19 Μαΐ 2018

Ανδρέας Φιλιππίδης ο αντισυνταγματάρχης από τη «Λούφα και Παραλλαγή» παράτησε τη Νομική για το θέατρο. Ήταν παντρεμένος με τη Διαμαντίδου και την Παπαγιάννη. Υπήρξε και πρωταθλητής στο σκάκι


Ο ηθοποιός Ανδρέας Φιλιππίδης υπήρξε σύζυγος της Δέσπως Διαμαντίδου και της Λίλυς Παπαγιάννη και ήταν ...
από τους σημαντικότερους έλληνες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου.




Στο κοινό έγινε γνωστός από τον θρυλικό αντισυνταγματάρχη Κατσάμπελα που υποδύθηκε στη «Λούφα και παραλλαγή», όμως τη δεκαετία του ’80 βρισκόταν στη δύση της καριέρας του. Είχε ήδη πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και είχε διδάξει υποκριτική σε γνωστούς ηθοποιούς.


Ο Ανδρέας Φιλιππίδης σε νεαρή ηλικία

Ο Ανδρέας Φιλιππίδης γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1919 στην Αθήνα και από μικρός αγάπησε το θέατρο, καθώς ο πατέρας του εργαζόταν ως ηθοποιός στο μουσικό θέατρο του Μάνου Φιλιππίδη. Μόλις τελείωσε το σχολείο ξεκίνησε να σπουδάζει στη Νομική Σχολή, όμως το πάθος του για την υποκριτική υπερτερούσε και αποφάσισε να παρατήσει τις σπουδές του για να γίνει ηθοποιός.

Σπούδασε στο εθνικό θέατρο και το 1943 έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο. Από μικρός έπαιξε στο πλευρό του Χορν και της Μαίρης Αρώνη. Μια από τις πρώτες του εμφανίσεις στον κινηματογράφο ήταν ως Μήτρος στην ταινία «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» και ως κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής στην ταινία «Ο λουστράκος». Έπαιξε τον Τζακ στην ταινία «Υπολοχαγό Νατάσα», τον Πέτρο Καρέλη στην ταινία «Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη» και τον ναύαρχο Κουντουριώτη στην ταινία «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Είχε αρχοντικό παρουσιαστικό και υποδύθηκε αξιωματούχους και επιβλητικούς χαρακτήρες. Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του στην ταινία «Λούφα και Παραλλαγή», όπου ενσάρκωσε τον χουντικό αντισυνταγματάρχη Μηνά Κατσάμπελα.


Δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται ως ηθοποιός και τα επόμενα χρόνια έκανε δεύτερη καριέρα στην τηλεόραση. Τη δεκαετία του ’70 και του ’80 έπαιξε στις σειρές η «Γειτονιά μας», «Μεθυσμένη Πολιτεία», «Σιγά, η πατρίδα κοιμάται» και στη θρυλική σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».


Με τη Λίλυ Παπαγιάννη


Οι γάμοι 

Ο Φιλιππίδης παντρεύτηκε δύο φορές με δύο σπουδαίες γυναίκες. Ο πρώτος του γάμος ήταν με τη Δέσπω Διαμαντίδου τη δεκαετία του ’40 και απέκτησε έναν γιο, τον Μάριο. Το ζευγάρι χώρισε, όμως διατηρούσε καλές σχέσεις. Το 1957 ο Φιλιππίδης εργαζόταν ως καθηγητής υποκριτικής στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν.

Ανάμεσα στις μαθήτριες του ήταν η εντυπωσιακή 22χρονη Λίλυ Παπαγιάννη, για την οποία λέγεται ότι δεν υπήρχε μαθητής που να μην την είχε ερωτευτεί στη σχολή. Ανάμεσα στους άντρες που γοητεύτηκαν από την ομορφιά της ήταν και ο Ανδρέας Φιλιππίδης, με τον οποίο παντρεύτηκε λίγο αργότερα παρόλο που είχαν 14 χρόνια διαφορά. Η Παπαγιάννη ήταν η γυναίκα της ζωής του με την οποία υπήρξε παντρεμένος επί 32 χρόνια.


Ήταν αχώριστοι τόσο στη ζωή όσο και στο θέατρο και έπαιξαν μαζί σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Ο Φιλιππίδης δίδαξε στη Δραματική Σχολή Θεοδοσιάδη επί 20 χρόνια, ενώ πήρε μέρος σε περισσότερες από 40 ταινίες. Αγαπούσε το σκάκι και ήταν πρωταθλητής του Πρώτου Σκακιστικού Πρωταθλήματος Ελλήνων Ηθοποιών. Λίγο πριν πεθάνει παρουσίασε το σκακιστικό τηλεπαιχνίδι «Τυχερή σκακιέρα».


Σε μια σπάνια συνέντευξή του στο περιοδικό Τηλέραμα

Άφησε την τελευταία του πνοή το 1987 σε ηλικία 70 ετών. Έκτοτε η αγαπημένη του σύζυγος, Λίλυ Παπαγιάννη ζούσε μόνη της και έκανε στενή παρέα με την πρώτη του σύντροφο, Δέσπω Διαμαντίδου, η οποία πέθανε το 2004. Η Λίλυ Παπαγιάννη έφυγε σε ηλικία 80 ετών το 2015.

Δείτε μια σκηνή από την ταινία «Λούφα και Παραλλαγή»:

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο