7 Δεκ 2017

«Η Αυλή των Θαυμάτων» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη Μονή Λαζαριστών - Το γνωστό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου


Μετά από 14 χρόνια ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ο Κώστας Τσιάνος, επιστρέφει στο ΚΘΒΕ ...
για να σκηνοθετήσει το έργο σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας, την «Αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.




«Η Αυλή των θαυμάτων βασίζεται στην έλλειψη σταθερότητας και σιγουριάς, που χαρακτηρίζει τη ζωή του Έλληνα. Όλα στην Ελλάδα ανεβοκατεβαίνουν πολύ εύκολα, κυλούν, φεύγουν κι η συνηθισμένη λαχτάρα του Ρωμιού είναι να στεριώσει κάπου, να σιγουρέψει κάτι», σημειώνει ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, στην πρώτη ιστορική παρουσίαση του έργου το 1957, από τo Θέατρο Τέχνης.

Ένα έργο που παραμένει, 60 χρόνια μετά, διαχρονικό ανεβαίνει από το ΚΘΒΕ με νέα τραγούδια σε μουσική σύνθεση του Διονύση Τσακνή και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.

Τέλη της δεκαετίας του 1950. Σε μια αυλή, σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας, διασταυρώνονται ένας γέρος πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία που φορτωμένος τα στρώματά του σκαρφαλώνει στο ταρατσάκι του, η γυναίκα του που με μια φέτα ψωμί στο χέρι καλεί τον χαμένο εγγονό της, μια χήρα, ένας ονειροπόλος, ένα αντρόγυνο που άλλοτε χαϊδολογιέται και άλλοτε μαλλιοτραβιέται ενώ σχεδιάζει να φύγει στην Αυστραλία, μια συνοικιακή καλλονή που ελπίζει να γίνει σταρ του σινεμά, ένας «μοιραίος» υδραυλικός. Σε αυτόν τον μικρό χώρο κατοικεί ολόκληρη η Ελλάδα. Λίγο πριν καταρρεύσει το οικοδόμημα, μια ερώτηση αναδύεται: τι βιώνουμε, τελικά, ένα μίζερο αδιέξοδο ή ένα θαύμα;

Στο ρόλο της Αννετώς η Σοφία Καλεμκερίδου και του Ιορδάνη ο Δημήτρης Κολοβός.


Σημείωμα σκηνοθέτη

Η Αυλή των Θαυμάτων παίχτηκε για πρώτη φορά το 1957 από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν με τεράστια επιτυχία. Από τότε παίζεται και ξαναπαίζεται κερδίζοντας τη συγκίνηση χιλιάδων θεατών. Είναι το έργο σταθμός του ελληνικού θεάτρου που επηρέασε πολλούς νεότερους συγγραφείς. Είναι η τέταρτη φορά που «εισβάλλω» στο αριστούργημα του Ιάκωβου Καμπανέλλη και κάθε φορά διαπιστώνω τις αρετές του, τη βαθιά ελληνικότητά του, την έξοχη θεατρική δομή, τους ολοκληρωμένους και αναγνωρίσιμους χαρακτήρες, τη γνήσια αναπαράσταση της μετεμφυλιακής εποχής και την αυθεντικότητα της ζωής μιας πολυπρόσωπης λαϊκής κοινότητας, που βρίσκεται σε μια φτωχική αυλή της Αθήνας.

Εκεί μέσα συγκατοικούν ξεριζωμένοι πρόσφυγες, εσωτερικοί μετανάστες της ελληνικής περιφέρειας και άλλοι απόκληροι, με τις χαρές, τις λύπες, τις αγάπες, τους καβγάδες, τις απογοητεύσεις και τα ανεκπλήρωτα όνειρα για καλύτερη ζωή.

Συντροφιά τους πάντα, η φτώχια, η μίζερη ζωή, η ανασφάλεια, η ανεργία, η ανάγκη της μετανάστευσης και το ξεθεμελίωμά τους από την αμείλικτη ανοικοδόμηση, που θα πνίξει τις πόλεις με τσιμεντένιες πολυκατοικίες.

Πιστεύω πως η Αυλή των Θαυμάτων δεν πρέπει να παρασταθεί -τουλάχιστον ακόμα- ως έργο της σύγχρονης εποχής, ούτε να μοντερνοποιηθεί, να αποδομηθεί, να αφηγηματοποιηθεί και ούτε… να αποκαθηλωθεί, θα χάσει τους χυμούς τις ανάσες και την αύρα του.

Το έργο μοιάζει από μόνο του σύγχρονο, γιατί όσα δεινά περνούσε τότε η χώρα, τα ίδια περνάει, δυστυχώς, και σήμερα. Το μόνο που τόλμησα, ήταν να φωτίσω περισσότερο την εποχή του έργου με τέσσερα τραγούδια, σαν ιντερμέδια, σε μουσική του Διονύση Τσακνή, στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και με κινηματογραφημένες σκηνές της Μικρασιατικής Καταστροφής, των φτωχογειτονιών, της μετανάστευσης και της καταστροφικής αντιπαροχής.

Είναι μεγάλη τιμή για μένα που το ΚΘΒΕ μου ανέθεσε να σκηνοθετήσω το σπουδαίο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και να συνεργαστώ με τους υπέροχους συντελεστές της παράστασης. Τους ευχαριστώ όλους. 

Κώστας Τσιάνος



«Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος

Σκηνικά-Κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου

Μουσική: Διονύσης Τσακνής

Στίχοι τραγουδιών: Λίνα Νικολακοπούλου

Μονή Λαζαριστών : Kolokotroni 21 , Tηλέφωνο: 2310 650999, 2310 589185, Fax 2310 651099

http://www.monilazariston.gr/

http://www.facebook.com/pages/Moni-Lazariston-Festival/212080595481417

Ημερομηνίες: από 7/12/2017 έως 31/12/2017


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος, Σκηνικά-Κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου, Μουσική Σύνθεση: Διονύσης Τσακνής, Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Επεξεργασία Βίντεο: Κλεάνθης Καραπιπέρης, Μουσική επιμέλεια: Κώστας Τσιάνος, Βοηθός σκηνοθέτη: Κική Στρατάκη, B΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλίας Μπερμπέρης, Βοηθός σκηνογράφου: Χρύσα Σερδάρη, Οργάνωση παραγωγής: Μarleen Verschuuren, Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Παίζουν: Ελευθερία Αγγελίτσα (Βούλα), Νατάσα Δαλιάκα (Μαρία), Θανάσης Δισλής (Μπάμπης), Αριστοτέλης Ζαχαράκης (Γιάννης), Θεόδωρος Ιγνατιάδης (Άντρας, Αστυφύλακας), Δημήτρης Καλαντζής (Στέλιος), Σοφία Καλεμκερίδου (Αννετώ), Παντελής Καλπάκογλου (Β΄ Μηχανικός), Μαρία Καραμήτρη (Άστα), Δημήτρης Κολοβός (Ιορδάνης), Λευτέρης Λιθαρής (Ταχυδρόμος), Ειρήνη Μουρελάτου (Όλγα), Ηλίας Μπερμπέρης (Α΄ Μηχανικός), Χάρης Παπαδόπουλος (Στράτος), Εύη Σαρμή (Ντόρα)


Η FIX HELLAS…ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΚΘΒΕ!

«Διανύοντας τον 3ο χρόνο επιτυχημένης συνεργασίας, η FIX Hellas ρίχνει την αυλαία της φετινής χρονιάς, υποστηρίζοντας τη χειμερινή λαϊκή παράσταση του ΚΘΒΕ, «Η Αυλή των Θαυμάτων».

Αποτελώντας τον μεγάλο χορηγό του Φεστιβάλ Δάσους του ΚΘΒΕ, από την ίδρυση του, η FIX Hellas συνεχίζει να στηρίζει τις δράσεις του ΚΘΒΕ και στη χειμερινή σκηνή της Μονής Λαζαριστών.

«Η Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου, αποτελεί μια εξαιρετική διαχρονική παράσταση, που δεν έχετε παρά να την απολαύσετε παρέα με την αγαπημένη σας ελληνική μπύρα!»


Έναρξη: Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ-ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 20:30, Κυριακή 19:00


Ώρες λειτουργίας Ταμείων: 

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):

Τρίτη έως Κυριακή: 8:30-21:30


Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών:

Τετάρτη έως Κυριακή 16:00-21:30 (από 8/10/2017)


Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:

Δευτέρα, Τετάρτη & Σάββατο: 10:00 - 15:30

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 14:00 & 17:30 - 20:00


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ:

Γενική είσοδος: 5 ευρώ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Κανονικό εισιτήριο (Θέσεις πλατείας): 10 ευρώ

Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 ευρώ (Θέσεις εξώστη, Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)

Ομαδικό εισιτήριο: 7 ευρώ (για κρατήσεις άνω των 20 ατόμων)


ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ:

Κανονικό εισιτήριο: 13 ευρώ (Θέσεις πλατείας)

Κανονικό εισιτήριο: 10 ευρώ (Θέσεις εξώστη)

Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 ευρώ (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)

Ομαδικό εισιτήριο: 7 ευρώ (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω)


ΑΝΕΡΓΟΙ: (για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ) Δωρεάν

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (για περιορισμένο αριθμό θέσεων)


ΑΤΕΛΕΙΕΣ:

Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών.


ΑΜΕΑ: Δωρεάν

Πολύτεκνοι: 5 ευρώ

Δάσκαλοι-Καθηγητές: 10 ευρώ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο