17 Μαρ 2018

Δείτε τα μονόπρακτα που βραβεύτηκαν στον Πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Θεατρικού Έργου


Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με τη χορηγική υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, παρουσιάζει ...
το Β’ σκέλος του Φεστιβάλ Νέων Θεατρικών Συγγραφέων «Έξι συγγραφείς ζητούν το κοινό τους» 




με τα τρία μονόπρακτα θεατρικά έργα που βραβεύτηκαν στον Πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Θεατρικού Έργου, ο οποίος διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.) και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α).

Παρασκευή 23 Μαρτίου, Σάββατο 24 Μαρτίου, Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

(τα τρία έργα παρουσιάζονται διαδοχικά σε κάθε παράσταση)

Ώρα έναρξης: 20:00

στο -2

Είσοδος ελεύθερη


«ΕΝΑ» (Πρώτο Βραβείο)


της Ειρήνης Λουκάτου

Σκηνοθεσία: Κίρκη Καραλή
*

«ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ» (Τρίτο Βραβείο)

της Γεωργίας Βεληβασάκη

Σκηνοθεσία: Σοφία Παλάντζα

*

«ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ» (Δεύτερο Βραβείο)

του Νίκου Σκουλά

Σκηνοθεσία: Αναστασία Κουμίδου



Αναλυτικά τα θεατρικά έργα με τη σειρά παρουσίασης


«ΕΝΑ»

της Ειρήνης Λουκάτου, σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή


Με φόντο τους ήχους του βιολιού και του πιάνου εξυφαίνεται η σχέση δύο μουσικών, τους οποίους ενώνει και ταυτόχρονα χωρίζει ένα βαρύ φορτίο. Μέσα από έναν ιδιότυπο μονόλογο, παρόν και παρελθόν ξεδιπλώνονται σταδιακά, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους στις πληγές που είχαν κρύψει, οδηγώντας τους τελικά προς την λύτρωση. 

«Ισορροπώντας ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, το έργο μιλάει για την ευτυχία και τη δυστυχία, την απώλεια και το φόβο και μια σειρά από δυνατά ορμητικά συναισθήματα που κινούνται στα όρια και πέρα απ’ αυτά. ‘Ένα’…. δράμα πίσω από τους τέσσερις διάφανους τοίχους ενός σπιτιού, που αγγίζει τις βαθύτερες έννοιες της ανθρώπινης ψυχής...» σημειώνει η συγγραφέας Ειρήνη Λουκάτου.

«Το ‘Ένα’ έχει το χάρισμα, από την πρώτη έως την τελευταία ανάγνωση-δηλαδή ως το ανέβασμά του- να δημιουργεί μικρές ανακοπές στην αναπνοή», λέει η σκηνοθέτις Κίρκη Καραλή. «Τρυφερό και σκληρό. Δραματικό και χιουμοριστικό. Μιλάει για τις εμμονές της αγάπης. Για μνήμες απ’ τις οποίες δεν μπορείς να απεμπλακείς. Για αισθήσεις που στοιχειώνουν. Για ‘κάποιες λάθος νότες στο σολφέζ του κόσμου’».

Tαυτότητα παράστασης

Κείμενο: Ειρήνη Λουκάτου

Σκηνοθεσία: Κίρκη Καραλή


Παίζουν οι ηθοποιοί: 

Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κώστας Βασαρδάνης

Στην παράσταση χρησιμοποιείται έργο της Άλκηστης Αλεξίας Βουρνά.



«ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ»

της Γεωργίας Βεληβασάκη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Παλάντζα


Τι συμβαίνει όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα εκφυλίζονται; Όταν μια σκιά κατατρώει λίγο-λίγο κάθε σύνδεσή σου με τον οικείο κόσμο; «Αρχή της έμπνευσής μου ήταν ο φόβος της λήθης. Η εικόνα των αγαπημένων προσώπων να θολώνει ημέρα με την ημέρα. Τα πράγματα να αφανίζονται σ’ έναν γκρεμό που δεν βλέπεις. Η ζωή να αποστερείται το περιεχόμενο και το νόημά της. Ακόμη και οι λέξεις κάποτε να τελειώνουν. Και τότε πια δεν μοιάζεις παρά με ένα έντρομο έντομο στον τοίχο του δωματίου, που αναζητά ένα ανοιχτό παράθυρο…» σημειώνει η συγγραφέας Γεωργία Βεληβασάκη για το έργο της.

Η σκηνοθέτις Σοφία Παλάντζα αναφέρει: «Με αφορμή τo θεατρικό έργο ‘Τελευταία Φορά’ της Γεωργίας Βεληβασάκη, καταπιανόμαστε με το θέμα της μνήμης και της απώλειάς της, και πώς μια νευρολογική ασθένεια όπως το Αλτσχάιμερ, σε οδηγεί σιγά σιγά σε έναν άνθρωπό χωρίς ταυτότητα. Μέσα από εικόνες παρακολουθούμε τη μεταμόρφωση της σχέσης ενός ζευγαριού και την αγωνιώδη πάλη τους να κρατηθούν μαζί, ενόσω βυθίζονται σε έναν κόσμο αποκομμένο από την πραγματικότητα.».

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Γεωργία Βεληβασάκη

Σκηνοθεσία: Σοφία Παλάντζα

Φωτισμοί: Δημήτρης Λογοθέτης

Σκηνογραφική επιμέλεια – κοστούμια: Μαρία Παλάντζα

Επιμέλεια ήχου – βίντεο: Σκαρλάτος Βασιλόπουλος


Παίζουν οι ηθοποιοί:

Νικόλας Αλεξίου, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Λευτέρης Καταχανάς



«ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ»

του Νίκου Σκουλά, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Κουμίδου


Ένας διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας ηθοποιός, που δεν έχει δώσει ποτέ συνέντευξη σε κανένα μέσο μαζικής επικοινωνίας, από το ξεκίνημα της καριέρας του, υποδέχεται στο σπίτι του, έναν άπειρο μεν, μεγάλο θαυμαστή του δε, δημοσιογράφο, για να του αποσπάσει την πρώτη του συνέντευξη. Και η τροπή που παίρνει αυτή η συνάντηση, του «νέου και άπειρου», με τον «παλιό και έμπειρο», κάθε άλλο παρά συνηθισμένη αποδεικνύεται.

«Μια ματιά στο ‘είναι’ και ‘φαίνεσθαι’ των πραγμάτων, στην καλλιτεχνική δημιουργία και τον αντίχτυπό της στο κοινό και κατά πόσο ο ίδιος ο καλλιτέχνης μπορεί να διαχωρίσει και να ελέγξει τη δημόσια εικόνα του, από τον βαθύτερό του, αληθινό εαυτό», σημειώνει για το έργο του ο συγγραφέας Νίκος Σκουλάς.

«Το μονόπρακτο έργο του Νίκου Σκουλά, που παρουσιάζεται ολοκληρωμένο, ελίσσεται με μαεστρία σε δρόμους ψυχολογικού θρίλερ, στα χνάρια των βρετανικών έργων του ανάλογου στυλ.

Έργο πολλαπλών αναγνώσεων και ερμηνειών για δύο ηθοποιούς, σε έναν αγώνα επιβίωσης. Ρυθμικά καταιγιστικό, με καλοσχεδιασμένες ανατροπές και έντονη την ατμόσφαιρα παιχνιδιών του μυαλού, το έργο μοιάζει με ένα τραμπολίνο στο οποίο η στιγμιαία ανάπαυλα αναταράσσεται ακόμα και από την αναπνοή ενός εκ των δύο ηθοποιών. Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ που έδωσε ο πρωταγωνιστής κ. Γεωργίου στον δημοσιογράφο κ. Νίκο Παπαδημητρίου, θα μείνει σίγουρα ανεξίτηλη και στους δύο αλλά και σε όσους θα την παρακολουθήσουν», αναφέρει για το έργο η σκηνοθέτις Αναστασία Κουμίδου.

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφέας: Νίκος Σκουλάς

Σκηνοθέτις: Αναστασία Κουμίδου

Μουσική επιλογή: Αρσινόη Στωικάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Απατσίδου


Παίζουν οι ηθοποιοί:

Γιώργος Κροντήρης Τριαντάφυλλος Δελής

Ευχαριστούμε τους: Aris Hathaway, Αρης Κοσιονίδης για την πολύτιμη βοήθεια τους.

Φωτογράφος παραστάσεων: Περσεφόνη Μίχου

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Facebook: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Michael Cacoyannis Foundation

Twitter: @MCF_MCacoyannis

Instagram: @mcf.gr | Hashtag: #MCF

Youtube: MCacoyannisF


Ημερομηνίες και ώρα παραστάσεων: 

Παρασκευή 23 Μαρτίου 

Σάββατο 24 Μαρτίου

Κυριακή 25 Μαρτίου 

Τα τρία θεατρικά έργα παρουσιάζονται διαδοχικά σε κάθε παράσταση. 

Ώρα έναρξης στις 20:00. Στο -2 του ΙΜΚ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ 

ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο