25 Φεβ 2018

Σπύρος Ντάλιας: Ένας Έλληνας video artist με διεθνή καριέρα


«Infinite content». Το τραγούδι των Arcade Fire είναι ένα σχόλιο πάνω στη σύγχρονη εποχή, που θέλει ...
«ατελείωτο περιεχόμενο». 




Και πώς μπορεί πραγματικά κάτι να ξεχωρίσει μέσα σε αυτό; Η απάντηση έγκειται στην ποιότητα και στο ταλέντο του δημιουργού. Ο Σπύρος Ντάλιας είναι ο Έλληνας σκηνοθέτης που δημιούργησε το τεράστιο video installation σε ένα από τα πιο cool μέρη στο Big Apple, την boutique του iconic brand Melissa, και επένδυσε οπτικά τη συνεργασία με τους επιδραστικούς σχεδιαστές Baja East. Εμείς τον βρήκαμε ανάμεσα στα νέα του πρότζεκτ και τον ρωτήσαμε όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον ταλαντούχο video artist που διαπρέπει στη Νέα Υόρκη.


Πες μας πώς κατέληξες να ζεις, να δουλεύεις και να δημιουργείς στη Νέα Υόρκη;

Ακούγεται τετριμμένο, αλλά λένε ότι η Νέα Υόρκη είναι πάντα καλή ιδέα, και για μένα ήταν η καλύτερη. Ήρθα για να ξεκινήσω ένα μάστερ σε Media Studies στο New School και σχεδόν δέκα χρόνια μετά εξακολουθώ να είμαι εδώ. Νομίζω πως είναι η πιο σωστή απόφαση που έχω πάρει. Οι ρυθμοί της πόλης μού δίνουν ενέργεια και εξακολουθώ να εμπνέομαι. Εργάζομαι ως video artist και φτιάχνω κάθε είδους short-form content.


Η Νέα Υόρκη είναι μια ανταγωνιστική αγορά, με δυσκολίες ακόμα και για τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες. Πώς το βιώνεις εσύ;

Έχεις δίκιο, είναι τρομερά ανταγωνιστική. Αλλά αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα, σίγουρα είναι ταυτόχρονα και το προτέρημα. Εδώ βρίσκεις τους καλύτερους σε κάθε τομέα και, παρόλο που ίσως είναι δύσκολο να διακριθείς, είναι τεράστια ικανοποίηση να ξέρεις ότι συνεργάζεσαι με τους πιο ταλαντούχους και δημιουργικούς ανθρώπους στον κόσμο.


Είσαι ο δημιουργός του μεγάλου video art για τη συνεργασία των Baja East με τη Melissa. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία για αυτό το πολύ σπουδαίο πρότζεκτ;

Με προσέλαβε το Eyesight Group, που είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρείες παραγωγής fashion events. Έχουν δουλέψει με τους μεγαλύτερους σχεδιαστές στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και στο Μιλάνο και έχουν διοργανώσει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά fashion shows στον κόσμο. Η ιδέα ήταν να φτιάξουμε κάτι που θα θύμιζε ένα ψηφιακό όνειρο. Εικόνες από ήσυχες και ειδυλλιακές παραλίες με παστέλ χρώματα, που θα διακόπτονταν από απότομα glitches. Δουλέψαμε μαζί με το Eyesight, τους Baja East και τη Melissa ώστε να φτιάξουμε αυτό το background για το fashion show τους. Μετά το τέλος του, το ίδιο βίντεο συνέχισε να παίζεται αδιάκοπα 24 ώρες το 24ωρο στις τεράστιες οθόνες του Melissa gallery, στην καρδιά του Σόχο. Το show ήταν μεγάλη επιτυχία στο τελευταίο fashion week του Σεπτεμβρίου και απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Και το video installation φάνηκε να αρέσει στον κόσμο, που πόσταρε συνεχώς για αυτό στα social media.


Έχεις δουλέψει σε μεγάλα δίκτυα, από το Comedy Central μέχρι το Nickelodeon. Ποιο πρότζεκτ είναι το προσωπικό σου αγαπημένο από όσα έχεις κάνει μέχρι σήμερα;

Η δουλειά που κάνω για αυτά τα δίκτυα είναι περισσότερο spots και όλων των ειδών μικρού μήκους περιεχόμενο, που προβάλλεται στα κανάλια της καλωδιακής τηλεόρασης. Όμως τώρα τελευταία δουλεύω όλο και περισσότερο πάνω σε online content. Το προσωπικό μου στιλ είναι σχετικά σκοτεινό και edgy, αλλά ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα είναι να δουλεύω με υλικό από animated shows που έβλεπα από μικρός. Μερικές φορές, ακόμα κι εγώ εκπλήσσομαι από την ανταπόκριση. Μουσικά βίντεο και άλλα μικρά spots με τους χαρακτήρες του Nickelodeon έχουν εντυπωσιακό αριθμό views στο YouTube. Νομίζω ότι δύσκολα μπορεί κανείς να ξεπεράσει τον Μπoμπ Σφουγγαράκη και τα Χελωνονιντζάκια.


Σκέφτεσαι, εκτός από τις δουλειές σου στη μόδα, τη μουσική, την τηλεόραση και τη διαφήμιση, να κάνεις ταινίες;

Μου αρέσει πολύ το είδος δουλειάς που κάνω τώρα και φαίνεται άλλοι άνθρωποι να το διασκεδάζουν επίσης. Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι μπορώ να «επιβραδύνω» τον εαυτό μου και να φτιάξω μια ιστορία που θα πάρει περισσότερο χρόνο για να εκτυλιχτεί, μάλλον έχω συνηθίσει στη γρήγορη σκηνοθεσία και το μοντάζ. Είναι σίγουρα τεράστια πρόκληση, αλλά προς το παρόν θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω για αρκετό καιρό ακόμα.


Τι κάνει τη ζωή στη Νέα Υόρκη τρομερά θελκτική και τι εξαιρετικά δύσκολη;

Υπάρχει πάντα κάτι ενδιαφέρον που συμβαίνει. Ο Henry Miller –που στην πραγματικότητα τη σιχαινόταν– είπε ότι «Κανείς δεν ξέρει περί τίνος πρόκειται. Κανείς δεν κατευθύνει την ενέργεια». Εμένα στ’ αλήθεια μού αρέσει αυτό το χάος. Μπορεί να είναι εξοντωτικό μερικές φορές, αλλά σε κάνει να αισθάνεσαι ότι, ακόμα κι αν σταματήσεις για λίγο, σε παρασύρει. Αλλά, για να γυρίσουμε στην καθημερινή πραγματικότητα, είναι ένα από τα πιο ακριβά μέρη στον κόσμο. Το κόστος ζωής είναι τρομακτικό. Πολλοί, κυρίως νέοι καλλιτέχνες, αποφασίζουν να φύγουν κι αυτό σίγουρα έχει αρνητικό αντίκτυπο για την πόλη.


Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο