22 Μαΐ 2018

«Εις μνήμην»: Όταν o Χάρρυ Κλυνν είχε κάνει ταινία τον θάνατο και την κηδεία του


Η ιστορία πίσω από την λογοκρισία της ταινίας και την προβολή της με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση. ...



Ο Χάρρυ Κλυνν έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής αφήνοντας φτωχότερο τον κόσμο της σάτιρας. Ο αγαπημένος -κατά κόσμον- Βασίλης Τριανταφυλλίδης είχε σατιρίσει τους πάντες, μέχρι και τον ίδιο του τον εαυτό.

Στην ταινία «Εις μνήμην Χάρρυ Κλύνν» έγραψε ένα σενάριο όπου ο ίδιος πεθαίνει και στην κηδεία του παρευρίσκεται σύσσωμη η τότε πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Γεώργιος Ράλλης και Λεωνίδας Κύρκος (και στις τέσσερις περιπτώσεις ο Κλυνν μεταμφιεσμένος) καταφθάνουν στο Πρώτο Νεκροταφείο και κάνουν δηλώσεις στη Λιάνα Κανέλη. Λίγο αργότερα ο ίδιος ο Χάρρυ Κλυνν εμφανίζεται και μιλά στην κάμερα για όσους δεν πήγαν στην κηδεία του και όχι μόνο.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα όπως το εντόπισε το CinemaNews.gr


Στην υπόλοιπη ταινία και μετά την κηδεία του Κλυνν η τηλεόραση αποφασίζει, για να τιμήσει τη μνήμη του, να παρουσιάσει ορισμένα ντοκουμέντα από την πολυτάραχη ζωή του. Ο μεγάλος καλλιτέχνης, για να της ξεφύγει, μετακομίζει στον άλλο κόσμο, συνοδευόμενος από έναν παράξενο άγγελο που «ρέπει προς το γυναικείο» καταφανώς.

Το "Εις Μνήμην" ξεκίνησε να γυρίζεται το 1981 για την κρατική τηλεόρασ, αλλά η λογοκρισία δεν επέτρεψε ποτέ την προβολή του. Έτσι έγιναν συμπληρωματικά γυρίσματα και τελικά προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 1984-1985.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο