2 Μαρ 2018

Γκρέις Τζόουνς: Η ανδρόγυνη ντίβα που λάτρεψε ο Άντι Γουόρχολ


Η Grace Beverly Jones γεννήθηκε το 1948 και είναι Τζαμαϊκανή τραγουδίστρια, στιχουργός, παραγωγός αλλά και μοντέλο και...
ηθοποιός. 




Στα 13 της, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη με τους γονείς της. Λίγο αργότερα άρχισε να επαναστατεί εναντίον τους καθώς και της θρησκείας. Άρχισε να πίνει αλκοόλ, να φοράει μέικ απ και να πηγαίνει σε gay clubs με τον αδερφό της, ενώ έκανε χρήση LSD και άλλων ναρκωτικών ουσιών. 

Στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε την καριέρα της στο μόντελινγκ, και από εκεί στο Παρίσι, δουλεύοντας για Οίκους όπως οι Yves St. Laurent και Kenzo, ενώ εμφανίστηκε στα εξώφυλλα των μεγαλύτερων περιοδικών μόδας, Elle και Vogue. 

Σήμα κατατεθέν της αποτελεί η ανδρόγυνη εμφάνισή της και τα έντονα χαρακτηριστικά του προσώπου της. Δημιούργησε, μαζί με τον σχεδιαστή γραφικών και εικονογράφο Jean-Paul Goude, μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία με flat – top κούρεμα, μακιγιάζ με γωνίες και περίεργα, σχεδόν διαστημικά κοστούμια, πολύ μοντέρνα για την εποχή τους.


Το 1977 έκλεισε συμφωνία για δίσκο και έγινε σταρ της disco σκηνής, με κέντρο το Studio 54 της Νέα Υόρκης. Στις αρχές το ‘80, μετακινήθηκε προς τη μουσική reggae, funk, post-punk και pop. Τα πιο δημοφιλή άλμπουμ της είναι: Warm Leatherette (1980), Nightclubbing (1981), και Slave to the Rhythm (1985).

Ηχογράφησε το «La Vie en rose» της Εντίθ Πιάφ ενώ ένα από τα πιο γνωστά της hit είναι το «I’ve seen that face before». H Jones κέρδισε επάξια τον τίτλο της «Queen of the Gay Discos».


Εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες, κυρίως των 80s, όπως στο «Κόναν, ο Βάρβαρος» και σε ταινία του James Bond, ενώ πρωταγωνίστησε μαζί με τον Έντι Μέρφι.

Η Grace Jones, με το ανδρόγυνο στυλ της ενέπνευσε το cross-dressing κίνημα της δεκαετίας του ‘80 καθώς και πολλές σύγχρονες καλλιτέχνιδες όπως η Annie Lennox, η Lady Gaga, η Rihanna και η Lorde αλλά επηρέασε και συγκροτήματα όπως τους Massive Attack και τους Gorillaz, με τους οποίους έχει συνεργαστεί. 

Η έγχρωμη τραγουδίστρια και μοντέλο φωτογραφήθηκε, ακόμη, από τον γνωστό καλλιτέχνη της pop art, Andy Warhol, το 1984. Το έργο αυτό αποτελείται από 9 πανομοιότυπες ασπρόμαυρες φωτογραφίες ενωμένες σε μία polaroid, για την συλλογή «ARTIST ROOMS».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο