18 Φεβ 2018

Βρέθηκε κρυμμένο έργο κάτω από διάσημο πίνακα του Πικάσο


Εντυπωσιασμένοι οι ειδικοί από την σπουδαία ανακάλυψη που έγινε δυνατή χάρη στη χρήση ενός ειδικού σαρωτή με ακτίνες Χ. ...



Χάρη σε μία επαναστατική νέα τεχνική, ερευνητές ανακάλυψαν ένα κρυμμένο έργο κάτω από το διάσημο πίνακα του Πάμπλο Πικάσο "La Misereuse Accroupie".

Η σημαντική ανακάλυψη έγινε χάρη σε μία νέα μέθοδο σάρωσης με ακτίνες Χ στην Πινακοθήκη του Οντάριο στο Τορόντο του Καναδά.

Η διάσημη ελαιογραφία του 1902, που ανήκει στη λεγόμενη "μπλε περίοδο" του φημισμένου ζωγράφου, απεικονίζει μία γυναίκα τυλιγμένη σε ένα πράσινο ύφασμα να γέρνει το κεφάλι της προς την μία πλευρά.

Ωστόσο, κάτω από αυτό που βλέπουμε και θαυμάζουμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα ακόμη έργο: Ένα τοπίο της Βαρκελώνης! Όσο για το πως βρέθηκε το έργο αυτό εκεί; Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για προσχέδιο που προϋπήρχε πάνω στον ίδιο καμβά και αποδίδεται πιθανότατα σε μαθητή του διάσημου Ισπανού ζωγράφου.


Ο επιμελητής Κένεθ Μπρουμέλ υπογραμμίζει ότι υπήρχαν ήδη αρκετές ενδείξεις για τους ειδικούς ότι ο καμβάς στον πίνακα του Πικάσο είχε επαναχρησιμοποιηθεί. Χάρη στην τεχνολογία, όχι μόνο αποδείχθηκε το γεγονός αυτό, αλλά μπορούμε πλέον να δούμε το έργο που προϋπήρχε στον καμβά. Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνει, μπορούμε επίσης να χρονολογήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια έργα, αλλά και το πώς και πού ακριβώς δημιουργήθηκαν. "Πολλοί περισσότεροι πίνακες περιμένουν να μας πουν τα μυστικά τους και με το σύστημα αυτό μπορούμε να τους βοηθήσουμε να μας μιλήσουν περισσότερο" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το σημαντικό για τους ειδικούς και τους επιμελητές έργων Τέχνης, είναι ότι ο συγκεκριμένος σαρωτής είναι φορητός, φθηνότερος και άρα πολύ πιο προσιτός και εύχρηστος για ανάλογες έρευνες.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο