1 Αυγ 2018

Ανοίγει με 1.290 αρχαία αντικείμενα ο χώρος της ανασκαφής στο Μουσείο Ακρόπολης


«Έχουμε ενσωματώσει μια ανασκαφή στην αρχιτεκτονική του Μουσείου ως έκθεμα» ...
Email: info@paraskinia.com




Η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη που παρουσιάστηκε για το Μουσείο Ακρόπολης πήρε «πράσινο φως» στο Συμβούλιο Μουσείων και αφορά τη μόνιμη έκθεση 1290 κινητών αρχαίων αντικειμένων στη στάθμη -1 του Μουσείου Ακρόπολης. Τα αντικείμενα χρονολογούνται από την τελική Νεολιθική Εποχή (περίπου 3000 π.Χ.) ως τον 10ο αιώνα μ.Χ.

«Δεν έχουμε μια ανασκαφή την οποία στεγάσαμε. Έχουμε ενσωματώσει μια ανασκαφή στην αρχιτεκτονική του Μουσείου ως έκθεμα. Είναι μια ολίγον ασυνήθιστη αντίληψη, η οποία όμως δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά ήταν αναγκαίο να γίνει για να μπορεί η ανασκαφή να δεθεί με το Μουσείο Ακρόπολης», δήλωσε ο πρόεδρος του Μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής.


Μουσείο Ακρόπολης

Μικρό χρονικό του μουσείου Ακρόπολης για τα ένατα γενέθλιά του

Η παρουσίαση των αντικειμένων σε μια ειδική προθήκη-«σχισμή» θα περιτρέχει τους τοίχους του υπογείου για περίπου 35 μέτρα, ενώ οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους στο χώρο της ανασκαφής θα έρχονται σε επαφή με τα αντικείμενα, όπως ακριβώς βρέθηκαν, ενώ θα παρουσιάζονται αγάλματα θεοτήτων, πορτρέτα και προτομές αθλητών, φιλοσόφων και εύπορων αστών. Η περιήγηση αυτή θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο Μουσείο καθώς θα αναδεικνύει εκτός από τα αριστουργήματα της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου που εκτίθενται στις αίθουσές του, την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής που έζησαν σε διάφορες εποχές.

Στην προσπάθεια του Μουσείου συγκαταλέγεται και αυτή του να εντάξει εκτός από τα αριστουργήματα, της αρχαϊκής και της κλασικής Αθήνας τα ταπεινά ευρήματα της καθημερινότητας που δίνουν μια ανάγλυφη εικόνα της πόλης των Αθηνών.

«Η αντίληψή μας ήταν να μην δημιουργηθεί μέσα στην ανασκαφή ένας παραδοσιακός εκθεσιακός χώρος, αλλά ένας ανοιχτός εκθεσιακός χώρος, ο οποίος να είναι συμβατός με την ανασκαφή και να επιτρέπει στον επισκέπτη να κάνει αυτή την εναλλαγή. Να βλέπει δηλαδή τα ερείπια και μετά να κάνει τον περίπατο σε αυτή τη “σχισμή”, που δεν θα είναι μια βιτρίνα από πάνω ως κάτω, αλλά ένα “άνοιγμα”, στο οποίο μπορεί να ρίχνει “ματιές” που αποκαλύπτουν τι είχε αυτή η ανασκαφή», τόνισε ο κ. Παντερμαλής.

«Κάποιος που θα επισκεφτεί το Μουσείο Ακρόπολης – και ίσως δεν θα του φτάνει μια μέρα – θα βλέπει από ψηλά τους θεούς και τις λατρείες και μετά θα κατεβαίνει στην καθημερινή ζωή. Γιατί δεν καλύπτονται μόνο τα χριστιανικά χρόνια, αλλά τονίζονται επίσης η κλασική αρχαιότητα και ψήγματα της αρχαϊκής και της μυκηναϊκής περιόδου», είπε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.

Εποπτικό υλικό και κείμενα θα διευκολύνουν την παρακολούθηση της εκθεσιακής αφήγησης, που διακρίνεται σε δύο μεγάλες εκθεσιακές/χρονολογικές ενότητες και ακολούθως σε 21 θεματικές ενότητες. Στην πρώτη εκθεσιακή/χρονολογική ενότητα με τίτλο «Πριν από την ένταξη στην πόλη» παρουσιάζεται η περιοχή από το 3000 π.Χ. περίπου, εποχή που έχουμε τις πρώτες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας, έως το 480 π.Χ., περίοδο ένταξης της περιοχής στο τειχισμένο τμήμα της πόλης και της πολεοδομικής της οργάνωσης.

Η δεύτερη εκθεσιακή/χρονολογική ενότητα ονομάζεται «Από τη ζωή στην πόλη» και δείχνει όψεις της καθημερινής ζωής των κατοίκων που έζησαν στην αρχαία γειτονιά από τα τέλη του 5ου αι. π.Χ., εποχή πολεοδομικής οργάνωσης της αρχαίας Αθήνας, έως και τις αρχές του 13ου αι. μ.Χ., οπότε εγκαταλείφθηκε οριστικά.

Ο κ. Παντερμαλής διευκρίνισε, τέλος, ότι δεν θα υπάρχει διακριτό εισιτήριο για τη στάθμη -1 του Μουσείου, αλλά το πιθανότερο είναι να αυξηθεί λίγο το εισιτήριο (που τώρα είναι 5 ευρώ), ώστε να περιλαμβάνει όλους τους χώρους, συμπεριλαμβανομένης της ανασκαφής.

Η στάθμη -1 αναμένεται να εγκαινιαστεί ως ένας επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στα επόμενα γενέθλια του Μουσείου, τον Ιούνιο του 2019.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο