1 Δεκ 2017

Ο πιο σπουδαίος ρόλος του Παπαμιχαήλ, οι κουβαρίστρες και τα «Χαμένα όνειρα» του Χατζιδάκι


Για τους μελετητές του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ήταν ένας ποιοτικός ηθοποιός, ο οποίος αναδείκνυε...
το σπουδαίο ταλέντο του κυρίως μέσα από ποιοτικά έργα και λιγότερο μέσα από εμπορικά. 




Πολλοί από αυτούς δε, εκτιμούν ότι εάν δεν είχε πορευθεί στη ζωή και στο θέατρο με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, θα είχε ερμηνεύσει περισσότερους «ποιοτικούς» ρόλους και θα είχε αφήσει μεγαλύτερο έργο σε απαιτητικά δημιουργήματα. 
Άλλωστε η Αλίκη ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη της για τον εμπορικό κινηματογράφο, στον οποίο «παρέσυρε» και τον Παπαμιχαήλ. 

Μια από τις «δύσκολες» ταινίες στις οποίες ο Παπαμιχαήλ ανέδειξε το υποκριτικό του ταλέντο ήταν και η ταινία «Χαμένα όνειρα», η οποία γυρίστηκε το 1961 σε σενάριο και σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου. 

Η ταινία αυτή βασίστηκε στο θεατρικό έργο των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου «Η Μεγάλη Παρένθεσις», ο οποίος ήταν και ο αρχικός τίτλος της κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ωστόσο στην πορεία μετονομάστηκε σε «Χαμένα όνειρα». Για πολλούς, στην ταινία αυτή ο Παπαμιχαήλ ερμήνευσε τον κορυφαίο ρόλο της καριέρας του, δίπλα σε ένα άλλο «ιερό τέρας» του ελληνικού θεάτρου, την Αντιγόνη Βαλάκου. 

Η υπόθεση ήταν η εξής: Ένας νεαρός και μια κοπέλα εργάζονται προσωρινά, όπως δηλώνουν και οι δύο, σε μια επιχείρηση που εμπορεύεται κουβαρίστρες. Ο καθένας ονειρεύεται για τον εαυτό του μια καλύτερη δουλειά και έναν επιτυχημένο γάμο. 
Όταν όμως η επιτυχία δεν έρχεται και οι μνηστήρες εξαφανίζονται, το μοναδικό στοιχείο μονιμότητας στη ζωή τους είναι η επιχείρηση και αυτό που σημαίνουν ο ένας για τον άλλον. Η ταινία παρακολουθεί βήμα-βήμα τις προσπάθειες των δύο νέων να «απεγκλωβιστούν» από την επιχείρηση αυτή, αλλά και τις διαρκείς αποτυχίες των προσπαθειών αυτών και τον τρόπο που επιβάρυναν σταδιακά τον συναισθηματικό τους κόσμο. 

Οι δύο νέοι δεν κατάφεραν ποτέ να κάνουν κάτι στη ζωή τους, έμειναν σε όλη τους την επαγγελματική πορεία στην επιχείρηση με τις κουβαρίστρες και το τέλος του έργου τους βρίσκει μετά από πολλά χρόνια, με άσπρα μαλλιά και πλήρως απογοητευμένους από τις εκπλήξεις που τους επιφύλαξε η ζωή. Πέρα απο τις σπουδαίες ερμηνείες, συγκλονιστική είναι και η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, η οποία βοηθάει τα μέγιστα στην ανάδειξη των δραματικών πτυχών της ταινίας. 

Στα «Χαμένα όνειρα» εμφανίζονται ακόμα οι Θανάσης Βέγγος, Νίκη Λινάρδου, Γιώργος Λευτεριώτης, Μαργαρίτα Αθανασίου, Γιώργος Δαμασιώτης, Αθηνά Μιχαηλίδου, Λαυρέντης Διανέλλος, Τζόλυ Γαρμπή, Θάνος Μιστρογιάννης, Γιώργος Βελέντζας, Ι. Δαβουρλής, Ηλίας Σγουρόπουλος και Γιώργος Δάνης. Η παραγωγή ήταν της Finos Film και της Δαμασκηνός & Μιχαηλίδης, ενώ η πρώτη προβολή έγινε στις 11 Μαρτίου 1961, κόβοντας 61.469 εισιτήρια. 

Αναμφίβολα πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, έστω κι αν η εμπορική της πορεία δεν ήταν αυτή που της άξιζε. Αλλά αυτή είναι η μοίρα των ποιοτικών δημιουργημάτων, διαχρονικά...

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο