στον Υπαίθριο χώρο Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως


Είσοδος Ελεύθερη

Κοσμοπολίτισσα και συγχρόνως αξιοσέβαστη, ανάμεσα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα...
, η Πάτμος ετοιμάζει και πάλι τις κορυφαίες πολιτιστικές καλοκαιρινές δραστηριότητές της. 





Το ξεχωριστό 17ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Άλκη Μπαλτά, διοργανώνεται από την Τετάρτη 29 Αυγούστου έως τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018 στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης, με Ελεύθερη Είσοδο.

Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου ξεχωρίζει για τον μοναδικό χαρακτήρα του συνδυάζοντας την τέχνη με την πνευματικότητα όπως αρμόζει ιδανικά στο νησί της αποκάλυψης, την «Ιερουσαλήμ» του Αιγαίου. 


Ξεχωρίζει γιατί οι μουσικές του βραδιές γίνονται σε έναν ιερό χώρο ο οποίος ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO: το Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη.

Ξεχωρίζει, γιατί πλήθος κόσμου συρρέει στις εκδηλώσεις από κάθε γωνιά της γης, πιστό στην ετήσια καλλιτεχνική συνάντηση, που καθιστά για έναν ακόμα λόγο το ιερό νησί πόλο έλξης για την παγκόσμια κοινότητα.


Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού Φεστιβάλ είναι το διαφορετικό μουσικό ενδιαφέρον της κάθε συναυλίας και οι συμμετοχές πολυπρόσωπων συνόλων από την Αγγλία (English Chamber Choir) και τη Ρωσία (Moscow Youth Chamber Choir) οι οποίες θα παρουσιάσουν πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα με χορωδιακά έργα. Επίσης, η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου μαζί με δεκαμελή χορωδία θα ερμηνεύσουν το έργο «Η αναπαράσταση της Ψυχής και του Σώματος» του Εμίλιο Καβαλιέρι, που είναι το πρώτο ορατόριο που έχει γραφτεί ποτέ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η βραδιά με σπιρίτσουαλ και σύγχρονα ξένα και ελληνικά τραγούδια που έχουν θρησκευτικό περιεχόμενο. 

Στο πλαίσιο του Θρησκευτικού Φεστιβάλ περιλαμβάνεται και μία ειδική βραδιά για παιδιά, από πέντε χρονών και πάνω, στην οποία με μουσική, αφήγηση, εικόνες και τραγούδι θα παρουσιαστεί ένας μύθος του Αισώπου. Η εκπαιδευτική αυτή συναυλία θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο «Πάτμιον»


Το Πρόγραμμα

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 

Η Χορωδία «ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ» της Στέγης Βυζαντινών Τεχνών Λέσβου και σύνολο λαϊκών οργάνων 

«Τα Χαίρε των Ελλήνων...» (Η Παναγία στην Ελληνική Μουσική Παράδοση)

Μαέστρος : Παναγιώτης Τσακύρης

Στο πρόγραμμα της συναυλίας θα υπάρχει μια συνεχής εναλλαγή ανάμεσα σε βυζαντινούς ύμνους για τη Θεοτόκο και ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια που αναφέρονται στην Παναγία.

Κατά την διάρκεια της συναυλίας θα υπάρχει σχολιασμός των έργων και προβολή εικόνων της Παναγίας.


ΠΕΜΠΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

English Chamber Choir (Αγγλία, Λονδίνο)

Θρησκευτική χορωδιακή μουσική 

Μαέστρος : Guy Protheroe

Τα θρησκευτικά έργα των επωνύμων συνθετών που θα παρουσιαστούν, κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: έργα εμπνευσμένα από το Βυζάντιο (π.χ. Θεοδωράκη: Κασσιανή), έργα της δυτικής μουσικής παράδοσης (π.χ. Thomas Tallis) και έργα της Ρωσικής Ορθόδοξης θρησκευτικής παράδοσης (π.χ. Tchaikovsky ) 

Θα ακουστούν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση δύο χορωδιακά έργα (των Ivan Moody και Άλκη Μπαλτά) που γράφτηκαν ειδικά για το 17ο Φεστιβάλ. 


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 

Εκπαιδευτική συναυλία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής

«Ο λαγός και η χελώνα» (μύθος Αισώπου)

Η ορχήστρα του φεστιβάλ και τρεις τραγουδιστές υπό την διεύθυνση του μαέστρου Α. Μπαλτά και με αφηγήτρια την ηθοποιό Άννα Μόσχα Καμπόσου θα πραγματοποιήσουν στο Πνευματικό Κέντρο «Πάτμιον» μια εκπαιδευτική συναυλία για τα παιδιά της Πάτμου (ηλικίες από 5 ετών και πάνω). Θα υπάρχει προβολή εικόνων και βίντεο σχετικών με τον μύθο για τον αγώνα δρόμου μεταξύ του λαγού και της χελώνας.

Η ιδέα του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος, η σύνθεση μουσικής και η διασκευή γνωστών μουσικών έργων έγινε από τον Α. Μπαλτά.


ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Θρησκευτικά τραγούδια και μουσική νεώτερων εποχών

Τραγούδι: Σοφία Αβραμίδου

Κλαρινέτο και ακορντεόν : Κοσμάς Παπαδόπουλος

Κιθάρα: Αντρέας Ζιάκας

Πιάνο: Σάκης Κοντονικόλας

Η τραγουδίστρια Σοφία Αβραμίδου και οι τρεις μουσικοί θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με σπιρίτσουαλς και πολλά σύγχρονα τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών, που έχουν θρησκευτικό περιεχόμενο. 


ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

«Η αναπαράσταση της Ψυχής και του Σώματος» - Ορατόριο

Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου 

Δεκαμελής Χορωδία

Αφηγητής: Βαγγέλης Ψωμάς

Μαέστρος: Άλκης Μπαλτάς

Το μεγάλης ιστορικής σημασίας έργο του Εμίλιο Καβαλιέρι (1550 – 1602) «Η αναπαράσταση της Ψυχής και του Σώματος» είναι το πρώτο ορατόριο που έχει γραφτεί. Η Ψυχή και το Σώμα συνομιλούν για την επουράνια ζωή και για τους γήινους πειρασμούς. Στην εξέλιξη του έργου παρεμβαίνουν και άλλοι ήρωες όπως π.χ. ο Χρόνος, ο Φύλακας Άγγελος και ακούγονται φωνές των καταδικασμένων στην Κόλαση και των ευτυχισμένων στον Παράδεισο. 

Όλα τα φωνητικά μέρη, σολιστικά και χορωδιακά, ερμηνεύονται από τα μέλη της δεκαμελούς χορωδίας. Την εξέλιξη του έργου θα διαβάζει ο αφηγητής στα Ελληνικά και αγγλικά (κείμενο: Αγκοστίνο Μάνι, μετάφραση: Βίκυ Στυλιανού).

Η διασκευή και ενορχήστρωση του έργου έγινε από τον Άλκη Μπαλτά.


ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Θρησκευτικά Χορωδιακά έργα 

Moscow Youth Chamber Choir (Νεανική Χορωδία από την Μόσχα)

Μαέστρος : Mikhail Kudryavtsev


Με νέους ταλαντούχους τραγουδιστές οι οποίοι απεφοίτησαν από τα γνωστότερα μουσικά ιδρύματα της Μόσχας, η «Moscow Youth Chamber Choir» θεωρείται σήμερα ως μία από τις σημαντικότερες νεανικές χορωδίες της Ρωσίας.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα θρησκευτικού περιεχομένου κυρίως Ρώσων συνθετών. 


17ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Τετάρτη 29 Αυγούστου – Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Υπαίθριος χώρος Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως

Οργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου

Συνδιοργάνωση: Δήμος Πάτμου

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου

Υποστηρίζεται από την Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου

Ώρα έναρξης των συναυλιών: 20:30

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Πληροφορίες: www.patmosfestival.gr


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια προς και από Πάτμο και καταλύματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου: Τηλ. 22473-60302, 

Email: patmosculturalcenter@gmail.com Site: www.patmosfestival.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο