18 Μαρ 2018

Αφιέρωμα στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη «Χρόνια σαν τα φτερά»


Το Τελλόγλειο Ίδρυμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, διοργανώνοντας τη συναυλία ...
«Χρόνια σαν τα φτερά», 




αφιερωμένη στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, στις 19.30. Η συναυλία θα δοθεί στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στο πρόγραμμα, ο στοχαστικός λόγος του ποιητή γεμάτος ιστορικές μνήμες και έναν ιδιαίτερο αφηγηματικό λυρισμό, συνδυάζεται με τη μουσική του Αργύρη Κουνάδη («Σχέδια για ένα Καλοκαίρι») και του Γιώργου Κουρουπού («Δεκαέξι Χάικου», «Το φύλλο της λεύκας», κομμάτια για πιάνο). 


Συντελεστές:

Τραγούδι : Μάιρα Μηλολιδάκη

Πιάνο: Τίτος Γουβέλης

Απαγγελία: Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Μουσική: Αργύρη Κουνάδη – Γιώργου Κουρουπού

Η συναυλία εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πλαισιώνουν την έκθεση του Σωτήρη Σόρογκα και του διαλόγου του με μεγάλους ποιητές.

Κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 2310 247111. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Είσοδος ελεύθερη.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στην Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. 

Έχουν εκδοθεί επτά ποιητικά της βιβλία από τις εκδόσεις ύψιλον: «Καλούς Ενιαυτούς Μάρκο», «Δίγαμμα», «Ευχήν Οδυσσεί»,«Από το Ένα στο Δύο», «11 τόποι για 1 καλοκαίρι» , «Το σπίτι», « Ιοκάστη» ,επίσης τα παραμύθια «Τι Ζητάει ο Ζήνων;» (κρατικό βραβείο 2005 και μουσικό παραμύθι σε σύνθεση Άλκη Μπαλτά),«Η Πράσινη Σκουφίτσα» ,«Άλλο και τούτο!» και « Τίμος ο Αθηναίος».Τον Δεκέμβριο του 2017 κυκλοφόρησε το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι της « Μα πότε θα φτάσει αυτός ο Μάγος» με μουσική του Γιώργου Κουρουπού . Έχει δημοσιεύσει τα δοκίμια «Η Κούκλα» (Ίκαρος 2008) 

« Αναζητώντας την Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά, δοκίμια για τον Οδυσσέα Ελύτη»(ύψιλον , 2015) καθώς και την μετάφραση στο έργο τού P.B. Shelley «Υπεράσπιση της Ποίησης» .

Έγραψε τα ποιητικά κείμενα στα μουσικά έργα του Γιώργου Κουρουπού: «Το καράβι του Έλατου» και «Ιοκάστη» καθώς και στίχους για τραγούδια του ίδιου συνθέτη και των: Πέτρου Περάκη, Στάθη Γυφτάκη και Τατιάνας Ζωγράφου κ.α.

Παράλληλα με την συγγραφή επιμελείται, επιλεκτικά, εκδόσεις βιβλίων, όπως : Οδυσσέας Ελύτης, Ο ναυτίλος του Αιώνα, (εκδ. Ίκαρος) ,Συν τοις άλλοις, (εκδ. ύψιλον), «Ο Κόσμος ο μικρός, ο μέγας! του Οδυσσέα Ελύτη με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού (Ίκαρος 2016) Συνεργάστηκε ,επί δεκατρία χρόνια, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στην δημιουργία προγραμμάτων λόγου και μουσικής και συνεχίζει να παρουσιάζει από σκηνής ποίηση και παραμύθια.



Μάιρα Μηλολιδάκη 

Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση με σπουδές στο Μιλάνο και στη Ρώμη με τη Renata Scotto. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, την ΕΛΣ, την Όπερα Δωματίου Αθηνών, το Μ.Μ.Α., το Μ.Μ.Θ, την Ακαδημία της Αγ. Καικιλίας, τον Φλωρεντινό Μουσικό Μάιο, το Δημοτικό Θέατρο Πάτρας σε ρόλους όπως Lucia (Lucia di Lammermoor), Magda (La Rondine), Βασίλισσα της Νύχτας (Ο Μαγικός Αυλός), Violetta (La Traviata), Γυναίκα στην Ανθρώπινη Φωνή του Poulenc, Rosina (Ο Κουρέας της Σεβίλλης), Micaëla (Carmen) κ.ά. Έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, την Academica Αθηνών, τη Συμφωνική Tito Schipa, την Ορχήστρα I Pomeriggi Musicali, το ΕΣΣΜ, το Melos Brass, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, κ.ά. Έχει δώσει ρεσιτάλ στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Είναι μέλος της ομάδας μουσικού θεάτρου «Ραφή» και διδάκτωρ της γαλλικής γλώσσας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Διδάσκει στο ωδείο Ν. Μάντζαρος και στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College).


Τίτος Γουβέλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με τους Άρη Γαρουφαλή, Peter Katin, Fali Pavri και Dominique Merlet. Παράλληλα μελέτησε εκκλησιαστικό όργανο με τον Nicolas Kynaston. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. Ως σολίστ έχει συμπράξει με τη Βασιλική Εθνική Ορχήστρα της Σκωτίας, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Academica Αθηνών κ.ά. Δίνει τακτικά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σερβία, Τουρκία, Νότιο Κορέα, Νιγηρία και Κύπρο) συνεργαζόμενος με σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα (Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, Kyklos Ensemble κ.ά.). Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο N. Μάντζαρος. Παράλληλα είναι συντάκτης και επιμελητής των προγραμμάτων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Με τη Μάιρα Μηλολιδάκη έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ «Μουσικοί ΣυνΤΟΝισμοί» στο Beton 7 στην Αθήνα.


ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ: Αγίου Δημητρίου 159A - 546 36 Θεσσαλονίκη

τηλ: 2310 999024

κιν: 6946 905664


press@teloglion.gr

www.teloglion.gr

https://www.facebook.com/teloglion/

twitter.com/Teloglion

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο